L'organització de les consultes sobiranistes tria el 20 de juny per celebrar la quarta tanda
El sistema informàtic de la convocatòria del febrer calcularà la participació dels menors de 18 anys i dels immigrats
Falta un mes per a la segona onada de referèndums plurimunicipals, i ahir prop de cinquanta representants de la setantena de localitats que hi participaran es van reunir a Caldes de Montbui per preparar la convocatòria. En acabat, la coordinadora va celebrar un ple per decidir sobre qüestions pendents: l'emplaçament del centre de dades, que s'instal·larà a Caldes de Montbui, la ratificació d'una quarta onada i la data, el 20 de juny.
En el debat al voltant de la data es va estudiar la possibilitat de convocar les consultes el 6 o el 13 de juny, però diversos motius van decantar la balança cap al tercer diumenge del mes, en què el període d'exàmens als instituts i les universitats pràcticament ja s'ha acabat. Així com el 13-D va coincidir amb La marató de TV3, en aquesta ocasió s'ha tingut en compte el fet de no convocar les consultes el mateix dia que hi haurà eleccions a la presidència del Futbol Club Barcelona, el 13 de juny. L'arrelament de la celebració del Corpus en alguns municipis també hauria influït a l'hora de descartar el 6 de juny.
L'organització espera que en aquesta quarta tongada s'hi afegiran ciutats força poblades, també de l'àrea metropolitana de Barcelona. De moment n'hi ha un centenar d'interessades a convocar consultes que es reserven per més enllà del febrer.
Caldes, centre de dades
El ple va decidir per majoria instal·lar el centre de dades del 28-F a Caldes de Montbui, després que es presentessin un total de quatre aspirants (amb Vilassar de Mar, Breda i Sant Quirze del Vallès). Molins de Rei va retirar a darrera hora la candidatura. Des de Caldes Decideix, Maite Bonora va explicar que l'èxit de l'organització de les jornades de formació d'ahir els va impulsar a presentar-s'hi. D'aquesta manera, des del municipi del Vallès Oriental es controlaran totes les dades de participació al llarg del 28-F i es faran públics els resultats de les consultes. El 13-D, el centre de dades es va situar a la seu del Ciemen, a Barcelona.
Bonora va destacar la predisposició de l'Ajuntament de Caldes, governat per ERC i CiU, a l'hora de sumar esforços per a la bona marxa de la consulta. Sense anar gaire més lluny, ahir mateix el consistori va cedir un espai municipal (un centre cívic) per a les jornades formatives.
Nouvinguts i joves
L'organització ha decidit introduir novetats en el sistema informàtic del 28-F per tal que es pugui fer un seguiment de la participació tant de la població immigrada com dels més joves. Els requisits per votar seran els mateixos que els del 13-D (acreditar que s'està empadronat), però en aquesta ocasió se supervisarà si s'és menor d'edat i si s'exerceix el vot amb DNI o no (aquest extrem ja el va controlar Osona Decideix al desembre). L'objectiu és poder comparar, més endavant, l'evolució de l'atracció del col·lectiu de nouvinguts a les convocatòries sobiranistes. La coordinadora posa un èmfasi especial a convèncer aquest sector de la importància del dret a decidir. En la mateixa línia, es vol engrescar la franja de joves de 16 a 18 anys –en les altres conteses electorals tampoc no pot votar– perquè participin en les consultes. D'altra banda, segons va anunciar la plataforma sobiranista Decidim.cat, també es posarà en pràctica, com a prova, un sistema de vot electrònic en algun municipi encara per determinar. El gran acte central de campanya serà el dia 21 de febrer a la capital del Baix Penedès, el Vendrell, el municipi més poblat que participa en la segona tongada de consultes sobre la independència. El ple de la coordinadora ja no es tornarà a reunir fins després del 28-F, per avaluar-ne els resultats i començar a preparar l'onada següent, que tindrà lloc el 25 d'abril.