Política

JOSÉ ZARAGOZA

Diputat del PSC-PSOE al Congrés

“Si s’hagués fet govern, el 155 ja no estaria en vigor”

“El PSC no és còmplice de cap destitució de càrrecs de la Generalitat perquè no és al govern espanyol”

“Des del 21-D és el no acord entre els independentistes el responsable que continuï el 155”

“Estic molt preocupat que, amb la llei de presidència, es repeteixi el 6 i 7 de setembre, en què es va trencar el diàleg i es va derogar la Constitució i l’Estatut”

SORTIDA
El conflicte té difícil solució perquè els espais centrals s’han desplaçat cap als extrems
BAIXES
Marina Geli no pot pretendre que el PSC la segueixi quan ella es fa independentista
RAJOY
No podem practicar la política de no fer res, de deixar que els problemes es podreixin
TRIPARTIT
El govern Montilla era presidit per mossos, mestres i metges. Va fer polítiques socials
MAS
Va prometre el govern dels millors davant la crisi. En fracassar va iniciar la deriva secessionista
PSC
Hem perdut força i hem quedat en minoria perquè no ens hem radicalitzat com altres
PUIGDEMONT
No pot ser que el problema del senyor Puigdemont sigui el més important del país
ELECCIONS
Si n’hi hagués seria perquè JxCat vol passar factura a ERC, vol humiliar electoralment ERC
SÀNCHEZ, TURULL
En un sistema de separació de poders, és la justícia qui diu si tens dret a ser escollit i la justícia va dir no
MONARQUIA
El rei d’Espanya va assumir la seva funció i hem de respectar el paper que li toca

José Zaragoza, exsecretari d’organització del PSC i avui diputat al Congrés i membre del comitè federal del PSOE, defensa que els socialistes només van donar suport al 155 perquè es convoquessin eleccions catalanes i es desvincula de mesures com la destitució d’alts càrrecs de la Generalitat. En una nova entrevista de Xevi Xirgo al programa En confiança d’El Punt Avui TV que s’emetrà avui, Zaragoza defuig opinar sobre si considera que els líders independentistes van cometre un delicte de rebel·lió perquè assegura que cal respectar la justícia, sigui espanyola o sigui alemanya. Comparteix amb el PSC que la presó preventiva de vicepresident, consellers i líders d’Òmnium i ANC és excessiva. Sí que deixa clar que es va cometre una il·legalitat el 6 i 7 de setembre al Parlament i alerta de no repetir-la: “Estic molt preocupat pel que pot tornar a passar amb la llei de presidència com al 6 i 7 de setembre. El 6 i 7 la majoria parlamentària trenca el diàleg i provoca un conflicte a la societat catalana. Aquell dia es va saltar la legalitat, es va derogar la Constitució i l’Estatut.”

Zaragoza defensa que si s’hagués constituït un govern, el 155 ja no estaria en vigor i no considera el seu partit còmplice de cap destitució d’alts càrrecs perquè, recorda, el PSC no és al govern: “Nosaltres vam dir que el 155 era per convocar eleccions. Des del 21-D és el no acord entre les forces independentistes el responsable del bloqueig i de la persistència del 155.” Davant l’advertència feta pel delegat del govern espanyol, Enric Millo, sobre la continuïtat de mesures del 155 encara que hi hagi nou govern català, Zaragoza deixa clar que l’acord del Senat estableix que l’aplicació de l’article deixa d’estar en vigor quan es constitueix un nou govern català.

Zaragoza acusa Puigdemont del bloqueig actual per egoisme i deixa clar que el procés no ha aportat res a la societat catalana perquè l’ha dividit, ha provocat un conflicte en què tothom creu que té la raó i ha situat el país en un escenari pitjor: “No pot ser que pensem que el problema del senyor Puigdemont és el més important del país.” Tot i que afirma que és la justícia qui ha de decidir sobre la seva possible investidura, recorda que els socialistes creuen que no és viable governar el país des de fora. A més no dubta a acusar Puigdemont i JxCat d’interès electoral en unes noves eleccions: “Si hi hagués eleccions anticipades seria perquè JxCat vol passar factura a ERC, seria per humiliar ERC.” Adverteix als independentistes que no es poden fer les víctimes quan tenen majoria de 70 diputats i consideren les eleccions com a única sortida.

Respecte a les propostes fallides de Sànchez i Turull, defensa la decisió que ha pres la justícia perquè considera que està legitimada per determinar qui té o no dret. En aquesta mateixa línia, també demana respecte per la posició adoptada pel rei en el conflicte.

Zaragoza acusa el PP d’estar interessat en el conflicte polític català amb l’objectiu de debilitar el PSOE perquè no fos alternativa de govern a Espanya i no dubta a afirmar que “Rajoy ha estat un desastre com a president”, si bé vol recordar que Rajoy, Iglesias i Rufián van votar junts no a Pedro Sánchez. El diputat socialista defensa el paper del PSOE demanant diàleg, plantejant la reforma constitucional i donant suport al 155 per, remarca, només convocar eleccions.

El diputat socialista i amic personal de l’exministra Carme Chacón està convençut que no s’hauria arribat al conflicte actual si la catalana hagués guanyat Rubalcaba a la secretaria general del PSOE. Assegura que Chacón hauria aconseguit canviar la perspectiva política d’Espanya. Avui l’única sortida, segons ell, és deixar endarrere Rajoy i Puigdemont. També demana als independentistes una reflexió sobre l’enfortiment de Ciutadans com a partit que, assegura, “és un producte del procés”.

Respecte al fet que se l’hagi relacionat sempre amb l’aparell del PSC, Zaragoza diu que una organització “no es construeix només amb declaracions públiques” sinó que hi ha “molts milers de persones compromeses”. I ho compara amb els sindicats, que defensa que han de ser forts: “El sistema de relacions polítiques a Espanya necessita uns sindicats forts.” Per això defensa que milita de fa molts anys políticament i sindicalment i es compara amb el líder de Cs, Albert Rivera, que ha anunciat la seva baixa sindical per desacord: “No es va afiliar per formar part d’una organització que defensa els treballadors sinó pels seus interessos personals.”

Zaragoza admet que el PSC ha perdut influència els darrers anys però recorda que és el partit català amb més afiliats: “El seu discurs de diàleg, d’entesa, de carril central que abans era majoritari a la política catalana ha deixat de tenir la força que tenia davant la polarització.” Defensa que el PSC ha mantingut el seu discurs tot i la radicalització política de la societat, creu que l’antiga CDC ha optat per radicalitzar-se generant una situació de “difícil solució perquè els espais centrals s’han desplaçat cap als extrems”.

Respecte de la marxa de molta gent del PSC, Zaragoza diu que s’ha de respectar a tothom que decideix canviar d’idees: “El PSC no s’ha mogut del seu ideari. Marina Geli no pot pretendre que el PSC la segueixi quan ella es fa independentista.” El PSC va defensar el dret a decidir “acordat” quan, apunta, “el debat era un altre”, un debat que considera perdut i entrampat perquè avui el monopolitza la independència i la manca de respecte a les lleis. En aquest sentit acusa els independentistes d’haver utilitzat “dret a decidir” com a eufemisme de dret a l’autodeterminació i “democràcia” com a eufemisme de la independència. Tot i admetre que els resultats del 21-D no eren els esperats, Zaragoza recorda que el PSC ha millorat resultats amb l’aliança amb els cristianodemòcrates d’Units per Avançar. Preveu que, al final, serà el camí del diàleg i la reforma constitucional del PSC l’únic que aportarà una solució “perquè l’altre és el del conflicte i de la crispació”.

Sobre el suposat tracte dolent que el PSC va donar a Pasqual Maragall en la seva sortida de la presidència que va denunciar el seu germà Ernest al programa En confiança, Zaragoza ho considera el passat i recorda que la darrera vegada que va parlar amb Ernest Maragall va ser quan aquest era partidari de fer fora ERC del govern per oposar-se a l’Estatut mentre que ell volia que els republicans continuessin al tripartit. “Sense Pasqual Maragall no s’hauria pogut fer però amb ell sol tampoc”, afirma de l’obra de govern del PSC a Barcelona i Catalunya.

El diputat socialista defensa els governs de Maragall i Montilla perquè “es preocupaven dels problemes de la gent en educació, sanitat o seguretat”, unes prioritats que, segons Zaragoza, han estat apartades del debat públic. Si el tripartit va perdre la majoria és, segons ell, perquè va “perdre la batalla de l’explicació política” i recorda que, després de guanyar prometent el govern dels millors davant la crisi, Mas va pactar amb el PP i va iniciar el procés en veure que fracassaria contra la crisi.

Per Zaragoza, el govern de Mas va fracassar davant la crisi i nega que optés per la via independentista davant dels reiterats cops de porta de Rajoy a les seves propostes perquè, conclou, Mas només va anar un cop a Madrid a demanar millores. Considera que l’expresident va mancar a la seva responsabilitat quan, posteriorment, ha reconegut implícitament certa teatralització en el procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.