El Maresme queda al llindar del 20%

Només Cabrils, dels 4 municipis participants en la consulta, supera aquest percentatge i el «sí» es torna a imposar arreu

El Maresme es va tor­nar a mani­fes­tar a favor d'un «sí» sense fis­su­res per la inde­pendència de Cata­lu­nya, però ho va fer amb menys gent que en la pri­mera con­vo­catòria, del 13 de desem­bre pas­sat. En total, de les 36.410 per­so­nes de més de 16 anys que esta­ven cri­da­des a les urnes, final­ment van exer­cir el dret a vot 6.577. Cabrils, el poble més petit que ahir par­ti­ci­pava en la segona con­vo­catòria de les con­sul­tes popu­lars sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya, va ser l'únic on es va superar el 20% de votants –un 20,7%–, un per­cen­tatge desit­jat per tots els inte­grants de les pla­ta­for­mes de la comarca que ahir es van mobi­lit­zar. La sala de La Concòrdia, on es van con­cen­trar les meses, es va omplir de gent per veure en directe el recompte i com­pro­var que la jor­nada havia estat pro­fi­tosa pel que fa a par­ti­ci­pants.

Al resul­tat de Cabrils va seguir-lo el de Vilas­sar de Mar, la població més gran en nom­bre d'habi­tants i la que va mun­tar un dis­po­si­tiu de volun­ta­riat i de mate­rial més pro­fes­si­o­na­lit­zat. A Vilas­sar es va arri­bar al 18,72% dels votants, un total de 2.928 per­so­nes d'un padró de 15.661 veïns més grans de 16 anys. Tot i això, els res­pon­sa­bles de la pla­ta­forma es mos­tra­ven satis­fets dels resul­tats i des­ta­ca­ven tant la nor­ma­li­tat de la jor­nada com la bona feina feta per tots els volun­ta­ris. A Vilas­sar de Mar també va tenir lloc una de les tres pro­ves de vot amb el DNI electrònic, que, malau­ra­da­ment, només va obte­nir la par­ti­ci­pació de 5 per­so­nes.

Ale­lla, amb un 17,87% de par­ti­ci­pació, vali­dava el nou sis­tema implan­tat en aquesta votació popu­lar, feta a través d'inter­net i que ha posat el muni­cipi en el punt de mira de la inno­vació. Els ale­llencs, que es van arri­bar durant tot el dia a Can Lle­o­nart amb la intenció de votar tan sols havien de mos­trar el seu DNI en una de les tau­les pre­pa­ra­des que, curi­o­sa­ment, no lluïen cap urna. Allà es com­pro­vava informàtica­ment si el car­net era vàlid i s'entre­gava al ciu­tadà una but­lleta amb un número secret que havia d'intro­duir en alguna de les pan­ta­lles ins­tal·lades en una altra habi­tació. Un cop fet el pas, el votant podia cli­car sobre una de les tres opci­ons: «sí», «no» o «en blanc» i es con­fir­mava el vot.

Final­ment, Sant Andreu de Lla­va­ne­res va ser el muni­cipi amb un índex de par­ti­ci­pació més baix, un 14,23%. En qual­se­vol cas, la satis­facció dels mem­bres de la pla­ta­forma Lla­va­ne­res Deci­deix era plena. Segons comen­ta­ven, en una població mar­cada per una història política molt vin­cu­lada al Par­tit Popu­lar, haver acon­se­guit aquests resul­tats era «tot un èxit».

Pre­ci­sa­ment d'èxit va qua­li­fi­car la jor­nada un dels obser­va­dors inter­na­ci­o­nals que van pren­dre part en el procés. El dipu­tat Fran­cesco San­fi­lipo, del Par­tit Sard d'Acció (PSA), va des­ta­car a Vilas­sar de Mar la bona tasca del volun­ta­riat i va legi­ti­mar unes vota­ci­ons fona­men­ta­des en el dret a deci­dir dels ciu­ta­dans. «Hem vist posar en pràctica un sis­tema regu­lar i seriós», va apun­tar el dipu­tat pro­vi­nent de Sar­de­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.