Política

La caiguda d’una aliada afebleix la posició de May en la negociació del ‘Brexit’

La titular d’Interior plega per haver mentit al Parlament negant l’existència de quotes per deportar immigrants il·legals

L’escàndol esquitxa la ‘premier’

La fragilitat de la primera ministra britànica, Theresa May, augmenta després de la dimissió, diumenge al vespre, de la seva ministra de l’Interior, Amber Rudd, per culpa de l’escàndol Windrush, relacionat amb la immigració. Primer, perquè era una de les seves aliades més importants enmig de les negociacions del Brexit i, segon, perquè May també està implicada en la controvèrsia.

L’escàndol Windrush es refereix al maltractament institucional als immigrants afrocaribenys que van arribar al Regne Unit per reconstruir el país, destruït després de la Segona Guerra Mundial. Van arribar entre el 1948 i el 1973 provinents de les excolònies britàniques al Carib amb la promesa que els permetrien quedar-se la resta de la seva vida amb els mateixos drets que els britànics. Però les successives normes migratòries els han anat castigant fins a deixar-los sense pràcticament drets.

Carta inculpatòria

Fa dues setmanes, van començar a sortir casos de deportacions d’alguns d’aquests ciutadans caribenys, coneguts com a generació Windrush, que és el nom del vaixell amb què van portar els primers treballadors de Jamaica, el 1948. L’escàndol va agafar tal dimensió que va forçar el govern a demanar disculpes i a prometre compensar els afectats. La pressió sobre Rudd va augmentar després que se l’acusés d’haver fixat quotes per deportar immigrants il·legals, que haurien afectat ciutadans caribenys. Rudd va negar-ho davant del Parlament la setmana passada, però diumenge The Observer va publicar una carta seva a May en què expressava la intenció de deportar un 10% més d’immigrants il·legals els pròxims anys.

Va haver de deixar el càrrec perquè el codi ministerial obliga els ministres a dimitir si menteixen al Parlament. Amb aquesta renúncia, el govern pretén posar fi a l’escàndol. El successor de Rudd, l’exbanquer Sajid Javid, va prometre reparar el mal fet a aquests ciutadans, considerats per error il·legals. “Això mai no hauria hagut de passar i faré tot el que calgui per arreglar-ho”, va dir Javid. L’escàndol, però, afecta directament May perquè va ser ella qui, com a ministra de l’Interior, va posar en marxa les polítiques hostils contra la immigració il·legal, el 2010. Ahir va reconèixer que, durant els sis anys en què va ser titular d’Interior, es van fixar quotes per a l’expulsió d’indocumentats.

L’escàndol arriba enmig de les converses del Brexit. El cap negociador europeu, Michel Barnier, adverteix que el diàleg es pot trencar si Londres no proposa una solució que eviti una frontera física a Irlanda del Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.