Política

Multitudinari homenatge a Carme Forcadell a Sabadell

Més d’un miler de persones omplen la plaça del Doctor Robert per reivindicar la llibertat de la presidenta del Parlament

Els líders socials insten els polítics a treballar pel país sense partidismes

Una gernació, força més d’un miler de persones, van omplir ahir de gom a gom la plaça del Doctor Robert de Sabadell com a homenatge a Carme Forcadell, la presidenta del Parlament, veïna de la capital vallesana, empresonada al Catllar, al centre penitenciari Mas d’Enric. Entre els parlaments, que es van anar intercalant amb actuacions musicals, van destacar els del president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i els d’Elisenda Romeu, membre del secretariat nacional de l’ANC, que no van oblidar la resta d’empresonats i exiliats polítics, amb mencions especials per a Jordi Cuixart, també veí de Sabadell, i un record per a Muriel Casals.

Romeu va denunciar la “dictadura maquillada per semblar una democràcia” que ha dut els líders catalans a la presó, i va mostrar incredulitat pel fet que “quaranta anys més tard es repeteixi la història”. La representant de l’ANC va alertar que “no n’hi ha prou amb fer manifestacions o sopars grocs, sinó que calen accions que ens facin visibles a Europa i arreu”, just abans de concloure: “Volem que els polítics siguin valents i treballin pel país i no pels interessos partidistes; no els traïu.”

Mauri va subratllar que els presos “són persones importants per al país” i que són a la presó precisament “perquè tenen capacitat de seducció i de convicció”. El líder d’Òmnium va fer una “crida a la fermesa” davant del “judici de la vergonya” i va concloure llegint un missatge de Jordi Cuixart, que demanava: “Que no ens robin la felicitat, perquè és per això que els fem por; avui, des de Lledoners, cridem «Free Forcadell.»”

Roger Torrent, que va rellevar Forcadell a la presidència del Parlament, va criticar que “els que sí que es poden sentir exclosos de la Diada són els presos i els exiliats, ja que no els van deixar ser-hi”, com a resposta als retrets del PP i Cs, que s’havien exclamat pel fet de sentir-se’n apartats, i va instar a “no defallir”. Al costat de Torrent, Bernat Pegueroles, marit de Forcadell, va llegir una carta de la presidenta per agrair el suport popular.

Els primers a prendre la paraula havien estat representants municipals. L’alcalde, Maties Serracant, va recordar el simbolisme del fet que la presidenta del Parlament estigui entre reixes: “El Parlament –va recordar– és la representació sobirana del poble, i, per tant, l’empresonament de la Carme també és un atac a la nostra llibertat com a poble.” L’homenatge es va allargar fins ben tard, amb intervencions de Gabriel Rufián, Lluís Llach, Anna Simó, Mireia Boya i Albano-Dante Fachín, i actuacions musicals i dels Castellers de Sabadell.

LES FRASES

Volem polítics valents que treballin pel país sense interessos partidistes; no els traïu
.
Elisenda Romeu
secretariat nacional de l’ANC
No deixarem que ens robin la felicitat, perquè és precisament per això, que els fem por
Jordi Cuixart
president d’Òmnium empresonat
Que la presidenta del Parlament sigui a la presó és un atac a la llibertat de nosaltres com a poble
Maties Serracant
alcalde de sabadell

Les proves que som “un sol poble”

A banda de les intervencions d’altres membres del consistori sabadellenc, com ara el tinent d’alcalde, Juli Fernández, i els regidors Ramon Vidal i Carles Rossinyol, que van reivindicar la figura de Forcadell com a “persona de pau” amb un gran compromís amb el país i amb les llibertats, la més ovacionada va ser la de Marisol Martínez, de Guanyem Sabadell, que va recordar les complicitats que al llarg de tota la seva trajectòria política ha establert amb Forcadell. “Parlaré de la Carme –va començar–, no com a política sinó com a veïna d’aquesta xarnega, que és aquí per demostrar que som un sol poble, parlant en l’idioma que volem i des de la diversitat ideològica, que és el que ens fa més rics, com la Carme ha reivindicat sempre”. Constantment interrompuda pels aplaudiments, Martínez va denunciar els atacs mediàtics contra Forcadell i va lamentar la involució que han experimentat “els drets que crèiem conquerits i que ara han retrocedit”, amb la introducció, per exemple, de la llei mordassa, just abans de reblar, contundent: “Jo també em cago en Déu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia