Política

Trump ven un triomf després de la batalla en la reunió de l’OTAN

Segons la Casa Blanca, els socis transatlàntics han accedit a gastar més en defensa

França i Itàlia neguen cap nou compromís per incrementar la despesa militar

Un Trump vic­toriós ven a casa un acord bene­ficiós sobre la des­pesa mili­tar en el marc de l’aliança de segu­re­tat transatlàntica que part dels seus socis euro­peus neguen. La cimera de l’OTAN, mar­cada per les dis­crepàncies entre els ali­ats sobre quants diners ha de des­ti­nar cadascú a defensa, va aca­bar amb una decla­ració tri­om­fa­lista del con­tro­ver­tit pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump: “Els mem­bres paga­ran més diners que mai i estan con­tents de fer-ho.” Tan­ma­teix, diver­sos líders euro­peus com el pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, van des­men­tir aquesta con­cessió afir­mant que no han fet pro­me­ses més enllà dels acords que ja esta­ven mar­cats abans d’aquesta reunió.

La tro­bada d’alt nivell de dos dies entre els ali­ats transatlàntics ha estat clara­ment dina­mi­tada per la pro­posta infor­mal de Trump d’ele­var les par­ti­des de defensa de tots els mem­bres al 4% del seu pro­ducte inte­rior brut. Actu­al­ment l’objec­tiu de des­pesa mili­tar mar­cat per l’OTAN per al 2024 és el 2% del PIB dels estats mem­bres, una xifra que només asso­li­ran cinc països el 2018. Segons fonts diplomàtiques euro­pees, en el segon i últim dia de la cimera, el líder nord-ame­ricà va ele­var el to con­tra els seus socis d’Europa i el Canadà sal­tant-se l’agenda de la reunió –en què s’havia de par­lar sobre l’Afga­nis­tan, Ucraïna i Geòrgia– i tor­nant a recla­mar per segon dia con­se­cu­tiu que es gas­tes­sin més diners en segu­re­tat. Fins i tot Trump va inter­pel·lar direc­ta­ment la can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel, a qui el dia ante­rior havia acu­sat d’estar “total­ment sota con­trol” del Krem­lin. “Hem tin­gut una cimera molt intensa”, va reconèixer la mateixa Merkel. Trump va ven­dre en la seva roda de premsa poste­rior a la reunió que havia acon­se­guit un com­promís de la resta de països, sense con­cre­tat a qui­nes quan­ti­tats exac­tes s’hau­rien com­promès.

L’enfron­ta­ment pels diners va arri­bar a tal punt que diver­sos mit­jans van infor­mar al matí que Trump havia amenaçat d’aban­do­nar l’OTAN, un fet després des­men­tit per ell mateix i altres líders. Inter­ro­gat sobre una pos­si­ble sor­tida dels EUA de l’aliança, va res­pon­dre arro­gant que “pro­ba­ble­ment podria” però que era “inne­ces­sari”.

El secre­tari gene­ral de l’OTAN, Jens Stol­ten­berg, superat per una tur­bu­lenta cimera, va esqui­var les pre­gun­tes sobre la demanda de Trump de dedi­car el 4% del PIB a des­pesa mili­tar, però va con­fir­mar que l’estratègia nord-ame­ri­cana havia fun­ci­o­nat. Stol­ten­berg va afir­mar que “en gran mesura per aquest mis­satge tan clar del pre­si­dent Trump en aquesta reunió” els ali­ats ara “ente­nen aquesta neces­si­tat” de dedi­car més diners a les par­ti­des de defensa.

Negació

Diver­sos líders euro­peus van expli­car una història ben dife­rent de la de Trump als res­pec­tius països. Macron, per exem­ple, va dir que no hi havia hagut con­ces­si­ons als nord-ame­ri­cans i que els com­pro­mi­sos ana­ven en línia amb el que ja feia anys que s’havia acor­dat. “Tot­hom ha pac­tat ele­var la des­pesa, en línia amb els com­pro­mi­sos fets el 2014”, va acla­rir refe­rint-se a l’objec­tiu del 2% Els ita­li­ans van ser fins i tot més taxa­tius. El pri­mer minis­tre d’Itàlia, Giu­seppe Conte, que s’estre­nava en una cimera de l’OTAN, va afir­mar que els seus “com­pro­mi­sos no han can­viat” i que “no hi haurà cap incre­ment” en la seva des­pesa.

Per la seva banda, el també nou­vin­gut a les tro­ba­des de l’aliança atlàntica, el pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, també es va man­te­nir en la línia dels pac­tes ante­ri­ors. Així, el govern soci­a­lista va assu­mir ahir el com­promís de l’ante­rior exe­cu­tiu del Par­tit Popu­lar de dedi­car el 2% del PIB a defensa el 2024. Tot i això, Sánchez va rei­vin­di­car que no es pot ava­luar la con­tri­bució dels ali­ats de l’OTAN només en ter­mes econòmics, sinó que s’hau­ria de tenir en compte també les “capa­ci­tats mili­tars” i les apor­ta­ci­ons a les ope­ra­ci­ons.

LA XIFRA

4
per cent
del PIB és el que ha reclamat Trump que dediquin els seus socis de l’Aliança a despesa militar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.