Política

MONTSERRAT ROURA

ALCALDESSA DE RIUDELLOTS DE LA SELVA (CIU)

“Ja vam dir que anàvem de debò amb els vigilants”

“A l’equador del mandat havíem complert el 90% dels punts del programa”

“Amb el canvi, hem doblat el percentatge de reciclatge”

Roura és llicenciada en psicologia clínica i funcionària de la Generalitat des del 1978. A banda de ser alcaldessa, entre el març del 2013 i el febrer del 2016, va ser la directora territorial dels serveis de Benestar Social i Família. També va ser diputada al Parlament de Catalunya del 2010 al 2013 i consellera comarcal de Benestar i Família del 2007 al 2010.

Montserrat Roura (Riudellots de la Selva) és l’alcaldessa del seu poble des del 2003. Té ganes de presentar-se l’any que ve i arribar fins al 2023 com a màxima autoritat municipal.

Què destacaria de la feina feta els tres últims anys?
Bé, ens vam marcar un programa de treball d’actuacions al municipi. I els primers cent dies ja vam donar compte en una convocatòria pública d’allà on estàvem: de deu punts que ens havíem proposat, n’havíem aconseguit nou. En el segon any de mandat, en l’equador, també vam exposar com estàvem. Més del 90% del programa dels quatre anys estava materialitzat.
Què destacaria del que han pogut fer?
Hem pogut fer la coberta de l’escola, els accessos de la piscina...
També han ampliat el pavelló municipal.
Aquesta va ser una de les aportacions importants. Va ser una ampliació considerable, a la planta de dalt amb un gimnàs, una sala d’activitats dirigides, una sala de reunions, i a la part de baix amb vestidors, dutxes i magatzem.
Han canviat, des del novembre de l’any passat, el model de recollida. Ara fan el porta a porta. Com va la cosa?
Pel que fa al reciclatge de residus, ja fa anys que reciclem. Ja fa quinze anys que ens vam posar en marxa a l’hora de reciclar degudament plàstic, paper, cartró i vidre. Però ara hem fet un pas més, que és el porta a porta. És un servei més afinat quant a reciclatge. És un servei de recollida a domicili de dilluns a divendres, amb un calendari amb les festes de cada any. Tenim la setmana ben organitzada i hi ha un grau de satisfacció molt elevat.
Se l’ha agafat bé la gent, el canvi?
En tot cas, és lloable com s’ho ha agafat la gent gran. Estan extraordinàriament agraïts perquè els facilita treure els residus de casa ja que, deixant les deixalles a la porta, ho tenen resolt. I aconseguint aquest 80% i escaig de reciclatge.
Ja estan en aquestes xifres?
Sí, en alguna ocasió hem baixat al 70% i escaig, però estem en aquests nivells [abans, estaven en un 36%]. Ara hem doblat els percentatges.
Els compensa el canvi?
Vam començar al novembre, vam passar el període de Nadal, que és l’època més crítica, però ara ens hem estabilitzat. Una de les coses en què hem de fer més incís és el punt del costat de la deixalleria, el punt d’emergència.
Què és el punt d’emergència?
Això és un punt on, per exemple, pots anar a deixar el plàstic si te’n vas de vacances i no toca recollir-lo. Potser se’n fa un abús ja que la gent va allà més del que caldria.
Creu que mantindran el percentatge actual?
Esperem que sí. L’objectiu és millorar més, que el 2020 hem de fer una reducció molt elevada de residus. Per això, ens vam avançar en la reducció de residus. Ho hem fet amb temps, perquè sigui menys feixuc. També s’ha de dir que aquest 2018 la despesa de les deixalles serà més elevada per a l’Ajuntament perquè a l’hora d’implementar un porta a porta hi ha més costos. Però amb el temps s’han de reduir aquests costos, hem de veure després de dos o tres anys què cal modificar. Aquests primers anys, fins al 2019, són anys d’implementació del sistema, i no havia d’afectar en increment de cost la població. A tothom li val el mateix el porta a porta que abans.
I...
Una altra acció important en aquest mandat és la introducció del servei de vigilància per tenir el poble més endreçat per poder fer notificacions i rebre-les en el temps que toca. A més, els vigilants vetllen pels espais públics i per la via pública i l’atenció als ciutadans. El vam instaurar el setembre del 2017. Vam informar cinc mesos, abans que comencessin a sancionar, a partir del mes de febrer.
Què sancionen?
[Els dos vigilants municipals] sancionen l’aparcament en zona de conflicte de circulació, en zona de perill. Sobretot això, aparcar indegudament.
I les seves multes es tramiten?
Ells introdueixen les dades en els seus dispositius, i això s’envia directament al servei de recaptació del Consell Comarcal. Ja vam dir que això s’havia de prendre de manera rigorosa. Ni tan sols sabem a qui es multa.
I a banda dels vigilants, també han contractat una empresa privada?
A partir de les deu del vespre, tenim una empresa contractada.
Com està l’ampliació de la C-25?
La Generalitat fa les obres fins a Campllong. I des de l’estació fins on acaba el terme municipal, a Vilobí d’Onyar, l’Ajuntament ampliarà la carretera [la C-25] pel costat nord [per la dreta]. La Generalitat ha tancat al juny les expropiacions i després ja podrem actuar. Tenim el pressupost fet.
Què significa que l’Ajuntament i la UdG hagin preparat, a partir de l’octubre, el postgrau d’innovació alimentària al Foodlab del poble?
Fer un postgrau en innovació alimentària és importantíssim per a Riudellots ja que tenim un gran nombre d’indústries vinculades amb l’alimentació, de transformació del producte o de fabricació de maquinària. Ja no només amb empreses del municipi sinó amb empreses de la comarca. Des que es va dissenyar el Foodlab, ja hi ha empreses que hi són i formen part de les que també han col·laborat en el postgrau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.