L’ANC vol omplir la Diagonal per reivindicar la República
La mobilització de la Diada d’aquest any tindrà lloc entre el Palau Reial i les Glòries, i tindrà l’objectiu de tornar a l’agenda política “l’efectivitat” de la independència
Pivotarà al voltant de l’1-O i els represaliats
Omplir els més de 6 quilòmetres de la Diagonal de Barcelona que van del Palau Reial a la plaça de les Glòries Catalanes. Aquest és l’objectiu que aquest any es proposa l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), en col·laboració amb Òmnium i l’AMI, amb vista a una mobilització de la Diada que serà especial per les circumstàncies convulses dels últims mesos, sobre les quals inevitablement pivotarà. En especial dues: el record i la reivindicació tant del referèndum de l’1-O com del retorn a casa dels presos i exiliats a causa del procés sobiranista.
La manifestació, per a la qual en les pròximes setmanes s’endegarà, com els últims anys, un web d’inscripcions i es donaran a conèixer més detalls, tindrà un lema contundent i inequívoc: Fem la República catalana, Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, n’exposava ahir en la presentació el principal objectiu: “Ens toca tornar a posar en l’agenda política l’efectivitat de la independència.” Per això s’hi reclamarà sobretot que s’implementi “el mandat de l’1-O”, ratificat el 21-D, tot i que l’ANC admet que potser caldrà ser “reactius” a altres circumstàncies que es puguin produir des d’ara i fins a aquella data.
Tot i l’aplicació del 155 que va aixafar la DUI del 27-O, i el desgast de sis anys de procés al carrer, les entitats confien tornar a engrescar l’independentisme per sortir, i per això fan una crida a participar en la Diada a tothom que va protagonitzar l’1-O. “Ens hem de conjurar col·lectivament per acabar la feina”, assenyalava Paluzie, que admetia tanmateix els molts obstacles que fa un any no s’endevinaven, com ara una “repressió política sense precedents” que fa que els seus antecessors, principals artífexs de les últimes sis grans cites –Carme Forcadell, les tres primeres, i Jordi Sànchez, les tres següents– siguin des de fa mesos a la presó. “Aquesta repressió ens fa més conscients de la necessitat de la independència”, sostenia ahir Paluzie.
Campanya estival
La manifestació serà el punt final d’una campanya d’estiu que l’entitat ha titulat també Fes la República catalana, que aquest any ha “canviat de paradigma” arran de les convulsions dels últims mesos, segons la coordinadora de mobilitzacions, Elisenda Romeu, i amb què esperen aportar elements de “reflexió i anàlisi” per fer créixer la identificació de la població amb el projecte republicà. En aquest marc també s’inclourà tota una campanya de “mobilització permanent”, segons la vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, que recordava que la setmana vinent es preveu la rebuda als tres presos polítics que falten per portar a Lledoners –Quim Forn, Jordi Turull i Josep Rull– i el dissabte següent, 14 de juliol a les set del vespre, una gran manifestació a Barcelona per reclamar l’alliberament de tots ells i el retorn dels exiliats. Llansana, que està convençuda que els carrers “es tornaran a desbordar”, també destacava que caldrà reclamar la democràcia i els drets fonamentals com a element d’unitat per reunir més sectors.
El president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, confia que la Diada contribueixi, com els últims anys, a internacionalitzar la causa, si bé posava l’accent en els líders empresonats i exiliats i en el mandat de l’1-O. Cervera lloava el “compromís” de milers d’alcaldes i regidors que també estan sotmesos a persecució judicial, a molts dels quals voldran inhabilitar abans de les pròximes eleccions per intentar de passada “desarticular la xarxa de l’AMI”. D’aquí que fes una crida a la mobilització als ajuntaments, i a treballar el 2019 per mantenir la majoria als plens municipals.
Samarretes, cartells i estades d’estrangers
Coincidint amb la presentació oficial, davant dels jardins del Palau Reial, ahir també es van mostrar les samarretes reivindicatives que l’ANC torna a impulsar com a element diferencial de la Diada, i alhora com a font de finançament, que es podran trobar en diverses talles i formats. Amb un color corall fluorescent, que vol recordar el de les brides de les urnes de l’1-O per transmetre “força i contundència”, a la samarreta figura l’eslògan “Fem la República catalana” i la postil·la “Directes al cim”, sota el dibuix d’una muntanya emblemàtica, el Pedraforca, que simbolitza “l’esforç col·lectiu i la solidaritat que cal per superar els obstacles” fins al cim, segons la coordinadora, Elisenda Romeu. Pel seu cantó, el cartell, del mateix color, apunta la data de l’11-S i de l’1-O, i un focus sobre la fita de la República.
A banda d’això, tal com explicava Elisenda Paluzie, coincidint amb els dies anteriors i posteriors a la Diada també es farà una campanya perquè gent de fora vingui a conèixer de primera mà la realitat catalana, i que s’instal·lin en cases de voluntaris particulars. A més, es convidarà a la manifestació molta gent que ha acollit les entitats civils en tot tipus d’accions i presentacions en altres països. Paluzie anunciava igualment la publicació aviat d’un manifest de suport en l’àmbit universitari.