Pobles petits, il·lusió grandiosa

A Lleida, la participació arriba al 50% en els municipis amb menys habitants

A les ter­res de Lleida els ciu­ta­dans dels 11 muni­ci­pis que cele­bra­ven ahir el referèndum van anar a votar amb ànim fes­tiu, sense que es registrés cap inci­dent. La par­ti­ci­pació va ser molt alta en alguns muni­ci­pis petits. A Cas­te­llar de la Ribera, al Sol­sonès, van votar el 58,02% de les 131 per­so­nes amb dret a vot. Si el cens hagués estat de majors de 18 anys, la par­ti­ci­pació hau­ria superat el 60%.

El Sol­sonès, amb 7 muni­ci­pis, va ser la comarca on més referèndums sobre la inde­pendència es van cele­brar ahir a la demar­cació de Lleida. Sant Llo­renç de Morunys, amb un cens de 942, era el més gran i va acon­se­guir una par­ti­ci­pació força accep­ta­ble, del 36,09%. Els muni­ci­pis més petits van ser més irre­gu­lars. Pinós, un petit muni­cipi for­mat per masies dis­per­ses, va ser el que va regis­trar una par­ti­ci­pació més fluixa a la comarca, tot i que va arri­bar al 21,91% del cens, al vol­tant de la mit­jana cata­lana. En tots els casos, els vots favo­ra­bles a la inde­pendència van superar el 90%, i les pape­re­tes amb el «no» van ser molt escas­ses, gai­rebé tes­ti­mo­ni­als.

A la plana llei­da­tana, qua­tre muni­ci­pis més van fer referèndum. Dos d'ells amb un cens de més de 4.000 elec­tors: Agra­munt i Bell­puig, tots dos a l'Urgell. Agra­munt, que al mig­dia regis­trava un escàs 12% de par­ti­ci­pació, va acon­se­guir tan­car les vota­ci­ons gràcies als elec­tors de la tarda i al recompte del vot anti­ci­pat amb un 21,08% de par­ti­ci­pació. Bell­puig va acon­se­guir un 27,68%.

Els altres dos muni­ci­pis de la plana van acon­se­guir el 50% de votants, de manera que es van com­plir les expec­ta­ti­ves dels orga­nit­za­dors. A Vila­nova de Bell­puig (Pla d'Urgell), els votants van ser pràcti­ca­ment la mei­tat justa del cens (49.95%), amb un acla­pa­ra­dor tri­omf del «sí» a la inde­pendència, amb el 95% del vots favo­ra­bles. L'altre, el muni­cipi de Mont­gai (Noguera), va regis­trar un 49,85% de par­ti­ci­pació d'un cens de 650 per­so­nes. Un dels votants va ser l'alcalde i pre­si­dent de la Dipu­tació de Lleida, el repu­blicà Jaume Gila­bert. En qua­li­tat d'alcalde, Gila­bert havia dema­nat als veïns, per carta, que par­ti­ci­pes­sin en la con­sulta, i ahir, davant de l'urna, no es va estar de dema­nar una gran par­ti­ci­pació. El va acom­pa­nyar l'euro­di­pu­tat d'ERC Oriol Jun­que­ras, que també va visi­tar Agra­munt.

En el moment de fer recompte i valo­rar les dades, els orga­nit­za­dors de les con­sul­tes llei­da­ta­nes van coin­ci­dir a valo­rar molt posi­ti­va­ment la par­ti­ci­pació i el tri­omf rotund del «sí». També van coin­ci­dir que la par­ti­ci­pació dels votants menors de 18 anys va ser molt fluixa, com també va pas­sar en l'onada de con­sul­tes del 13 de desem­bre. També hi va haver poca par­ti­ci­pació per part dels immi­grats. Tenien dret a vot, però pocs el van voler exer­cir. «Amb un cens tra­di­ci­o­nal, hauríem acon­se­guit un resul­tat molt bo», va dir una de les orga­nit­za­do­res de la con­sulta de Mont­gai. En la pri­mera onada van votar a Lleida els ciu­ta­dans de diver­ses capi­tals de comarca. Aquest segon torn ha estat per als pobles petits. El gran repte per als orga­nit­za­dors de les con­sul­tes a les ter­res de Lleida arri­barà el 25 d'abril amb la cele­bració de la con­sulta a Lleida: una ciu­tat difícil per als par­tits naci­o­na­lis­tes però on els orga­nit­za­dors con­fien a donar la cam­pa­nada acon­se­guint reu­nir més pape­re­tes a favor del «sí» a la inde­pendència que no vots el par­tit que governa històrica­ment la Pae­ria, el PSC. La pla­ta­forma per al referèndum a la ciu­tat de Lleida ja fa més d'un mes que orga­nitza actes i tro­ba­des gai­rebé cada set­mana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.