Política

CDC obre un «expedient informatiu» a l'alcalde i un regidor d'Ascó per haver defensat el magatzem nuclear

La direcció expressa «comprensió» i decidirà si els expulsa abans de mig any

Sis mesos és el temps de què l'alcalde i el regidor convergent d'Ascó disposaran per explicar per què han contradit l'oposició nacional de CiU al magatzem temporal centralitzat defensant la candidatura del municipi per ser el lloc on s'instal·li el magatzem. Així ho farà Vidal, que ahir es va remetre a aquest termini sense voler fer més declaracions. El secretari executiu de d'acció municipal de CDC, Lluís Corominas, és l'instructor de l'expedient i l'encarregat, per tant, d'informar la direcció, que haurà de determinar si els manté o suspèn la militància. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va assenyalar que no es tracta de «cap decisió traumàtica» sinó que l'obertura dels expedients s'ha executat des de la «comprensió mútua».

Puig va defensar la «coherència» que CiU ha mantingut amb el rebuig al fet que el magatzem nuclear s'instal·li a Catalunya. El número tres de Convergència va recordar que la federació no es defineix com antinuclear, però considera que el cementiri de residus s'hauria de situar en un altre lloc de l'Estat, tenint en compte que tres de les nou centrals estatals són al territori català. Així ho va manifestar, a més, votant a favor d'una resolució parlamentària el 2008 que es va aprovar també amb els vots d'ERC i ICV-EUiA, i a què els dos quadres de CiU van fer cas omís. Puig va admetre igualment que la decisió final del govern espanyol de construir o no el magatzem a Catalunya pesarà sobre les deliberacions de la direcció, que malgrat tot garanteix entendre i respectar el principi d'«autonomia local». És a dir, que si s'instal·la el cementiri, hi ha més possibilitats que endureixi les mesures disciplinàries.

PSC: «Montilla ja fa gestions»

efe

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va justificar ahir per la falta de «consens social i territorial» el canvi de posició del seu partit al Parlament, on el 2008 no va subscriure la resolució aprovada contra un cementiri de residus a Catalunya; ara, en canvi, donarà suport a un text similar. Segons Iceta, que va reiterar que el PSC no expedientarà el seu regidor a Ascó per haver donat suport a la candidatura, el president Montilla ja fa «gestions» per evitar que el magatzem acabi al país.

L'AMAC confia que pesen més els motius tècnics que els polítics

ACN

El president de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), Raúl Ángel Balufo, espera que la decisió que prengui el Ministeri d'Indústria sobre quin municipi acollirà el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears sigui per «motius tècnics» i «no polítics». Balufo confia que el Ministeri decidirà en funció de «les infraestructures, de l'eficàcia i de l'eficiència» de la candidatura i «no pensant si la decisió fa més mal en un lloc o un altre». El president de l'AMAC i alcalde de Cofrents també ha qüestionat les diverses veus que des de Catalunya parlen de «solidaritat energètica». Balufo ha recordat que l'energia nuclear s'usa a l'Estat fa 45 anys i que la solidaritat la tenen «els entorns que han subministrat energia» a tot l'Estat. A més, l'AMAC demana un pla estratègic d'energia que determini les ubicacions de les centrals nuclears, eòliques, fotovoltaiques i hidràuliques en funció de condicionaments «geològics» i de «consums». L'alcalde de Cofrents, amb l'única central nuclear al País Valencià, considera que el fet que una zona produeixi un 50 o un 100% de l'energia nuclear surt del veritable debat energètic.

Un municipi de Segòvia retira la candidatura

EFE

Finalment són 11 els municipis que aspiren a tenir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat, després que l'Ajuntament de Santiuste de San Juan Bautista (Segòvia) va aprovar ahir en un ple extraordinari retirar la seua candidatura. L'alcalde i la resta de regidors han acordat per unanimitat desestimar la instal·lació del cementiri nuclear al seu municipi per les manifestacions contràries de poblacions de la vora i de veïns del mateix municipi que consideren que l'MTC perjudicaria la imatge dels productes agrícoles. Amb tot, els regidors d'aquest poble de Segòvia mantenen que el cementiri nuclear hauria revitalitzat econòmicament el municipi.

Per la seua banda, la presidenta del PP de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, ha dit que «de cap manera» el seu partit declararà «antinuclear» aquesta comunitat autònoma, mentre que l'expresident del govern de l'Estat, José María Aznar, ha defensat el paper dels alcaldes que han presentat candidatura per tenir el cementiri nuclear. Castella la Manxa va aprovar ahir una resolució, amb els vots del PSOE i el rebuig del PP, que s'oposa a què el cementiri nuclear s'instal·le en cap municipi de la comunitat autònoma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.