Pacte nuclear a la corda fluixa
Macron planteja a Trump negociar un nou acord amb l’Iran, més integral i amb una visió d’abast regional
Teheran adverteix que si Washington trenca el compromís del 2015, reactivarà el programa atòmic
La reunió entre els presidents dels EUA, Donald Trump, i França, Emmanuel Macron, no va servir per tancar els dubtes sobre el futur del pacte nuclear de les potències mundials amb l’Iran, però com a mínim va semblar que donava una mica d’aire amb la proposta francesa de negociar un nou acord més integral que pogués incloure algunes idees del nord-americà.
La bona sintonia entre líders, amb gestos efusius d’un festeig transatlàntic que van incloure abraçades i petons, no va amagar les discrepàncies, conegudes i reconegudes públicament. “No és un misteri”, va assumir Macron.
Trump, amb la seva habitual retòrica bel·ligerant, va qualificar el pacte amb l’Iran amb el màxim nombre d’adjectius negatius que es recorda: terrible, ridícul, boig. L’hostilitat contra Teheran semblava no tenir aturador, i les paraules van passar a amenaces. “Patiran els problemes més grossos que mai abans han tingut”, va advertir Trump, en cas que l’Iran no compleixi el pacte.
Però, de moment, és Trump qui més ha amenaçat de trencar-lo. Macron, en el seu paper de mediador, va intentar calmar les aigües, portant Trump a un camí de consens o, com a mínim, temptant-lo perquè negociï una sortida diplomàtica. “Durant mesos he estat dient que no és suficient, però ens ha de servir per tenir algun control sobre les seves activitats nuclears”, intentava raonar el francès.
En aquest context, Macron va anunciar que treballarà amb Washington per ampliar l’acord, que seria més integral i amb una visió més extensa sobre la situació a l’Orient Mitjà, per incloure països com ara Síria i el Iemen. “No és que vulguem estripar l’acord per obtenir no res, sinó construir una cosa nova que pugui cobrir totes les nostres preocupacions”, va explicar.
Data límit al maig
El president francès, el líder europeu més valorat per la Casa Blanca, va actuar com a impulsor de la “nova aproximació” al problema iranià amb les idees clares: control del programa nuclear a curt i llarg termini, inclusió de les proves de míssils balístics i les solucions polítiques per “contenir l’Iran a la regió”. Bàsicament, es tracta d’una proposta que pugui abraçar les idees de Trump sobre la crisi, mantenint l’acord actual i que està vigent des del 2015.
“Amb el president Macron estem d’acord que no hem de permetre que l’Iran fabriqui la bomba nuclear i, alhora, que deixi de donar suport al terrorisme. La petjada de l’Iran és a tot arreu on miris de l’Orient Mitjà”, va dir Trump. L’inquilí de la Casa Blanca no es va mostrar entusiasmat i, com sempre, va deixar enlaire qualsevol resultat. “Veurem si serà possible arribar a un nou acord que tingui fonaments sòlids, perquè el d’ara els té decadents”, va etzibar. Tots els calendaris tenen marcada la data del 12 de maig, quan Trump ha de decidir si estripa l’acord. Si ho fa, la tensió amb l’Iran i tota la regió escalaria a nivells explosius. La urgència de França per calmar l’ambient és evident, i de la reunió d’ahir potser en sortirà un baló d’oxigen que permeti guanyar temps. Com a mínim, el president dels EUA va deixar la porta oberta a repensar-se la determinació de fulminar el pacte. “Ningú sap què faré el dia 12 [de maig], tot i que el president [Macron] en pot tenir una bona idea”, va dir, misteriós.
Des de Teheran, la simple insinuació està despertant declaracions reaccionàries que amenacen de fer saltar pels aires la regió. El ministre d’Exteriors, Javad Zarif, va insistir ahir que si els EUA abandonen el pacte ells “molt probablement” faran el mateix, reactivant la cursa nuclear. Un fet que despertaria el desig de rearmament en una regió on qualsevol petita flama pot acabar en catàstrofe.
“Estic dient a aquells a la Casa Blanca que no poden complir els seus compromisos: l’Iran reaccionarà fermament. Estem preparats per a totes les possibles situacions”, hi va afegir el president, Hassan Rouhani, alertant de “conseqüències severes”.
L’Iran va centrar la trobada, però no va ser el tema únic. En comerç, l’altre gran assumpte, Macron va descartar completament una guerra comercial entre “aliats”.
LES FRASES
George Bush pare, ingressat
Víctor SanchoGeorge W.H. Bush, expresident dels EUA (1989-1993), està ingressat a la unitat de cures intensives d’un hospital de Houston (Texas) per septicèmia, infecció generalitzada considerada greu que s’expandeix a la sang. El trasllat es va produir poques hores després del funeral de la seva esposa durant 73 anys, l’exprimera dama Barbara Bush.
Un portaveu de la família va assegurar que l’expresident està responent correctament al tractament i recuperant-se, desitjós de poder anar a la casa d’estiu que té a l’estat de Maine a descansar i passar el dol.
Des de fa temps, els EUA viuen amb l’ai al cor per Bush pare, que, als 93 anys, fa ja molt de temps que només es mou en cadira de rodes per una derivació de la malaltia de Parkinson. Tot i la seva activitat –és famós per llançar-se en paracaigudes pel seu aniversari–, diversos problemes respiratoris i pneumònies l’han obligat a estar ingressat durant els últims temps.