Salvadó diu que la vegueria permetrà a l'Ebre ser el cinquè motor de Catalunya

Es constituirà una comissió mixta amb representants del Camp i l'Ebre per obrir el procés de divisió de la Diputació

«La nos­tra il·lusió era que el pro­jecte de llei de vegue­ries s'aprovés a prin­cipi de gener però el procés de tre­ball es va allar­gar», va adme­tre Sal­vadó. I va afe­gir: «Fa anys que esperàvem aquest dia, és un dia històric.» El dele­gat del govern a l'Ebre va com­parèixer ahir acom­pa­nyat de tots els direc­tors de ser­veis ter­ri­to­ri­als i va brin­dar amb cava per cele­brar el reco­nei­xe­ment ins­ti­tu­ci­o­nal i polític que supo­sarà per les Ter­res de l'Ebre la vegue­ria. En aquest sen­tit, Sal­vadó sosté que la divisió de Cata­lu­nya en províncies ha con­dem­nat les comar­ques ebren­ques a la «perifèria». «Amb la nova divisió ter­ri­to­rial s'obre les por­tes a una Cata­lu­nya amb més motors i les Ter­res de l'Ebre serem el cinquè pol de desen­vo­lu­pa­ment del país», va asse­nya­lar el dele­gat del govern a l'Ebre.

El govern pre­veu apro­var la llei de vegue­ries al juliol i de forma paral·lela es tra­mi­tarà la modi­fi­cació de la LOREG, cosa que per­metrà la cre­ació de la vegue­ria de l'Ebre el juny del 2011. Pel que fa al finançament i les com­petències de la vegue­ria, Sal­vadó va insis­tir que seran les matei­xes que les de la Dipu­tació de Tar­ra­gona, que es divi­dirà en dos con­sells de vegue­ria. En aquest sen­tit, es crearà una comissió mixta amb repre­sen­tants polítics del Camp de Tar­ra­gona i l'Ebre que obrirà el procés de divisió de la Dipu­tació. Quant a la capi­tal de la vegue­ria de l'Ebre, Sal­vadó va mani­fes­tar que el pro­jecte de llei fixa que la seu ins­ti­tu­ci­o­nal serà Tor­tosa. «Dibuixa un model de ter­ri­tori en xarxa», va dir.

També el PSC de l'Ebre va mos­trar la seua satis­facció ahir per l'apro­vació del pro­jecte de llei de vegue­ries.

Per la seua banda, l'alcalde de Tor­tosa va valo­rar que el pro­jecte de la llei de vegue­ries s'aprova «un pèl tard» perquè puga tra­mi­tar-se durant aquesta legis­la­tura. Fer­ran Bel va recor­dar que havia estat crític amb el finançament de les vegue­ries, i va afe­gir que aquest aspecte con­ti­nua sense acla­rir-se. A banda, Bel va valo­rar que s'haja incor­po­rat una nova com­petència a les vegue­ries, amb la pos­si­bi­li­tat de ges­ti­o­nar els ser­veis i les com­petències que els dele­guin els ajun­ta­ments. Però va lamen­tar que no quedi prou clar quants con­se­llers tindrà el con­sell de vegue­ria, ni com es desig­na­ran. Final­ment, l'alcalde de Tor­tosa també va adver­tir que ara les vegue­ries hau­ran de ser apro­va­des pel Par­la­ment, i sobre­tot que caldrà un acord entre el PSOE i el PP per modi­fi­car la llei elec­to­ral gene­ral.

Bel celebra que Tortosa siga «seu institucional»

GUSTAU MORENO

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va ser més moderat que el seu homòleg ampostí, i va fer una primera valoració «molt positiva» de l'aprovació del projecte de llei de les vegueries. A més, Bel va destacar que el document reconega que Tortosa siga la «seu institucional» de la vegueria de l'Ebre, tot i que va advertir que això no era l'aspecte «fonamental» del projecte. «Tots els municipis tindran un paper important a la vegueria, però tothom reconeixia i tenia clar que Tortosa havia de ser designada com a seu institucional», va afirmar Bel.

L'alcalde d'Amposta reclama la cocapitalitat

GUSTAU MORENO

L'aprovació del projecte de llei de vegueries no va agradar ahir a l'alcalde d'Amposta. El convergent Manel Ferré va recordar que l'Ajuntament ampostí ha aprovat per unanimitat una moció lamentant la falta de debat previ i reclamant la cocapitalitat de la vegueria de l'Ebre amb Tortosa. «El consens territorial que ens han volgut vendre no ha existit, i fins i tot hi ha alcaldes de la Ribera d'Ebre que han aixecat la veu qüestionant la seua pertinença a les Terres de l'Ebre», va advertir. Ferré va acusar el tripartit d'haver ignorat la gent del territori, i va revelar que fa uns dies va demanar al conseller Ausàs un debat «rigorós i serè» sobre les vegueries, que finalment no s'ha produït. «Amposta no pot estar d'acord amb una llei que s'ha tramitat per sota mà, per emmascarar la incompetència del tripartit a l'hora de fer coses a l'Ebre», va dir Ferré abans de remarcar que «el més prudent» hauria estat ajornar l'aprovació de la llei fins després de les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.