Uns 8.000 voluntaris coordinaran les consultes sobiranistes

Els organitzadors les veuen com un punt «de no retorn»

Un total de 80 municipis de 25 comarques i 290.012 ciutadans cridats a votar. Són les xifres de la segona onada de consultes sobiranistes que tindrà lloc demà. Més dades: uns 8.000 voluntaris coordinaran els referèndums que es desenvoluparan en 257 meses que estan distribuïdes en 128 col·legis electorals. Tot és a punt per aquesta segona onada sobiranista que els organitzadors situen com la de «consolidació» després de la ja celebrada el 13 de desembre passat, que seguia el precedent del referèndum d'Arenys de Munt (13 de setembre), el que va obrir camí. Una onada, però, que està a cavall de la següent, del 25 d'abril, en què participaran capitals, Lleida, Girona, Manresa, Reus i Figueres, i de la quarta, prevista pel 20 de juny i que, tot apunta, que podria ser la darrera, en espera de la data per a Barcelona, que encara no s'ha concretat. Un dels membre de la Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència, el diputat d'ERC Uriel Bertran, es va mostrar convençut que les consultes de demà proven que Catalunya «té ganes d'autodeterminació» i confirmen que el 13-D no va ser «un punt i final». Amb tot, reconeixia que l'impacte és menor perquè «ja no hi ha el factor novetat» i evitava fixar una xifra de participació, que al desembre van situar en un 40% i no van assolir.

El Vendrell, capital del Baix Penedès, és el municipi més gran on se celebrarà i Sales de Llerca, a la Garrotxa, el més petit. Sumant aquesta onada a la del 13-D, un total d'un milió de catalans hauran estat cridats ja a pronunciar-se sobre la independència de Catalunya. Xifra que s'espera que arribi als dos milions a l'abril. «Estem contribuint a la construcció d'un nou país, una nova Catalunya que, amb un somriure als llavis, va a votar», va assegurar Bertran, que dóna per tancada l'etapa autonòmica. Considera que les consultes són un punt «de no retorn» cap al referèndum nacional vinculant que demanen per a Catalunya. L'organització ha reformat la seva plana web www.referendumindependencia.cat on es recullen totes les dades de la consulta.

L'únic partit polític que s'ha abocat en les consultes és ERC, que diumenge pentinarà els municipis on se celebren amb els seus dirigents. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, les va defensar ahir com «un exercici de gimnàstica democràtica». Per Ridao, són una bona oportunitat per votar per als independentistes, però també per a aquells que pensen que Catalunya hauria de tenir més competències. El president de CiU, Artur Mas, també és partidari dels referèndums perquè pensa que és bo per a la democràcia que es pregunti a la gent.

Poca ebullició

ICV-EUiA, en canvi, creu que l'expectació que hi havia al desembre passat ha desaparegut en aquesta onada. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, no percep «ebullició» per demà. Igual que al desembre, Herrera va dir que troba a faltar que hi hagi més diversitat de respostes en la consulta perquè «no és una qüestió de blanc o negre». Malgrat que en general als referèndums només es pot contestar o no, a més de blanc o nul, Herrera creu que el país és prou complex i això «s'ha de reflectir a les consultes».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.