Política

Entre el rebuig i la indiferència

Veïns de Vilablareix i Caldes es mostren contraris, majoritàriament, al fet que els premis de la Fundació Princesa de Girona es facin als dos pobles, encara que sigui en espais privats

La veu ciutadana i la institucional, en concordança

“El que em molestaria és que els premis es fessin en llocs públics”
“Si hi ha gent a favor que vingui, deu ser una part petita del poble”

“Aquí al poble, som de la República! Felip VI ha demostrat que no és el rei de Catalunya, sinó de Madrid i de les Espanyes. La monarquia s’ha portat molt malament amb el nostre país.” És la nítida opinió que expressaven ahir dues amigues mentre sortien d’esmorzar del bar-restaurant Migdia de Vilablareix. La Maria Àngels, que regenta amb la seva mare aquest cèntric establiment, comentava des de darrere la barra que, aquests dies, “la futura visita del monarca tant a la població com a Caldes de Malavella està sent un tema de conversa habitual entre els clients”. “I tant que la gent en parla!”, subratllava. I és que, per primer cop des del 2010, els premis anuals de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) no tindran lloc a l’Auditori de la capital gironina. L’entrega dels guardons es farà el 28 de juny al Mas Marroch, el centre d’esdeveniments d’El Celler de Can Roca a Vilablareix. I l’endemà es durà a terme la jornada Rescatadors de talent a l’Hotel Camiral, al complex del PGA de Caldes.

Els veïns i veïnes de les dues localitats on es realitzaran aquests esdeveniments manifesten de manera majoritària el seu rebuig a la presència del rei. I un altre percentatge també bastant destacat, demostren simplement indiferència envers la monarquia. La Maria Àngels, pel que ha copsat entre els seus conciutadans, n’extreu la següent conclusió: “A Vilablareix, som un municipi republicà i independent! Ja sé que no tot el poble pensa igual, però gran part dels veïns sí que són contrariaríssims a la casa reial.” Indica, tot seguit, que la seva mare havia sigut regidora d’ERC i que al seu bar hi van freqüentment els membres de la secció local. Entre ells, l’alcalde, David Mascort, qui a finals de la setmana passada ja es va mostrar contrari a la nova ubicació dels premis.

La propietària del restaurant també recorda que, el 2012, el ple de Vilablareix va declarar la monarquia espanyola non grata. Afegeix, però, que si es fan actes de rebuig seran en la tònica habitual: és a dir, protagonitzats per “gent de seny i de pau”.

Al carrer, un veí que passejava ahir pel nucli urbà de Vilablareix admetia que en aquesta qüestió no hi estava “ni a favor ni en contra” perquè “la política no era el seu fort”. També en Josep Maria destacava que el seu parer sobre tot aquest tema “es podia resumir d’una manera molt ràpida”: “Que el rei vagi al Mas Marroch i a l’Hotel Camiral és com si anés a una casa particular. Un aspecte que sí que em molestaria i que em donaria més peu a opinar és si Felip VI fes entrega d’aquests premis en un espai públic.”

“Què ens donarà el rei?”

Encara més llunyania es desprenia en les paraules del resident d’una casa pròxima a l’Ajuntament de Vilablareix, qui s’autodefinia com “internacional i apolític” i, per tant, per ell “el rei ja podia venir”. En canvi, un veí actualment ja jubilat considerava que el dispositiu policial que es desplegarà, i amb els helicòpters sobrevolant, serà “per riure”: “Tinc un camp al costat del Mas Marroch. El dia dels premis, m’agradaria saber si em deixaran passar. Què ens vindrà a donar el rei? Res!”, deia.

A banda, des de davant del consistori, Miquel Aparicio reconeixia que era casualitat que dugués un polo groc. “És una injustícia total el que s’està fent amb els presos polítics catalans i a l’exili. Els estan tractant com uns delinqüents. Que vingui el rei a Vilablareix no em treu la son, però la monarquia representa un cost molt gran i altres països bé que passen sense.” Just a poca distància hi havia en Francesc, que mentre gronxava la neta emfatitzava que “per sort, com que el rei i tota la seva tropa es reuniran en espais privats”, no trepitjaran ni Vilablareix ni Caldes.

La propietària de la fleca i queviures VilaTorratxa1.3 de Vilablareix també recordava que el que va succeir l’1-O “va ser fortíssim”. “Tot el que estem vivint i patint, amb representants públics a l’exili i a la presó, és un veritable escàndol. Encara tinc el ressentiment.” I hi afegia: “Si a Vilablareix hi ha gent a favor que vingui el rei, crec que deu ser una part molt petita de la població.”

“No l’aniria a rebre”

A uns 20 km de Vilablareix, un pare i el seu fill que caminaven ahir per l’avinguda del Doctor Furest i Roca de Caldes coincidien que són contraris a la visita del monarca: “No és el nostre rei!”, reblaven a l’uníson. Un altre veí, que en el seu cas fa quatre anys que viu a la població, resumia ras i curt que no li havia fet falta més temps per sentenciar que: “A Caldes som de la República!”

En canvi, a prop de la plaça on es troba situat l’edifici de l’antic consistori hi havia una veïna que quan ahir es va assabentar que el dia 29 hi hauria el rei al PGA Catalunya Resort va comentar que, com que ella forma part d’una associació local, informaria pel grup de whatsapp per veure si més gent s’apuntava a intentar anar a saludar el monarca.

L’inquilí d’una casa del carrer de Sant Grau rebatia que “no l’aniria pas a rebre”: “Amb l’edat que tinc, ja només vaig a rebre la meva senyora.” Menys gràcia, però, hi trobava la Montse, que de forma contundent assenyalava: “En comptes de venir a Vilablareix i a Caldes, ja se’n podria anar directament a l’exili!”

LA FRASE

La monarquia representa una despesa molt gran i altres països bé que passen sense
Miquel Aparicio
veí de vilablareix

Bateig d’una plaça 1-O en protesta per la visita del rei

G. P

L’Ajuntament de Caldes de Malavella va anunciar ahir que batejarà l’espai que hi ha situat al davant del consistori nou com a plaça U d’Octubre. Serà en record a la valentia i al civisme dels milers de ciutadans que van defensar el dret a vot en el referèndum sobre la independència de Catalunya. Aquesta plaça fins ara no tenia nom i ja estava previst batejar-la properament. L’acte, però, no només servirà per oficialitzar aquesta futura nomenclatura, sinó que serà en senyal de protesta per la visita de Felip VI. El 28 de juny, a les 20 h, se celebrarà un ple extraordinari a Caldes amb aquesta proposta com a únic punt de l’ordre del dia i, posteriorment, es faran els parlaments a la nova plaça U d’Octubre. Aquest esdeveniment coincidirà en el temps amb l’entrega de premis que el monarca realitzarà al Mas Marroch de Vilablareix i, just a continuació, està previst que s’allotgi a l’Hotel Camiral de Caldes.

En un comunicat emès des de l’Ajuntament, es va recordar que el rei no és benvingut al municipi: “Caldes no oblida el discurs indigne que el monarca va fer el 3 d’octubre, amb un silenci absolut sobre les víctimes de la brutal actuació de la policia espanyola en contra de ciutadans pacífics, durant l’1-O.” L’alcalde de Caldes, Salvador Balliu (Convergència), demana públicament el suport de molta gent, que espera que els acompanyi a l’acte. Hi serà present, entre altres, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Els CDR, a més, convocaran protestes els dies 28 i 29, sota el lema: “No tenim rei”.

Enguany, dos emplaçaments privats acolliran els actes de la FPdGi. Aquests llocs substituiran l’Auditori Palau de Congressos de Girona, després que l’Ajuntament de la capital gironina comuniqués a la FPdGI que no podrien utilitzar les instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.