Política

Els diputats de JxCat presenten una demanda al TS contra la impugnació de la candidatura de Puigdemont

La formació també es presenta al TC com a part en el procediment i demana que no s’admeti el recurs

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, avisa que si cal acudiran al TEDH

Els trenta-quatre diputats de Junts per Catalunya (JxCat), inclòs Carles Puigdemont, han presentat aquest divendres una “demanda urgent de protecció dels drets fonamentals” davant el Tribunal Suprem (TS) contra l’acord del Consell de Ministres que reclama la impugnació i suspensió del ple d’investidura per la candidatura del propi Puigdemont.

Josep Costa, vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, ha explicat que han fet aquest pas en considerar que el govern espanyol “pretén, amb abús de dret i frau de llei, bloquejar el funcionament normal de les institucions democràtiques i de la formació del govern resultat del 21-D”.

De la mateixa manera, tots els diputats de JxCat també s’han personat al Tribunal Constitucional (TC) per reclamar que “es consideren part afectada en aquest recurs del govern espanyol” i poder així “oposar-se al procediment i demanar que no sigui acceptada la suspensió del ple d’investidura”.

“Hi ha una potencial vulneració claríssima dels nostres drets com a diputats i, per tant, dels drets dels ciutadans representants al Parlament”, ha justificat Costa.

Amb aquestes dues actuacions jurídiques, els diputats de JxCat pretenen frenar les intencions del govern espanyol. “El que d’alguna manera demanem és suspendre la petició de suspensió i que no hi hagi cap impediment per al normal funcionament del ple d’investidura”, ha explicat Costa.

El diputat ha admès que no saben quin recorregut pot tenir tot plegat per la innovació que suposa tant l’actuació de l’Estat com la de JxCat. “Entenem que estem en territori desconegut. El govern espanyol presenta recursos que mai s’havien presentat i amb formes que no s’havien utilitzat mai. Per tant, nosaltres també hem fet coses que no són ordinàries, com comparèixer al TC preventivament per dir que no s’accepti aquest trasbals de les institucions democràtiques”, ha explicat en una atenció a la premsa.

I si no, a Estrasburg

La formació no les té totes amb aquest procediment i, tot i considerar que té raó, no se’n refia de determinades instàncies judicials. És per això que ja han avançat que si reben un cop de porta a la seva petició, acudiran als tribunal d’Estrasburg. “Si els màxims òrgans de la jurisdicció espanyola, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional, no atenen la petició i es confirma la suspensió del ple, com que hi ha una vulneració greu dels drets democràtics i polítics dels ciutadans representants, immediatament acudirem al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) denunciant la vulneració dels articles 10 i 11 del conveni europeu de drets humans, del art 3 del protocol primer i de l’art 2 del tractat de Lisboa”, ha avisat Costa. Es tracta dels preceptes de la legislació europea que parlen de la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió i la separació de poders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.