Política

El Suprem ja té les peticions de llibertat dels nou presos

Les parts tenen ara un termini de dos dies per formular al·legacions als escrits

Forcadell serà traslladada avui a la presó de Mas d’Enric perquè estigui més a prop de la família

La Sala Penal del Tribunal Suprem ja ha rebut totes les peticions d’alliberament de les defenses dels nou presos polítics independentistes. Ara, el jutge Pablo Llarena ha donat dos dies a la fiscalia, l’advocat de l’Estat i Vox perquè es pronunciïn al respecte i formulin les seves al·legacions.

En el moment en què la justícia alemanya va descartar extradir Carles Puigdemont per rebel·lió, els advocats d’Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Raül Romeva van sol·licitar en bloc al Suprem la seva posada en llibertat provisional mentre no se celebri el judici.

La Sala Penal haurà de prendre una decisió tenint en compte també el criteri de la fiscalia, que, segons fonts del ministeri fiscal, adoptarà decisions individualitzades. L’exvicepresident Oriol Junqueras ha al·legat en el seu escrit que el govern està actuant “amb normalitat” i que, si l’excarceren, no podrà “incidir” en actuacions de la Generalitat “que poguessin remotament assimilar-se” als fets pels quals ha estat processat. Per la seva banda, els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i el diputat de JxCat Jordi Sànchez demanen la seva posada en llibertat davant el “context de normalització política” que es viu a Catalunya i per rebaixar una “tensió social” que creuen que es pot agreujar amb vista a la Diada o a l’aniversari de l’1-O.

Mentrestant, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell serà traslladada avui des del centre penitenciari de Puig de les Basses, a Figueres (Girona), al de Mas d’Enric situat al Catllar (Tarragona). Per això, l’ANC va convocar per avui al matí una cadena humana a la carretera per on passarà el furgó policial fins a la porta d’accés a la presó. La idea és que la cadena sigui com més llarga millor, tot i que sense interferir en l’operació de trasllat.

L’ANC durà a terme un altre acte de suport a Forcadell demà a les set de la tarda a l’aparcament del centre de Mas d’Enric. Hi participaran la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri; representants dels partits polítics sobiranistes; colles castelleres, i grups de música.

Forcadell va ingressar a la presó d’Alcalá Meco, a Madrid, el 23 de març sota els càrrecs de rebel·lió i malversació, i el 4 de juliol va ser traslladada a la presó de Figueres juntament amb l’exconsellera Dolors Bassa. El nou canvi de centre respon a la petició que va fer la mateixa expresidenta del Parlament a través del seu advocat per estar més a prop de la seva família, ja que ella és natural del municipi de Xerta, al Baix Ebre.

LA XIFRA

9
presos polítics han demanat al Suprem, a través de les seves defenses, la llibertat provisional fins al judici.

L’agost, hàbil per agilitar la causa

La sala del Tribunal Suprem que jutjarà la causa del procés va fer pública ahir una interlocutòria en què habilita el mes d’agost per practicar actuacions judicials i accelerar així els terminis del judici. Els magistrats van prendre la decisió “atenent al fet que diversos processats estan en presó preventiva” i per dotar la causa de la “màxima celeritat”. Les actuacions judicials sempre s’aturen a l’agost, ja que és un mes “inhàbil”, tal com estableix la llei orgànica del poder judicial. Però les causes que es declarin “urgents” es consideren una excepció i preveuen l’habilitació dels òrgans judicials corresponents. Per tant, la Sala Penal del Suprem durà a terme totes les actuacions necessàries relacionades amb la causa del procés durant aquest mes. Una d’aquestes serà, precisament, la de resoldre les peticions de llibertat de les defenses dels nou processats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia