MONTSERRAT FORNELLS
ALCALDESSA DE VILANOVA DE L’AGUDA I DIPUTADA D’ERC
“Hem viscut moments èpics, i ara toca implementar-ho”
Durant els últims dos anys ha compaginat l’alcaldia de Vilanova de l’Aguda amb el Parlament. També és vicepresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència
Com ha viscut el fet de ser al cor del procés els darrers dos anys?
És un orgull i un gran honor poder viure-ho en primera persona, durant els moments més èpics del país. També els més complicats. Si com a ciutadana del país viure el que estem vivint ja és orgull, encara més haver-ho viscut des de dins.
Quins han estat els moments més èpics?
Des del principi de la legislatura anterior, ja amb l’aprovació el novembre del 2015 del full de ruta. Durant tota la legislatura hi ha hagut diferents moments, diferents lleis, que eren un pas històric. El moment culminant, és clar, va ser el 27 d’octubre, amb la proclamació de la República.
Amb el resultat electoral del 21-D, hem tornat a la situació del 28 d’octubre.
Malgrat tots els malgrats, perquè han estat unes eleccions on no tothom partia amb la mateixa situació, i nosaltres amb líders a la presó i candidats a l’exili, hem guanyat les eleccions. I amb una participació històrica. Aquella majoria silenciosa que alguns invocaven resulta que també va votar a favor de la independència. Això demostra que el que s’ha fet fins ara ha de tenir continuïtat. Hem de poder implementar la República. No serà fàcil. Però tenim el suport dels ciutadans.
Van bé les negociacions per formar govern?
No formo part del grup que porta a terme les negociacions i per tant no en conec les interioritats. Però em consta que s’està fent bé la feina. Tinc l’esperança, i la certesa, que anirà bé. El dia 17 tindrem mesa del Parlament i un president o presidenta de la cambra, i llavors fins al 31 de gener s’haurà de concretar la investidura i el govern. El dubte principal és si podrem comptar amb les persones del govern anterior, si Puigdemont tornarà i si Junqueras estarà en llibertat.
És optimista?
No té cap sentit ni cap lògica judicial que estiguin en situació de presó preventiva, tant els Jordis com els membres del govern.
I si no poden prendre possessió del càrrec?
Si no es pot aconseguir restituir el govern, caldrà prendre mesures extraordinàries i buscar fórmules. Però la nostra opció número 1 és que es formi el govern que el 155 va escapçar.
Tornarem a viure moments èpics, en aquesta nova legislatura?
Un moment com la declaració d’independència no el tornarem a viure perquè ja l’hem fet. Ja l’hem proclamat. Ara tocarà implementar, gestionar i desenvolupar mesures republicanes per millorar les condicions de vida dels ciutadans.
Implementar la República ja declarada vol dir iniciar ja el procés constituent?
I la gestió del dia a dia. S’haurà de fer un procés constituent i alhora que el govern treballi en la millora del dia a dia dels ciutadans de la República.
Algunes veus de l’Estat ja han amenaçat amb aplicar de nou el 155.
No és lògic que facin amenaces abans i tot que nosaltres haguem fet res. Tampoc no té cap mena de lògica com s’ha aplicat aquest article. Molts juristes i experts han deixat clar que s’ha aplicat de forma incorrecta. El més lògic i democràtic és que es deixi que el Parlament escollit pels ciutadans esculli un govern i que aquest govern pugui tirar endavant allò que van proposar als electors. El poble ha parlat.
Es planteja ERC que la cap de llista per Lleida renunciï a l’acta?
El que volem és que la consellera Meritxell Serret pugui tornar i incorporar-se. Que tots els que són a l’exili puguin tornar i exercir els càrrecs per als quals els ciutadans els han escollit. Segons com evolucionin els esdeveniments prenem les mesures oportunes, però la nostra prioritat és que agafi l’acta.
Vostè és alcaldessa d’un poble de 213 habitants de la Noguera. Treballarà per als pobles petits des del Parlament?
És un dels reptes més grans que tenim a Catalunya. La legislatura passada es va aprovar la creació d’una comissió que estudiï mesures contra el despoblament rural. Ara aquesta comissió haurà de treballar i donar fruits. Des de fa 10 anys la Catalunya interior pateix una davallada de població. Hi ha pocs naixements, i molts joves que marxen a estudiar no tornen perquè troben les oportunitats professionals fora. No pot ser. Hem d’aprofitar les noves tecnologies perquè cada cop més es pot treballar a distància, i, per tant, hem de garantir la cobertura d’internet i mòbil a cada poble i cada racó de país, també les infraestructures al territori, i el turisme rural. És molt important per al conjunt del país aturar la despoblació rural, que la gent estigui assentada a tots els territoris, que tinguin vida.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.