Política

opinió

Lluís Falgàs

Evitar el bloqueig judicial

El govern espanyol ha anat per feina i vol evitar situacions de bloqueig. En un temps rècord s’ha determinat que el jutge dels fets de l’1 d’octubre, el conservador Manuel Marchena, presidirà el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem un cop caduqui el mandat, el 4 de desembre, de Carlos Lesmes. El pacte entre el PSOE i el PP ha aconseguit que la presidència del Consell General del Poder Judicial no canviï de color polític i, d’altra banda, que tingui una majoria progressista d’onze contra deu i, a més, que Marchena hagi de deixar de presidir el tribunal que ha de jutjar els fets de l’1 d’octubre. Tot plegat en uns moments en què la justícia espanyola no pot permetre’s ni un gra més de desprestigi després de l’afer de les hipoteques i davant diverses vagues programades la setmana vinent de jutges i fiscals per demanar més mitjans per poder exercir amb més dignitat la seva feina.

Fa més de quaranta anys que l’Estat espanyol va començar a sortir de la llarga nit del franquisme i que la ciutadania va creure’s que els vells poders intocables podien ser movibles. La Transició va tocar en pànic i amb bona voluntat va fer efectius els canvis en els tres poders: el militar, l’eclesiàstic i el judicial. El militar va canviar i es va ressituar després del cop d’estat del 23-F i amb l’arribada de la majoria absoluta del PSOE de l’any 1982, que va col·locar davant l’exèrcit Narcís Serra. Llavors “un català, amb barba que no havia fet el servei militar”. Des de llavors, la seva base ha estat el respecte al “poder legítim”. L’Església espanyola en època democràtica es va encomanar més a Déu, tot i que des de sempre la cúpula eclesiàstica s’ha situat a l’escalf del poder establert. El darrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.