Política

ELS PROTAGONISTES

Un mandat marcat pel canvi a l’alcaldia

Josep Piferrer, d’ERC, va assumir l’alcaldia després del trencament del pacte entre CiU i el PSC

Republicans i nacionalistes veuen difícil fer una única llista sobiranista

JOSEP PIFERRER
Alcalde de Palafrugell (ERC)
Mestre i director d’escola, i col·laborador en nombroses entitats de Palafrugell durant anys, Piferrer va treure set regidors encapçalant la llista d’ERC en les eleccions del 2015. Va estar dos anys a l’oposició fins que el maig del 2017 va ser nomenat alcalde. “Ser batlle és una de les moltes coses més que he fet pel poble”, assegura.
ALBERT GÓMEZ
Primer tinent d’alcalde de Palafrugell (PDeCAT)
Aquest comerciant va ser cap de llista de CiU per Unió el 2011 i el 2015, primer amb cinc regidors i després amb quatre. Tant un cop com l’altre va decidir pactar amb el PSC i donar l’alcaldia als socialistes. El maig del 2017, però, “perd la confiança” en Fernández i fa alcalde Piferrer. Actualment milita al PDeCAT.
JULI FERNÁNDEZ
Cap de l’oposició i exalcalde (PSC)
Consultor de negocis i polític, forma part de l’Ajuntament des del 1991, quan hi va entrar com a regidor. Ha estat tinent d’alcalde i alcalde, des del 2011 fins al 2018. Diputat al Congrés i al Parlament de Catalunya, actualment és secretari d’organització adjunt del PSC, partit del qual ha estat primer secretari a les comarques gironines.
GUILLEM GENOVER
Regidor de l’Entesa per Palafrugell
Exempresari surer i secretari de l’associació Retecork, que agrupa els municipis surers i en què també hi és en representació de l’Ajuntament, tot i no ser a l’equip de govern, és regidor per l’Entesa des del 2011. L’any 2015 va ser el cap de llista per la mateixa formació, però només va obtenir representació ell mateix. Ara és a l’oposició.
MARGARIDA RIERA
Portaveu de l’associació Salvem el Golfet
Barcelonina de la Sagrera, on ha participat en diferents moviments veïnals, és la portaveu d’aquesta associació formada per un centenar de persones, moltes d’elles amb segona residència a la zona, però també de Palafrugell, nascuda l’any 2015 per protestar contra la construcció d’un gran xalet damunt l’emblemàtica cala del Golfet.
Piferrer, l’alcalde d’ERC, es tornarà a presentar. Gómez, del PDeCAT, no repetirà i Fernández, del PSC, s’ho rumia
Les entitats posen una nota de notable en una enquesta publicada en l’últim número de la ‘Revista de Palafrugell’

La plaça Nova, el rovell de l’ou de Pala­fru­gell, res­pira tran­quil·litat aquest dilluns al matí. De fet, el pri­mer dia de la set­mana és mig fes­tiu a la vila del Peix Fre­git. El diu­menge hi ha hagut mer­cat i l’ara mig buida plaça i els car­rers comer­ci­als que l’envol­ten han aple­gat una munió de gent. Vila­tans de tota la vida, turis­tes i també molts immi­grants d’ori­gen mar­roquí arri­bats a Pala­fru­gell els últims anys del segle pas­sat i que, des de lla­vors, for­men part indes­tri­a­ble del pai­satge de la població. Una diver­si­tat que Pala­fru­gell ha sabut dige­rir, amb el pas dels anys, sense pro­ble­mes de con­vivència. L’alcalde Josep Pifer­rer (ERC), mes­tre i direc­tor d’escola, reme­mora els anys com­pli­cats de l’allau migratòria i com Pala­fru­gell va ser exem­ple, amb altres ciu­tats com Vic i Man­lleu, a l’hora d’inte­grar el nou alum­nat i es mos­tra molt espe­rançat que en el futur les coses millo­ra­ran molt més.

Pifer­rer fa un any que és al càrrec, després que el 19 de maig de 2017 hi arribés en tri­om­far una moció de cen­sura impul­sada pel seu par­tit i la CiU d’Albert Gómez, que va fora­gi­tar el soci­a­lista Juli Fernández, alcalde des de feia sis anys. Era el pri­mer cop que hi havia una moció de cen­sura a Pala­fru­gell i va ser, en certa manera, ines­pe­rada, perquè soci­a­lis­tes i naci­o­na­lis­tes havien reno­vat dos anys abans, mal­grat la situ­ació política naci­o­nal, el pacte de govern sig­nat l’any 2011. “Estàvem men­ta­lit­zats d’estar qua­tre anys a l’opo­sició i no vam fer res per tren­car el govern, però davant la pos­si­bi­li­tat que ens va obrir CiU vam deci­dir tirar enda­vant”, diu Pifer­rer, que recorda com, entre altres coses, va haver de recu­pe­rar la “no relació” que tenien amb Gómez i gua­nyar-se la con­fiança mútua.

L’alcalde repu­blicà fa un balanç molt posi­tiu d’aquest pri­mer any de govern con­junt amb CiU, ara PDe­CAT, sobre­tot dels pri­mers mesos, quan les parts van mar­car-se com a “objec­tiu” que la maquinària muni­ci­pal “no s’aturés”.

Pifer­rer diu que no té la sen­sació que hi hagi d’haver elec­ci­ons d’aquí a un any i creu que el fet que Gómez ja hagi anun­ciat que no es pre­sen­tarà també hi ajuda. L’alcalde, en canvi, sí que repe­tirà, en unes elec­ci­ons en les quals no veu la pos­si­bi­li­tat d’una llista con­junta per la República. “L’any 2015 ja va pas­sar i als dife­rents pobles tot­hom va actuar en clau local. Fins i tot al Con­sell Comar­cal van pac­tar CiU i el PSC”, recorda.

Del balanç d’aquests mesos, Pifer­rer reco­neix que no han com­plert expec­ta­ti­ves en un tema clau com és la reco­llida d’escom­bra­ries. “Estem imple­men­tant mesu­res per evi­tar acu­mu­la­ci­ons que són tot un espec­ta­cle en alguns con­te­ni­dors i també començarem a san­ci­o­nar aviat”, explica Pifer­rer, que vol­dria començar a tre­ba­llar també en un pro­jecte per can­viar de lloc la dei­xa­lle­ria.

Albert Gómez, pri­mer tinent d’alcalde, fa també un bon balanç d’aquest pri­mer any de pacte –“ha permès donar un nou impuls al govern, ara ens agra­da­ria tre­ba­llar, per exem­ple, en un model de poble més sos­te­ni­ble”, diu– i recorda els moments de tensió que van por­tar al tren­ca­ment amb el PSC. “Vam per­dre la con­fiança en Juli Fernández, que no estava dis­po­sat a cedir-nos l’alcal­dia en l’últim any del man­dat tal com havíem pac­tat”, asse­gura.

Gómez, que en aca­bat de l’últim any tor­narà al negoci fami­liar –“vuit anys a l’Ajun­ta­ment és un bon cicle”, afirma–, també veu molt difícil una can­di­da­tura con­junta sobi­ra­nista en les pròximes elec­ci­ons. Pel que fa al seu par­tit, tot està a les bece­ro­les ara mateix i no hi ha un can­di­dat. A Gómez li agra­da­ria que fos, però, un can­di­dat “tipus JxCat, inde­pen­dent i que aportés un per­fil dife­rent”.

Juli Fernández, alcalde fins al maig pas­sat, asse­gura que la cessió de l’alcal­dia a Gómez l’últim any mai va estar en qüestió. “Volia fer can­vis al car­tipàs, entre els quals que Cul­tura, una àrea que estava para­lit­zada, tornés al nos­tre grup, però no me’n surto”, diu Fernández, que argu­menta que la moció no tenia prou base. “No hi havia ni una mala gestió, ni des­go­vern, ni cor­rupció”, es defensa l’exal­calde, per qui els tres temes en què CiU i ERC van basar la moció –reco­llida d’escom­bra­ries, el polèmic xalet del Gol­fet i els semàfors de Llo­friu– han empit­jo­rat. “El poble mai havia estat tan brut, s’ha vist que la llicència del Gol­fet havia estat ben donada i els semàfors no els han tret”, diu Fernández que retreu a l’equip de govern l’aug­ment de l’IBI.

L’exal­calde diu que encara no ha deci­dit si es pre­sen­tarà de nou –“al setem­bre ho sabrem”, afirma. Si ho fa, asse­gura, espera que la situ­ació política naci­o­nal sigui menys tensa que la del 2015 i que “els pre­sos i els exi­li­ats ja siguin a casa i que els judi­cis hagin anat bé”. Fernández con­fia que el nou govern soci­a­lista a Madrid hi aju­darà, en tot ple­gat.

Gui­llem Geno­ver, de l’Entesa, també va sor­tir del govern arran de la moció de cen­sura. Hi por­tava el Museu del Suro i temes rela­ci­o­nats amb el sec­tor surer i indus­trial, tot i que el seu vot no era neces­sari per la majo­ria. “Estic satis­fet de la feina al museu i tota l’orde­nació i reva­lo­ració del sec­tor indus­trial”, comenta Geno­ver, que entén la política con­ti­nu­ista del nou govern, però en cri­tica que no hagin solu­ci­o­nat pro­ble­mes com les escom­bra­ries o la puja de l’IBI.

El futur de l’Entesa està en debat ara mateix, però es pre­veu inte­grada dins l’òrbita dels comuns. Cal defi­nir-ne encara la sigla i qui es pre­sen­tarà.

Un dels temes que han mar­cat el man­dat ha estat la cons­trucció d’un xalet damunt la cala del Gol­fet, amb for­tes pro­tes­tes veïnals. Des de l’Ajun­ta­ment s’ha defen­sat que la llicència estava ben donada, però Mar­ga­rida Riera, por­ta­veu de l’Asso­ci­ació Sal­vem el Gol­fet, asse­gura que espe­ra­ven més del nou govern d’ERC, que, des de l’opo­sició, s’havia mos­trat molt més crítica amb les obres, encara sense llicència de pri­mera ocu­pació per un con­nexió irre­gu­lar a la xarxa del cla­ve­gue­ram. Riera cele­bra aquest fet, però posa el xalet com a exem­ple que cal estar ama­tents als dife­rents pro­jec­tes urbanístics a la població, amb llocs de gran valor pai­satgístic i natu­ral. L’asso­ci­ació ha posat, en aquest sen­tit, el seu punt de mira crític en el nou audi­tori sub­ter­rani i altres cons­truc­ci­ons pre­vis­tes per la Fun­dació La Caixa als jar­dins de Cap Roig. Un pro­jecte que des de l’Ajun­ta­ment també es defensa, en espera de les pau­tes que marquí Urba­nisme, però que des de Sal­vem el Gol­fet es con­si­dera total­ment fora de lloc, en un “indret hiper­pro­te­git per dife­rents lleis”.

Les enti­tats tenen un paper molt des­ta­cat en la vida social pala­fru­ge­llenca. Una de les més impor­tants és el Cen­tre Fra­ter­nal, on hi ha hagut relleu a la pre­sidència fa uns dies. Xavier Lli­mona, vin­cu­lat a l’enti­tat des de fa anys, és el nou pre­si­dent. Lli­mona valora posi­ti­va­ment els dos governs muni­ci­pals i, sobre­tot, que es pogués enlles­tir el con­veni d’usos del Fra­ter­nal i del Mer­can­til, que ha de per­me­tre reo­brir aquest últim i començar la reforma del tea­tre del pri­mer.

Lluís Poch, direc­tor de la Revista de Pala­fru­gell, que edita l’Asso­ci­ació Pou d’en Bonet, creu que, evi­dent­ment, l’Ajun­ta­ment no ha de fer la feina que no fa la soci­e­tat civil, però reclama més suport, en la cessió de locals, per exem­ple. Jus­ta­ment, la revista ha publi­cat en el número de juny una enquesta entre enti­tats en què aques­tes posen nota al nou equip de govern, amb una mit­jana de nota­ble.

En les elec­ci­ons del 2019 també hi par­ti­ci­pa­ran segu­ra­ment el PP, ara sense regi­dor, Cs, que el 2015 en va obte­nir un i que con­fiarà en un bon resul­tat vist el coixí acon­se­guit en les últi­mes elec­ci­ons al Par­la­ment, i la CUP, que s’hi pre­sen­tarà per pri­mer cop. Marta Codina, n’és la por­ta­veu de l’assem­blea local, cre­ada tot just fa un mes. “Encara no s’ha deci­dit què farem, però sí que estem tre­ba­llant ja temes que ens pre­o­cu­pen com l’habi­tatge, la mobi­li­tat o la pre­ca­ri­e­tat i la ines­ta­bi­li­tat labo­rals”, explica Codina, que qua­li­fica el man­dat d’“estrany” per la moció i el canvi de govern.

Fem un ver­mut sota els aco­lli­dors ten­dals de la plaça Nova. Ombra ben­vin­guda en aquest final de juny en què el sol pica de valent. Hi retro­bem de casu­a­li­tat l’exal­calde i expre­si­dent de la Dipu­tació Fre­de­ric Suñer, que, amb 85 anys, con­fessa que es mira la política de lluny. Tot i això, abans d’aco­mi­a­dar-se dona un con­sell a l’equip de govern: “Que vigi­lin l’urba­nisme ara que tor­nen els bons temps!”

Les frases

Estàvem mentalitzats d’estar quatre anys a l’oposició i no vam fer res per trencar el govern, però davant la possibilitat que ens va obrir CiU vam decidir tirar endavant la moció
La moció de censura ha permès donar un nou impuls al govern. Ara ens agradaria treballar, per exemple, en un model de poble més sostenible
No hi havia res que justifiqués la moció de censura, ni una mala gestió, ni desgovern, ni corrupció. Els tres temes que van esgrimir, recollida d’escombraries, el xalet del Golfet i els semàfors de Llofriu, han empitjorat

Josep Piferrer

ALCALDE (ERC)

Albert Gómez

PRIMER TINENT D’ALCALDE (PDeCAT)

Juli Fernández

CAP DE L’OPOSICIÓ (PSC)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.