Política

Eleccions 21-D

517.865 electors tenen dret a vot, avui, a la demarcació

És el cens més alt de les últimes convocatòries

Alt augment dels electors gironins

Puja poc la franja de votants més joves i creix la de més de 60 anys

La xifra d’electors a l’estranger no ha parat de créixer

Cens històric per a unes eleccions històriques per al país. Un total de 517.865 gironins tenen dret a vot avui, 7.045 més que en les anteriors eleccions catalanes, el 27 de setembre del 2015. És el cens més alt que ha estat cridat a les urnes en les vuit convocatòries catalanes que hi ha hagut en els últims vint-i-dos anys. Girona és la tercera demarcació amb més electors, després de Barcelona (4.155.918) i Tarragona (566.407). Lleida és la que té menys cens, amb 313.693. Amb tot, Girona és, en comparació amb Tarragona i Lleida, la demarcació amb més electors residents a l’estranger: un total de 17.998 gironins que viuen actualment en un país forà i que estan registrats. De fet, la xifra d’electors residents a l’estranger no ha parat de créixer en les últimes dècades. Es nota particularment en les eleccions d’avui, ja que el nombre de gironins amb dret a vot que viuen a l’estranger ha augmentat en més de 6.200 persones. Així, s’ha passat de ser 11.792 electors fa cinc anys als actualment gairebé 18.000 (17.998).

Vot per correu

Segons les dades provisionals que hi ha a la pàgina web del Instituto Nacional de Estadística (INE), hi ha hagut 3.361 sol·licituds acceptades d’electors gironins empadronats a l’estranger per realitzar el vot per correu. A tot Catalunya el total de sol·licituds és de 38.435. Per altra banda, també hi ha hagut un total de 10.159 electors gironins que, tot i viure a Catalunya, han demanat el vot per correu; d’aquests 10.159, un total de 251 han fet la sol·licitud des de l’estranger. França lidera el rànquing de països amb un major nombre de residents gironins, seguit d’Alemanya i, en tercer lloc, de l’Argentina. En comparació amb el 27-S, no hi ha diferències en el percentatge de sexes. Per edats, creix una dècima el nombre de votants més joves. En canvi, puja un punt el de votants majors de 60 anys i mig punt el de més de 45.

Votants novells

Pel que fa als nous electors, hi ha un total de 8.857 gironins que votaran per primer cop. Són els que han fet 18 anys des dels últims comicis espanyols, celebrats el juny del 2016. Respecte a les últimes catalanes, el 27-S del 2015, hi ha 13.191 electors nous.

Els gironins podran votar de les nou del matí a les vuit del vespre, en les 825 meses electorals que hi ha repartides pels 394 col·legis electorals. La demarcació, que té 221 municipis, es divideix –igual que en les últimes eleccions–en 256 districtes i 532 seccions.

LA XIFRA

78
per cent
va ser la participació a la demarcació el 27-S del 2015; la més alta de la història.

Jornada de reflexió i dia de votació dels candidats

Els candidats gironins van passar la jornada de reflexió en família i treballant. Gemma Geis, la cap de llista de Junts per Catalunya, va assistir al festival de Nadal de l’escola dels seus fills i va sopar amb companys de la universitat. Geis vota a les 16 h al local social de l’associació de veïns de Montjuïc. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, votarà a un quart de deu del matí a l’escola Eiximenis. La candidata d’ERC, Dolors Bassa, votarà a les deu del matí al convent dels Agustins de Torroella de Montgrí. Bassa va aprofitar el dia de reflexió per pujar al castell del Montgrí. L’alcalde de Sarrià de Ter i número 2 d’ERC, Roger Torrent, votarà avui a les 11 h a la cafeteria social El Coro. Ahir es va dedicar a fer feina al consistori. El candidat de Cs, Jean Castel, va passar el matí d’ahir amb membres de la candidatura passejant per Roses. A les 10.30 h vota al local social de Vista Alegre. La cap de llista del PP a Girona, Maria Àngels Olmedo, va assistir a una comissió informativa del pròxim ple de l’Ajuntament de Figueres. A la tarda va assistir a la festa de Nadal de la llar d’infants de la seva neta. Olmedo votarà a les 12.30 h a l’escola Sant Pau de Figueres.

La cap de llista per Girona de la CUP-Crida Constituent, Natàlia Sànchez, va aprofitar la jornada de reflexió per fer una roda de premsa a Perpinyà, acompanyada de membres de la CUP de la capital nord-catalana. Sànchez votarà avui a les 12 h a l’antic ajuntament de Vilatenim.

El cap de llista d’En Comú-Podem, Llorenç Planagumà, va treballar al Centre de Sostenibilitat Territorial i, a la tarda, a Tosca, una empresa que es dedica a l’educació ambiental. Votarà a les 10.30 h a l’escola de música d’Olot.

El cap de llista del PSC, Rafel Bruguera votarà a les 10 h a l’IES El Pedró de l’Escala. Ahir va ser a Barcelona en una trobada anual de Nadal que el PSC fa cada any. La número 2, Montse Surroca, votarà avui a les 09 h al centre cívic del Barri Vell. Ahir va fer la compra de Nadal al Mercat del Lleó i va preparar el pessebre que amb la campanya encara no l’havia fet.

Resultat aclaparador de l’independentisme amb un 64% en les eleccions del 2015

G. Busquets

Les comarques gironines, feu històric del sobiranisme, tenen un paper cabdal en la cita electoral d’avui, que es presenta com un nou plebiscit sobre la independència.

Fa dos anys, Junts pel Sí i la CUP van recollir el 64,6% dels sufragis i es van convertir en la demarcació més independentista del país. A les comarques gironines, hi va haver una participació de gairebé el 78%, la més alta de les quatre circumscripcions, en els comicis amb més participació de la història de la democràcia. Dels 17 diputats en joc a la demarcació, l’independentisme en va aconseguir 12 amb un triomf aclaparador de Junts pel Sí. Amb una figura tan simbòlica i representativa de cap de llista com és Lluís Llach, Junts pel Sí va rebre més del 56% de suport a les comarques gironines i va obtenir 11 diputats. L’exentrenadora de l’Uni Girona Anna Caula era la número dos, mentre que l’aleshores alcalde de Girona, Carles Puigdemont, figurava com el tercer de la llista gironina de Junts pel Sí. Per primer cop, a més, la CUP (8,6%) va aconseguir representació gironina. El cap de llista cupaire, Benet Salellas, va entrar al Parlament després que la candidatura aconseguís duplicar el nombre de vots a la demarcació respecte al 2012. La CUP va aconseguir situar-se com a segona força més votada en molts municipis gironins, entre els quals hi havia capitals de comarca com ara Banyoles i la Bisbal d’Empordà. En aquest sentit, per comarques, Junts pel Sí va aconseguir el percentatge més alt al Pla de l’Estany, amb un 73%, i la més baixa, amb un 52,9%, a l’Alt Empordà. A totes les comarques, Junts pel Sí va ser la força més votada. La CUP va superar el 10% de percentatge de vots a la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany i va vorejar aquesta xifra a l’Alt Empordà (9,7%).

Quant als partits denominats constitucionalistes, el PP (5,9% dels vots) i el PSC (8,7%) van perdre un escó a favor de Cs (12,6%), que en va aconseguir dos. Els populars i els socialistes gironins es van quedar amb un únic representant, igual que Catalunya Sí que es Pot (4,8%), que es va mantenir pels pèls amb un diputat. Per comarques, Ciutadans va aconseguir un 18% dels vots a l’Alt Empordà i a la Selva. El percentatge més baix de suport a Ciutadans va ser al Pla de l’Estany (4,7%).

Les eleccions d’avui suposaran també un baròmetre per a aquests partits al feu independentista gironí, sobretot per als socialistes, després del seu suport a l’estratègia repressiva de l’article 155 i per l’aliança amb els hereus d’Unió. Per Cs, l’objectiu és revalidar els dos diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.