Política

“Hora de decidir-se”

Barnier insta Londres a aclarir quina relació vol tenir amb els 27 socis un cop fora del bloc

Els britànics plantegen abandonar la unió duanera conservant l’accés al mercat únic

El govern de May està profundament dividit

Les barreres comercials seran “inevitables”, avisa la UE

El cap negociador europeu, Michel Barnier, va advertir ahir el Regne Unit que hi haurà barreres comercials “inevitables” si decideix abandonar la unió duanera i el mercat únic, l’opció anunciada pel govern britànic. Barnier es va reunir a Londres amb la primera ministra britànica, Theresa May, i el seu cap negociador per al Brexit, David Davis.

En unes declaracions posteriors, Barnier va anunciar que “ha arribat l’hora que el Regne Unit decideixi què vol després del Brexit” i que, “fora de la unió duanera i del mercat únic, les barreres per al comerç i els béns són inevitables”. Davis va replicar: “El que volem és molt clar: un tractat de lliure comerç raonable amb la mínima fricció possible a la frontera.” És a dir, continuar tenint accés al mercat únic, però estant fora de la unió duanera, de tal manera que puguin negociar amb altres països fora de la UE, cosa que no poden fer la resta de socis.

L’estiu passat, el govern britànic va publicar un informe en què explicava les dues opcions que preveia de cara al futur acord comercial. La primera era arribar a un acord ampli que li permetés desenvolupar un sistema tecnològic per agilitzar el trànsit de mercaderies, un sistema que encara han de crear i que no estaria enllestit a curt termini.

La segona opció era la que va assenyalar ahir Davis –mantenir l’accés al mercat únic sense formar part de la unió duanera–, però això obligaria la UE a fer una concessió, ja que cap país del món gaudeix d’aquestes condicions. Diumenge, Downing Street va reiterar que sortirien de la unió duanera per poder negociar lliurement amb altres països.

Durant la fase iniciada ahir, la negociació se centrarà en el període de transició que vol el Regne Unit un cop surti de la UE, el 29 de març del 2019. La reunió és un avançament del diàleg que s’obrirà després del març per dissenyar la futura relació comercial, un diàleg que es preveu dur i tens, ja que els dos bàndols s’hi juguen molt. “Hi ha molta feina per fer i per això hem decidit accelerar tots els contactes”, va assenyalar Barnier. Les converses continuaran avui a Brussel·les.

En aquesta fase han de decidir les condicions del període de transició (d’entre 18 i 24 mesos) que demanen els britànics perquè les seves empreses es puguin adaptar al canvi, unes condicions que volen que serveixin de base per al futur acord comercial. Una altra discordança són els drets dels europeus al Regne Unit. En aquest sentit, May va anunciar la setmana passada que els comunitaris que arribin durant el període de transició no obtindran permís de residència, cosa que va en contra dels principis de la Unió Europea. “Volem arribar a un pacte respectant les directrius del Consell Europeu i les regles del mercat únic. Per tant, no hem de perdre ni un minut”, hi va afegir Barnier.

Els crítics assenyalen que May va anunciar la sortida de la unió duanera només per acontentar i calmar els partidaris del Brexit dur del seu partit. Durant tot el cap de setmana s’ha produït un foc encreuat entre els tories europeistes, liderats pels ministres Philip Hammond i Amber Rudd, que aposten per mantenir-se a la unió duanera i el mercat únic, i els euròfobs, encapçalats per Boris Johnson i el diputat Jacob Rees-Mogg, líder d’un grup de parlamentaris que exigeixen a la primera ministra el trencament total amb la Unió Europea.

Tot i les declaracions del govern en què assegurava que tenen un pla, no hi ha una posició única sobre el Brexit, i menys encara sobre si han de seguir o no a la unió duanera. De fet, hi ha programada una reunió del gabinet per demà per arribar a un consens sobre aquest afer. Totes aquestes discrepàncies són públiques, i la UE i els negociadors n’estan al corrent i per això demanen claredat a Londres. “Hem de respectar les línies vermelles del govern britànic, però ells han de respectar les normes de la UE”, va dir Barnier. Els laboristes van qualificar de “temerària” la decisió de quedar fora de la unió duanera amb el soci comercial més gran del Regne Unit. “El govern ha de prioritzar els llocs de treball i l’economia, no els interessos de partit”, va dir un portaveu de l’oposició.

LES FRASES

Ens cal claredat pel que fa a les propostes britàniques sobre la futura relació [amb la UE]
Michel Barnier
NEGOCIADOR DE LA UE PER AL ‘BREXIT’
És molt clar el que volem
David Davis
NEGOCIADOR BRITÀNIC PER AL ‘BREXIT’

Plataforma per fer un segon referèndum

Daniel Postico

Els grups que estan a favor de celebrar un altre referèndum sobre el Brexit quan el Regne Unit i la UE arribin a un acord s’han unit per crear una nova coalició encaminada a assolir aquest objectiu. La formació, que s’anomena Grup de Coordinació de les Bases, està liderada pel diputat laborista moderat Chuka Umunna i aplega diputats de totes les formacions polítiques, inclosos tots els demòcrates liberals i els laboristes i conservadors partidaris de mantenir-se a la UE. També hi han embarcat associacions proeuropees com ara Científics per la UE i Open Britain. En total, més de 500.000 persones. La sensació que cal un nou referèndum és cada cop més gran al Regne Unit. Fins i tot va reconèixer aquesta necessitat Nigel Farage, exlíder de l’UKIP i de la campanya del Brexit. L’últim sondeig revela que el 58% dels britànics estan a favor d’una segona consulta per tenir l’última paraula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.