Política

Casado s’enroca rumb cap al Suprem

La jutgessa sospita que el màster és “regalat” per la “rellevància política” i demana al TS que l’investigui

El líder del PP es nega a dimitir

Suborn impropi i prevaricació administrativa li podrien suposar set anys d’inhabilitació

L’amenaça d’imputació que perseguia el president del PP, Pablo Casado, pel cas del màster cursat a la Universitat Rey Juan Carlos I –pública– es va plasmar ahir i el va situar rumb cap al Tribunal Suprem quan només fa quinze dies que exerceix de líder del partit. La jutgessa del cas, Carmen Rodríguez-Medel, va donar per acabada la instrucció amb la conclusió que Casado té una “indiciària responsabilitat penal” en un màster que va ser un “regal” per la seva “rellevància política”, però, com que és diputat per Àvila i per tant aforat, va enviar una exposició raonada al Suprem –l’ens competent per jutjar els aforats– perquè sigui l’alt tribunal el que decideixi si l’investiga. “La dimissió no es considera en absolut”, va anunciar Casado tot enrocant-se quan el seu futur va rumb cap al Suprem.

Casado és l’únic alumne del controvertit màster de dret autonòmic i local de la Universitat Rey Juan Carlos I del curs 2008/09 que ara per ara no està imputat. La jutgessa Rodríguez-Medel, titular del jutjat d’instrucció 51 de Madrid i la mateixa que ha investigat l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, ja ha investigat tres alumnes que van fer el postgrau amb Casado per prevaricació administrativa i suborn impropi. Però amb el diputat Casado s’ha hagut de frenar i elevar el cas al Suprem, que, si optés per no investigar-lo, ho tindria difícil per justificar la decisió, ja que les tres alumnes van obtenir el màster amb uns privilegis idèntics com ara no acudir a classe tot i ser un curs presencial. La prevaricació administrativa i el suborn impropi podrien comportar una pena de set anys d’inhabilitació.

Motiu de dimissió o no

En esclatar la notícia que l’envia cap al Suprem per “indicis de criminalitat”, el president del PP va convocar la premsa a la seu del carrer Gènova i va afirmar que una eventual imputació com la seva no implica que hagi de dimitir. “El partit preveu diversos supòsits en què s’han d’assumir responsabilitats i en aquest cas no se’n compleix cap”, va interpretar. El que venia a invocar és que el codi ètic del PP de Madrid –partit en el qual milita– obliga a dimitir pel fet d’estar investigat per corrupció o per un delicte que generi una especial alarma.

El més irònic del cas és que el codi ètic del PP que solemnitza “l’exemplaritat” el va promoure Cifuentes, la detonadora de l’escàndol dels màsters no cursats a la Universitat Rey Juan Carlos I. El codi ètic fixa l’obligació de dimitir en cas de “falta greu d’exemplaritat respecte als ciutadans en l’exercici de les funcions pròpies del càrrec”.

Rodríguez-Medel és rotunda a l’hora d’explicar el cas al Suprem, que presideix el conservador Carlos Lesmes. Casado s’hauria pogut “veure afavorit amb aquest regal acadèmic per la seva rellevància política i institucional”, afirma la jutgessa sobre qui el 2008 era diputat a l’assemblea de Madrid i havia estat el cap de gabinet de José María Aznar. La jutgessa assenyala la tesi que el director de l’Institut de Dret Públic, el professor Enrique Álvarez Conde, havia estat “utilitzant” el postgrau cursat per Casado com a “regal o prebenda a determinats alumnes, que aconseguien la titulació del màster sense cap mèrit acadèmic”. Al mateix temps, altres estudiants aliens a l’amiguisme d’Álvarez Conde “cursaven el màster oficial amb normalitat”.

Sentiment de persecució

Davant la premsa, el president del PP es va presentar com la víctima d’una persecució única i sense precedents. “El que s’ha fet amb mi no s’havia fet amb ningú en aquest país”, va arribar a dir. “¿És normal que el Tribunal Suprem rebi un cas de fa deu anys per unes presumptes irregularitats que ja haurien prescrit i que a més no s’han produït? Aquí s’ha informat en termes capciosos, s’ha posat un focus excessiu. Però no m’importa, perquè jo sempre dono la cara”, va lamentar. En aquest sentit, Casado va engegar el ventilador i va sembrar sospites sobre la presumpta falsedat dels currículums de Pedro Sánchez; de la ministra de Sanitat, Carmen Montón, i de polítics madrilenys.

Des del PSOE, la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, va carregar contra Casado –“no és un representant polític digne i no pot liderar un PP exemplar i transparent”, va etzibar Lastra–. El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, retreia al PP i al PSOE el privilegi de conservar l’aforament. “El que s’investiga per tracte de favor a polítics és greu i, si el bipartidisme no hagués evitat que aixequéssim els aforaments, Casado ja estaria imputat”, avisava Villegas.

El revés judicial arriba per al líder del PP en un moment en què s’està afermant al partit després de la seva elecció el 21 de juliol i en què el president Pedro Sánchez ha forjat amb ell un pacte no escrit per impulsar el bipartidisme i donar-se joc per tal d’arraconar Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans). Després de mantenir amb Sánchez una primera reunió a La Moncloa el 2 d’agost amb el tractament de líder de l’oposició, Casado iniciava ahir un viatge a Colòmbia per assistir a la presa de possessió d’Iván Duque i mantenir cites de relleu internacional amb els presidents Mauricio Macri (Argentina), Sebastián Piñera (Xile) i Juan Orlando Hernández (Hondures). La notícia de l’eventual imputació, però, l’obligava a canviar el bitllet a Bogotà i demorar la seva sortida a les tres de la tarda.

LES FRASES

¿És normal que el Suprem rebi un cas de fa deu anys per unes presumptes irregularitats que ja haurien prescrit i que no s’han produït?
El que s’ha fet amb mi no s’havia fet amb ningú en aquest país
Pablo Casado
líder del Partit Popular

tgtatt

dfadfdaf



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.