Divorci a París: dimiteix la mà dreta d’Anne Hidalgo
El número dos de l’Ajuntament de la capital francesa abandona el càrrec per discrepàncies amb l’alcaldessa
La renúncia afebleix la posició de la dirigent socialista de cara a les municipals del 2020
Cop dur contra l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. Bruno Julliard, el número dos de l’Ajuntament de la capital francesa, va presentar ahir la seva dimissió per “importants desacords amb l’orientació i la manera de governar”. La renúncia de Julliard, regidor en cap i responsable de Cultura, afebleix encara més la posició d’Hidalgo en un dels últims bastions del Partit Socialista francès (PS), que dirigeix el govern municipal de París des del 2001. L’alcaldessa socialista, que manté estretes relacions amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, afronta una cursa d’obstacles per ser reelegida en les municipals del 2020.
“En lloc de mostrar-se més oberta i establir un diàleg amb els parisencs per superar les dificultats actuals, ha preferit tancar-se dins de l’Ajuntament de París”, va criticar Julliard en l’entrevista al diari Le Monde en què va anunciar la seva dimissió. “La nostra complementarietat inicial ha esdevingut una incompatibilitat. Ja no crec en ella. No puc continuar dissimulant més temps”, hi va afegir l’exregidor de Cultura, que era considerat el probable successor d’Hidalgo en cas que fos reelegida el 2020. L’alcaldessa de París va reaccionar a la dimissió de la seva mà dreta amb un breu comunicat en què va anunciar que el seu substitut seria Emmanuel Grégoire, el regidor de Finances.
Julliard, de 37 anys, considerat el “primer ministre” de l’alcaldessa, havia format part de la municipalitat de París des de l’any 2008. Aquest dirigent municipal era titllat d’apparàtxik, però també era el director d’orquestra de l’heterogènia majoria que governa en el consell municipal de la capital francesa, formada per socialistes, verds, comunistes i membres de La República en Marxa (LREM), el partit del president francès, Emmanuel Macron.
De fet, l’arribada del jove dirigent a l’Elisi ha estat un maldecap per a Hidalgo, que s’ha mostrat força crítica envers Macron. Després de la seva elecció el maig de l’any passat, una desena de representants municipals van abandonar el PS i es van afiliar al partit del president francès. El mateix Julliard era partidari d’una aliança amb LREM de cara a les municipals del 2020, tot i que els sondejos assenyalen que aquests comicis consistiran en un duel entre l’alcaldessa socialista i el candidat macronista, que tindria serioses possibilitats d’imposar-se en una ciutat on el dirigent centrista va aconseguir el 34% dels vots en la primera volta de les presidencials, deu punts més que en el conjunt del país.
A més, Hidalgo, andalusa de naixement, ha tingut un últim any horribilis. Tot i que el seu inici del mandat va ser força aplaudit per la seva voluntat de reduir la contaminació i l’elecció de París com a ciutat organitzadora dels Jocs Olímpics del 2024, les males notícies es van acumulant durant els últims mesos: el problema de la brutícia, la proliferació de rates, la sentència judicial al febrer que va anul·lar la conversió en zona de vianants del marge dret del Sena, el funcionament defectuós del Vélib (l’equivalent del Bicing) després que se’n fes càrrec Smovengo, un consorci empresarial francocatalà...
Segons un sondeig publicat abans-d’ahir en el setmanari Journal du Dimanche, Hidalgo obtindria el 23% dels vots en la primera volta de les municipals el 2020 –11 punts menys que el 2014– i quedaria empatada amb el possible candidat macronista, Benjamin Griveaux, actual portaveu de l’executiu francès. Una dura pugna electoral es prepara a la capital francesa.