La participació a les comarques barcelonines supera la mitjana però baixa respecte al 13-D

El Baix Llobregat proclama que «hem guanyat la batalla» gràcies a la victòria obtinguda pel «sí» a la independència (91%)

El llistó estava alt i la comparació era poc més que inevitable. El 13-D, una referència clau per prendre el pols del sobiranisme, en el conjunt de les comarques barcelonines va votar poc menys d'un 40% del cens. Un fet clau, decisiu, per assolir aquest registre va ser la comarca d'Osona, on la consulta va ser tutelada pel grup d'Alfons López Tena i on es van assolir els millors registres pel que fa a nombre de votants. Ahir només van votar dos pobles d'aquesta comarca, Oristà i Rupit i Pruit, on la participació va ser del 45% de mitjana. De fet, als territoris de la Catalunya central, un dels grans bastions del sobiranisme, és on es va produir més mobilització ciutadana. Al Bages, per exemple, el 30,58% de la població va passar per les urnes. Fets els números, doncs, en totes les comarques barcelonines es va computar un 32% de participació, amb la qual cosa es va superar amb escreix la mitjana global catalana. Pel que fa a resultats, el «sí» va obtenir el 92,10% de sufragis.

Al Baix Llobregat, un territori on al sobiranisme li costa sedimentar, la convocatòria també es va viure amb expectació. El cas més il·lustratiu va ser el de Molins de Rei, la segona població més important en nombre d'electors d'aquesta consulta, on es van mobilitzat fins a 250 voluntaris i 47 entitats. A les sis de la tarda, i amb les primeres dades a la mà, la jutgessa de pau Pilar Raventós, una persona clau en l'organització, sentenciava: «Hem guanyat la batalla, ja que ens hem fet forts davant el poder establert». Amb xifres ja definitives, aquestes sensacions es van refermar. En el conjunt de la comarca la participació es va situar en un 21,27%, i els resultats van ser inapel·lables, ja que el «sí» es va imposar amb un 91% dels vots, un percentatge lleugerament més baix que el de la resta del país. Per municipis, a Molins de Rei va votar el 21,14% del cens, i els partidaris del «sí» a la independència van aconseguir un suport del 89,9%. En el cas de Torrelles, la participació va ser-hi del 20,40% i el «sí» va obtenir un percentatge del 93%. A Begues va passar si fa no fa el mateix: 22,27% de participants amb una majoria sobiranista també aclaparadora (89,2%). Més enllà de percentatges i càlculs numèrics, els organitzadors de la consulta van fer èmfasi en el fet que s'ha aconseguit «la mobilització transversal per part de la societat més important des de l'Assemblea de Catalunya».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.