Pyongyang accedeix a tancar la seva principal central nuclear
Kim Jong-un respon amb aquest gest a les exigències de Washington per reactivar el diàleg i anuncia que anirà a Seül
El líder nord-coreà i el sud-coreà firmen un acord militar històric per rebaixar la tensió
Corea del Nord i Corea del Sud, tècnicament en guerra des de fa gairebé setanta anys, són cada cop més a prop de firmar la pau i de la desnuclearització de la península. Els líders de les dues Corees van signar ahir un acord militar històric pel qual totes dues parts es comprometen a eliminar “tota amenaça” de guerra entre els seus respectius països i aconseguir una península sense perill ni armes nuclears.
La firma es va produir en el marc de la cimera de Pyongyang, la tercera entre el dirigent nord-coreà, Kim Jong-un, i el president sud-coreà, Moon Jae-in, que conclourà avui i en el marc de la qual el primer va anunciar que visitarà Seül molt aviat. Si s’acaba materialitzant la visita, Kim es convertirà en el primer líder nord-coreà que visita la capital del sud des de la separació de les dues Corees, el 1948.
En la declaració firmada per Kim i Moon, el líder nord-coreà promet tancar permanentment la central de Yongbyon, on el règim de Pyongyang produeix el combustible per a les seves bombes atòmiques, sempre que els EUA adoptin “mesures corresponents” al que van pactar tots dos països en la cimera de Singapur.
Tot i que la central de Yongbyon, situada a uns 80 quilòmetres de la capital, és l’epicentre del programa nuclear nord-coreà, l’anunci encara té un pes més simbòlic que real pel que fa al procés de desnuclearització preacordat al juny a Singapur. Primer, perquè no és la primera vegada que Corea del Nord promet tancar Yongbyon: el 2008 ja va tirar a terra davant experts internacionals la seva torre de refrigeració, però poc després la va tornar a aixecar. En segon lloc, pel fet que el règim nord-coreà ho vincula a avenços per part dels EUA en la firma d’un tractat de pau, que considera garant de supervivència en cas de desmantellar el seu programa nuclear, i finalment perquè Pyongyang continua sense revelar l’abast dels seus arsenals i sense permetre l’entrada d’inspectors internacionals en àrees clau. Pyongyang sí que va anunciar ahir que permetrà l’entrada d’experts per comprovar el desmantellament de bona part de les instal·lacions a la base de llançament de Sohae (al nord-est), una operació que forma part dels acords de Singapur i que va executar poques setmanes després de la cimera. Però Sohae, usada per provar tecnologia de míssils intercontinentals de combustible líquid, ha quedat com una peça tangencial. Pyongyang considera que ja va completar l’any passat el seu programa de combustible líquid amb el llançament amb èxit dels Hwasong 14 i 15, i està enfocat ara a accelerar el desenvolupament de míssils de combustible sòlid (es carrega més ràpidament i permet llançaments més difícils de detectar).
Trump, entusiasmat
En qualsevol cas, aquesta nova picada d’ullet de Kim Jong-un a Washington va ser ben rebuda pel president dels EUA, Donald Trump. “A falta de negociacions finals, Kim Jong-un ha acordat permetre inspeccions nuclears”, va escriure Trump en una optimista piulada al seu compte de Twitter, tot i que en la declaració conjunta no es fa al·lusió a obrir les portes d’instal·lacions atòmiques nord-coreanes a experts internacionals.
De tota manera, ara toca moure fitxa a Washington respecte a l’anhelada firma d’un tractat de pau que posi fi a l’estat de guerra que tècnicament persisteix a la península de Corea des del 1950.