“Fidel a la voluntat del poble”
Torra pren possessió igual que ho va fer Puigdemont, en una breu i austera cerimònia sense convidats ni representants de l’Estat
La visita que tenia previst fer avui als presos polítics s’ha ajornat fins dilluns
“Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president, amb fidelitat al poble de Catalunya representat pel Parlament.” Amb aquesta senzilla fórmula, la mateixa que ja havia fet servir Carles Puigdemont el gener del 2016, va prendre possessió ahir al migdia el 131è president de la Generalitat, Joaquim Torra i Pla, en un breu i auster acte al Palau de la Generalitat, amb l’única presència com a convidats de vuit membres de la seva família. El secretari del govern, Víctor Cullell, va llegir el decret signat dimarts pel “rei Felip” en què donava fe de l’elecció dilluns i, tot seguit, Torra prometia el càrrec davant del president del Parlament, Roger Torrent, que no hi va intervenir, a diferència de fa dos anys, quan la seva predecessora, Carme Forcadell, havia utilitzat les mateixes paraules per preguntar a Puigdemont si acceptava ser president. La cerimònia no es va fer com és habitual al Saló Sant Jordi, sinó al Mare de Déu de Montserrat, molt més petit, amb una senyera presidint-la però sense la foto del rei, i amb el medalló de presidència que distingeix els presidents des de la II República sobre la taula.
A la sortida, un nodrit grup de funcionaris que treballen al Palau l’esperava al Pati dels Tarongers, on van sonar El cant de la senyera i Els segadors al carilló. “Encetem una nova etapa en què us demano el mateix compromís i la mateixa implicació i voluntat de construir aquest país nou, de tots, que volem lliure i republicà”, va afirmar Torra en un breu discurs, després d’agrair-los la feina de tots aquests mesos en què no hi ha hagut ningú. Un grup de treballadors va lliurar també a Torra una pancarta amb un llaç groc. “Vaig dir que penjaríem un llaç i el penjarem”, s’hi comprometia ell. Tot plegat, per cert, només ho van poder cobrir in situ TV3 i les agències ACN, Efe i Europa Press.
En tot cas, la cerimònia, volgudament discreta per fer palesa la anormalitat de la situació política, no va estar mancada de cert secretisme –no s’anunciaria oficialment fins a una hora abans– arran del desacord en el format amb el govern espanyol, que al final no hi va enviar cap representant. Torra li havia demanat que, d’acord amb el baix relleu que li volia donar, l’executiu estatal hi fos representat per un perfil “secundari”, com algun secretari general de menor rang, però La Moncloa –que segons fonts assenyalades per TV3 hi volia enviar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría– s’hi va negar. “Des de la Generalitat s’ha intentat imposar el nivell de la delegació governamental, cosa que no s’ha acceptat”, lamentaven en una nota minuts abans, en què denunciaven que “el model d’acte organitzat degrada la mateixa dignitat de la institució”. Fonts properes al president contestaven, però, que la Generalitat tenia “tota la llibertat” en l’organització perquè és “un acte no reglat”.
Nou front PP-PSOE
El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va qualificar la cerimònia de “president de segon ordre”, però el de Justícia, Rafael Catalá, va treure importància a la polèmica, tot incidint que el que cal ara és que el govern es posi en marxa. Segons ell, a més, tot i que es van usar “fórmules perifràstiques” per evitar esmentar la Constitució, recordava que ja han estat avalades abans per sentències i que “allò que compta és el fons, més enllà de les paraules o les fórmules”. De fet, el TSJC ja es va pronunciar fa dos anys a favor de la fórmula de jurament de Puigdemont, perquè entenia que les “obligacions” del càrrec a què fa referència ja inclouen el respecte a la Constitució i l’Estatut.
Tot i això, el líder del PP al Congrés, Rafael Hernando, va anunciar ahir que estudiaran si la presa de possessió de Torra s’ha “formalitzat adequadament”, ja que acatar la Carta Magna “no és un fet merament formal, sinó transcendental”. De fet, Hernando ja va fer pinya amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que una estona abans havia llançat la proposta de regular per llei les preses de possessió dels càrrecs públics perquè diguin explícitament que acaten la Constitució i respecten la monarquia. El socialista, que denunciava la “deslleialtat” de Torra pel seu “vet” al govern espanyol en l’acte, anunciava que emprendrà una iniciativa legislativa per reformar la Loreg, al costat si cal del govern espanyol, a disposició de qui el PSOE ja es va posar ahir.
I ara, el govern
L’últim pas ara perquè s’aixequi el 155 és la presa de possessió del govern, amb una fórmula que tampoc està regulada en cap text legal, per la qual cosa hi ha certa confusió. De moment, el president ha ajornat fins dilluns vinent la visita que tenia previst fer avui als presos polítics a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco. Segons fonts de Presidència, l’ajornament ha estat sol·licitat pel Ministeri de l’Interior, que ha adduït raons organitzatives i logístiques. El president Torra vol aprofitar aquesta visita perquè els consellers Jordi Turull, de Presidència, i Josep Rull, de Territori i Sostenibilitat, signin i prometin reeditar el càrrec davant seu, la qual cosa, junt amb el decret de nomenament, ja tindria validesa legal. Torra podria viatjar la setmana vinent a Brussel·les per fer el mateix amb Lluís Puig, que en principi repetirà a Cultura, i potser amb Toni Comín, a Salut, l’únic d’ERC que vol repetir, contra la voluntat del partit, això sí, que preferiria uns consellers i una presa de possessió sense artificis per començar ja a treballar. Dimecres vinent hi haurà el primer ple després de la investidura, i el Parlament hi ha d’aprovar la creació de comissions legislatives, que s’han d’estructurar en funció de les àrees de govern. Tot i que JxCat no ho ha confirmat, l’oposició i la mateixa ERC voldrien que Torra comparegués al principi per explicar la composició i l’estructura del govern, quelcom, per cert, que la passada legislatura Puigdemont ja havia explicat en el seu ple d’investidura.
Marín ofereix col·laboració a Torra
L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, ha felicitat el president en una carta en què li ofereix “col·laboració institucional” si es mou dins la legalitat, però l’avisa que, en cas contrari, trobarà la seva “oposició ferma”. Marín diu a Torra que el seu discurs del passat ha causat “alarma” i l’insta a renovar-lo per poder avançar junts i “sense unilateralitats”. Així, alerta que veu una “societat polaritzada”, on s’han trencat les bases del consens, i reivindica l’experiència del municipalisme per contribuir al diàleg. En aquest punt, lloa la comissió mixta de treball creada amb Puigdemont, que ha desencallat diversos projectes, i demana que es reactivi abans de l’estiu després que al setembre s’aturés.