La fiscalia anticorrupció retorna a Barcelona dos casos que implicaven Víctor Ros amb el «cas Pretòria»
La fiscalia de Barcelona estudia si ha d'obrir diligències contra l'exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Víctor Ros (PP), per suposades irregularitats urbanístiques mentre ocupava el càrrec com a màxim responsable en aquest Ajuntament del Maresme. Aquesta situació s'ha generat pel fet que la fiscalia anticorrupció de Madrid ha tornat a la fiscalia de Barcelona tres casos de suposades irregularitats urbanístiques, dos dels quals impliquen Víctor Ros i que, aparentment, no tenen relació directa amb el cas Pretòria.
Una de les denúncies acusava l'exalcalde d'haver beneficiat dos cosins seus mitjançant la requalificació derivada de la creació del sector nou de la zona de la Riera, l'abril del 2006, moment en què es va revisar i redactar el nou planejament urbanístic del poble. La segona denúncia contra l'exalcalde popular estava relacionada amb un conveni urbanístic suposadament irregular vinculat a la compra de l'edifici modernista El Celler. L'Ajuntament va signar aquest conveni amb la societat Cortijosa, empresa que comparteix administradors amb una de les societats investigades en la trama del cas Pretòria. Aquesta denúncia ja es va enviar a la fiscalia pel grup municipal Sos Llavaneres l'any 2007, però en aquell moment es va arxivar. El mes de novembre passat, els impulsors de la denúncia la van tornar a enviar després de trobar més indicis que relacionaven l'operació amb Luis García Sáez, el cervell de la trama de corrupció investigada pel jutge Baltasar Garzón i conegut com a Luigi.
La tercera denúncia que s'ha retornat a la fiscalia de Barcelona és contra Albert Carbó, director d'una sucursal bancària de Caixa Laietana i germà de Genís Carbó, imputat pel jutge Garzón. L'oficina que dirigia Albert Carbó hauria concedit crèdits clarament avantatjosos que haurien permès Luis García Sáez –que hi tenia un compte corrent– finançar algunes operacions urbanístiques suposadament irregulars. Genís Carbó va ser imputat pel jutge Garzón pel fet d'haver cobrat 244.000 euros de l'empresa Niesma, propietat de Luis García Sáez en una operació urbanística a Sant Andreu de Llavaneres.
EL PROTAGONISTA
Detencions sonades
El cas Pretòria va esclatar a final del passat mes d'octubre quan el jutge Baltasar Garzón va ordenar detencions d'exalts càrrecs a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres per suposades irregularitats urbanístiques que haurien generat beneficis de fins a 20 milions d'euros per als detinguts. Segons les investigacions de la fiscalia anticorrupció, els detinguts haurien operat mitjançant empreses pantalla per poder adquirir terrenys que, després, requalificaven amb l'ajuda de regidors i alcaldes. Un cop feta la requalificació, aquests terrenys es tornaven a posar a la venda a preus clarament superiors als que s'havien pagat inicialment. El dissenyador de les operacions i cap de la trama hauria estat l'exdiputat socialista Luis García Sáez, conegut com a Luigi entre els seus amics i coneguts.