Política

Política

La manera de sortir al mapa

Veïns de Garrigàs recorden com l’1-O els agents de la Guàrdia Civil van irrompre al poble per apropiar-se de l’urna

Les imatges van ser difoses a tot arreu i els vilatans van haver d’anar als municipis veïns a dipositar el seu vot

El record de l’1 d’octu­bre no és només el d’aquell dia, sinó també el dels dies després. “Allò va sig­ni­fi­car una deriva de democràcia, amb gent a la presó i a l’exili, però alhora també ens queda la força del poble, que és el que es veu aquí.” Ahir al mig­dia, després de l’estrena del nom del cen­tre U d’Octu­bre, l’alcal­dessa de Gar­rigàs, Pilar Bosch, valo­rava què va sig­ni­fi­car la jor­nada del referèndum: el millor i el pit­jor.

Les hipòtesis del perquè la Guàrdia Civil va triar Gar­rigàs són nom­bro­ses. “És a prop de la sor­tida de l’auto­pista”, explica la Maria. “El col·legi és als afo­res del poble i era fàcil fer-hi una incursió ràpida i mar­xar”, recorda un altre veí que estava a punt de votar el matí dels fets. “La qüestió era ate­mo­rir la gent”, sen­ten­cia en Pere Ser­rano.

Havien votat sis vila­tans quan una qua­ran­tena d’agents de la Guàrdia Civil van irrom­pre al cen­tre soci­o­cul­tu­ral, la seu del dis­pen­sari mèdic i el men­ja­dor de l’escola, entre altres ser­veis. La Maria diu que havia vist algú que feia vol­tes a prop de casa seva i, quan va arri­bar al col·legi elec­to­ral (el cen­tre soci­o­cul­tu­ral), cap a les 8, una com­pa­nya va comen­tar: “Tenim el poble envol­tat de guàrdies civils.”

Era festa major. El dis­sabte s’havia allar­gat més del compte i a pri­mera hora del matí hi havia una setan­tena de per­so­nes dis­po­sa­des a votar, inclo­ent-hi l’alcal­dessa. “Pri­mer estàvem asse­guts a terra, però ells van venir i van anar per feina. Va ser tot molt ràpid i va ser com si arren­ques­sin cebes”, diu la Maria. Recorda bé quina cara feia l’agent que va tenir al davant seu: “El reco­nei­xe­ria si el veiés pel car­rer.”

El que supo­sa­da­ment feia de coor­di­na­dor va aixe­car acta dels fets i els agents van girar cua i se’n van anar (amb la feina feta). Els vila­tans –unes 400 per­so­nes empa­dro­na­des– van haver d’anar als muni­ci­pis veïns (Palau de Santa Eulàlia i Sant Miquel de Fluvià, entre altres) a exer­cir el seu vot. La Maria i en Pere ho van fer, final­ment, a Riu­mors.

Escorça de pi

Pere Ser­rano recorda que van treure a empen­tes algu­nes de les per­so­nes. “Sort que era escorça de pi i no ciment”, diu. A aquest veí de Gar­rigàs el va recon­for­tar la res­posta de la gent dels pobles veïns que l’endemà, el 2 d’octu­bre, els van anar a donar suport. “Va com­pen­sar amb escreix.” La Maria des­taca que ara molta més gent ja sap on és Gar­rigàs.

Ahir, dia de festa major local, van bate­jar el cen­tre soci­o­cul­tu­ral com a cen­tre U d’Octu­bre. Hi va haver poe­sia, música i un dinar popu­lar amb més de 1.200 per­so­nes. Hi van ser con­vi­dats Mar­cel Mauri (Òmnium) i una urna gegant. A la tarda es va estre­nar El ball de les urnes, una obra sobre l’1-O a la qual Bosch pro­nos­tica molt d’èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.