Política

Roger Torrent

Número 2 d'ERC a Girona

“Fer República no és retòrica, són fets”

Reivindica l’acció econòmica i social feta en l’última legislatura

Considera que el resultat del 21-D serà clau per a la implicació dels estats europeus en la causa catalana

Si el 21-D guanya el bloc del 155, estarà en perill l’escola; ens hi juguem elements fonamentals del país

Amb el cap de llista, Oriol Junqueras, a la presó i la candidata per Girona, Dolors Bassa, alliberada el mateix dia d’inici de campanya, Roger Torrent ha estat la cara d’ERC a Girona.

Pensa que el vot independentista va tocar sostre el 2015?
La majoria a favor de la independència i de la República a les comarques gironines s’ha de calibrar amb els resultats de l’1 d’octubre, en què es valorava si estaves a favor de la independència o no. El punt de partida són aquests resultats i, en qualsevol cas, estic convençut que això creixerà, i ho farà a mesura que es vagi construint la República. Parlem molt d’eixamplar la base social a favor de la República i ho farem en la pròxima legislatura a través dels fets.
A qui pot beneficiar l’alta participació que es preveu el 21-D?
El 27-S es va trencar el mite que deia que, amb una participació elevada, els partits independentistes hi tenien poc a fer. Vam guanyar i vam tenir un mandat democràtic molt clar amb una gran participació. En aquestes eleccions, si efectivament es compleix l’alta participació, també serà en positiu per als partits del bloc republicà.
S’ha entrevistat amb diputats britànics i irlandesos. Què li han traslladat?
Hi ha partits que són sensibles [al procés] i d’altres que ho consideren un afer intern. El que sí que ens reconeixen són els dèficits democràtics de l’Estat. Els va esgarrifar la repressió de l’1 d’octubre i els va sorprendre la reacció de la ciutadania, que va resistir estoicament. I entenen la denúncia que fem que la campanya no és en igualtat de condicions.
Però aquesta denúncia no s’ha traduït en cap acció concreta.
Una altra cosa són els estats, que defensen l’statu quo; els costa fer una declaració a favor de la República. Quan finalment hi ha un mandat democràtic clar i una voluntat popular evident, els estats acaben reconeixent la realitat i els nous estats.
És el que podria passar el 22-D?
Hauria de passar. Perquè aquestes eleccions s’han convocat en el marc legal espanyol. No només perquè el govern de l’Estat ha volgut, sinó perquè Europa també ha pressionat. Es miraran molt atentament els resultats. El missatge que es doni serà cabdal per veure la implicació d’Europa.
Pensa que hi haurà un transvasament de vots de l’electorat d’ERC cap a Junts per Catalunya per donar suport al “president a l’exili”?
La gent és conscient que ERC és l’única força en disposició de parar els peus a Cs i al bloc del 155; és el vot més útil. I també és conscient que a partir del 22 cal governar. I ERC és la garantia del bon govern i de la bona feina. I la garantia per cosir majories polítiques i cosir la societat.
Què faran el 22-D?
Tenim 50 mesures republicanes que ens han d’ajudar a construir la República i a generar aquests drets socials que són fonamentals, que hem intentat construir en l’última legislatura i que el TC ens ha anat tombant sistemàticament. Des de la pobresa energètica fins als desnonaments, l’impost sobre els dipòsits bancaris... Fer República no és retòrica, són fets, polítiques específiques que generaran la República social. Ho hem demostrat quan hem estat al govern.
Hi pot haver alguna sorpresa de l’Estat a última hora en aquesta campanya tan anormal?
Hem vist tantes barbaritats, que es fa difícil preveure res. Són capaços de tot amb la repressió que han aplicat. També hem vist que juguen amb el tempo i amb els processos judicials en virtut d’interessos polítics. Si Oriol Junqueras és a la presó i no pot fer campanya, és perquè saben que és el millor candidat.
El cap de llista de Cs, Jean Castel, deia que el preocupava “el nombre de professors amb carnet d’ERC”.
Em recorda la dictadura, és neofranquisme: preguntar l’afiliació política dels mestres és censura política. I és un tast revelador del que ens espera si guanya el bloc del 155. L’escola està en perill. No només la immersió lingüística i l’escola com a instrument d’integració i inclusió social, sinó també els mestres; tothom té llibertat de pensament. El 21-D, ens hi juguem els elements fonamentals del país, i l’escola n’és un.
Quines són les prioritats d’Esquerra a la demarcació?
Des d’un punt de vista econòmic, ajudar l’economia productiva, i això implica, primer, recuperar les institucions i restituir el govern. Particularment, les dades econòmiques eren molt positives, amb rècord d’exportacions, de turistes i d’inversions estrangeres, com els 37 milions d’euros de Nestlé. També una bona salut industrial, amb l’ampliació de la planta de Frit Ravich. Hi ha dèficits històrics pel que fa a infraestructures com ara l’N-II. I una gestió compartida de l’aeroport.
L’anormalitat d’aquests comicis fa que es deixin en segon terme les propostes de territori?
La República és un projecte compartit de país. I té components territorials molt clars. En l’àmbit social, per exemple, des de la conselleria gestionada per Dolors Bassa s’han creat a la demarcació 440 places d’atenció als col·lectius més vulnerables. Quan diem que cal fer aquestes mesures republicanes que generen drets socials, també és perquè repercuteix a les nostres comarques. Ens avala el que hem fet en l’última legislatura i s’ha traduït territorialment.
Apel·lant a l’acció social, penseu seduir l’electorat no sobiranista que ha canviat de mentalitat un cop vista la violència de l’1-O com ara el votant dels comuns?
Som un partit d’esquerra i és natural que hi posem el focus. Fem política per arribar a la justícia social i per ajudar les famílies, sobretot les més vulnerables. ERC respon a aquests ideals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.