Topada entre ERC i la CUP per la no al·lusió a l’1-O
Els comuns voten a favor i els cupaires en contra d’un text per avançar segons el 21-D
ERC i la CUP van protagonitzar ahir al matí una enganxada al Parlament arran de la proposta de resolució presentada pels primers per a la defensa dels drets civils i polítics de la ciutadania i les institucions catalanes. Tot i estar d’acord amb el fons, els cupaires van retreure als republicans que no acceptessin una esmena seva per afegir una referència a l’1-O al punt 8, on es manifesta la voluntat “urgent” de recuperar les institucions i posar fi al 155, per tal d’avançar “segons les majories parlamentàries expressades el 21-D”. En una dura intervenció, la diputada cupaire Natàlia Sànchez va demanar a ERC “fidelitat” a l’1-O, i la va acusar d’haver “renunciat al dret a l’autodeterminació”, abans d’exigir-li més “claredat” en els postulats. “Si volen fer autonomia recullin el guant de la portaveu dels comuns, però eixamplar la base no és atreure la cúpula dels partits”, va etzibar. Precisament el punt es va aprovar amb el vot contrari de la CUP, i el favorable dels comuns i JxCat.
La portaveu republicana, Anna Caula, va recordar que el partit precisament té exiliats i empresonats arran de l’1-O, i va remetre al punt 2 de la mateixa proposta de resolució, que defensa la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. “El compromís amb l’autodeterminació és ple”, va assegurar, tot i que i exercir-lo “no és proclamar-lo a cada moment, sinó guanyar acords cada cop més amplis”. També ja amb el vot a favor de la CUP i dels comuns, el mateix text reclama l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats; denuncia la ingerència judicial en els afers del Parlament i la destitució de la cap de comunicació dels Mossos –sobre la qual es demana més informació a l’Estat– i dona suport a les últimes iniciatives empreses pel president del Parlament, Roger Torrent, en favor del diàleg i la cohesió social.
El PSC, que va subscriure “gairebé tot” l’article de Joan Tardà la vigília en què reclama un diàleg bilateral amb l’Estat, i els comuns van aprofitar el debat per demanar la formació immediata de govern. “Prou de pseudojugades mestres i jocs simbòlics”, reclamava Elisenda Alamany, que reivindicava “grans majories socials” contra la repressió. Cs i el PP van reivindicar que l’espanyola és “una democràcia real”, i van retreure als independentistes que “converteixen delictes en drets fonamentals”.