Torra: “Un país no es fractura per un debat polític, sinó per les desigualtats”
El president de la Generalitat assegura des del CAP La Mina que estan compromesos a reduir la “bretxa” entre “la gent que pot tirar endavant i la que no”
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat en una visita al CAP La Mina, de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), que és “en aquests barris del nostre país on cal que aboquem tots els esforços, perquè ens n’hem de sortir tots” i ha assegurat que el Govern està “compromès” amb aquest objectiu. “Un país no es fractura per un debat polític, sinó per les desigualtats”, ha afirmat, per insistir: “La bretxa que es pot obrir entre la gent que pot tirar endavant i la que no és on hem d’abocar tots els esforços”. Torra i la consellera de Salut, Alba Vergés, han fet una visita inaugural al Centre d’Atenció Primària (CAP) La Mina, que va entrar en funcionament el juliol de l’any passat, però per les circumstàncies polítiques no s’havia pogut fer l’acte oficial abans. El centre dona servei a una població de 16.000 persones, amb un alt índex de vulnerabilitat.
El president de la Generalitat ha aprofitat la visita al CAP La Mina per reafirmar el compromís del Govern amb “les polítiques socials, educatives, de salut, d’integració i cohesió”, que considera l’”autèntic motor republicà del país que somiem”. Per a Torra, aquest centre d’atenció primària és un “exemple formidable” de la importància que mereixen aquestes polítiques. El president ha assegurat que el Govern dedica la “major part del esforços pressupostaris i personals” en els àmbits de la salut i l’educació i que volen continuar així.
Torra ha elogiat “la il·lusió i ambició enormes” dels professionals del centre i ha destacat la importància de tenir “una mirada oberta, llarga i transformadora” per anar “més enllà dels problemes de salut”. “La visió holística i integradora d’un CAP en un barri com La Mina em sembla un encert”, ha subratllat el president de la Generalitat, que ha aprofitat aquesta lloança del “component humà” per remarcar els professionals “extraordinaris” que té Catalunya en l’àmbit de la salut, l’ensenyament i als Mossos d’Esquadra. “Prego que aquest país faci confiança en els seus professionals, perquè facin la seva tasca amb independència, rigor i experiència”.
El CAP i el barri
El CAP La Mina se situa a la plaça de Maria Àngels Rosell Simplicio, que porta el nom d’una activista que va treballar amb entusiasme per millorar la societat, sobretot per als drets de les dones i els infants. Aquest centre, amb una cartera de serveis integral i avançada, assumeix un paper fonamental en la salut comunitària del barri.
L’equip d’atenció primària (EAP) La Mina es troba integrat i implicat en la comunitat de referència i impulsa activitats per a la ciutadania, com la participació setmanal en un programa de divulgació de salut a Ràdio La Mina, que condueixen professionals del CAP. També, un grup d’exercici físic per a persones grans i la col·laboració amb entitats i empreses del barri en format de sessions educatives, entre altres projectes. A més, l’EAP participa en iniciatives del consistori, com la Taula de coordinació en matèria de drogodependències, la Comissió tècnica contra la violència masclista i la Taula de Salut Mental, entre altres.
La consellera de Salut ha assenyalat que el centre és un dels principals exemples de l’estratègia d’atenció primària i salut comunitària, que promou que cada centre “s’orienti a la comunitat”. “Les famílies hi venen moltíssim. És un centre de referència en tot i per a tot”, ha destacat Vergés.
“És un referent en el seu àmbit, està molt implicat amb la comunitat”, ha afirmat en la mateixa línia l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, que ha afegit que ciutats com la que governa i barris com la Mina “necessiten l’empenta i la inversió pública per reequilibrar les diferències socials i ajudar la població amb més dificultats”.