May afronta una rebel·lió interna
Set membres del seu govern, inclòs el ministre del ‘Brexit’, dimiteixen en protesta per l’acord amb la UE
Un grup de diputats conservadors inicien una recollida de firmes per provocar una moció de censura
El controvertit acord del text del Brexit va provocar ahir un terratrèmol dins del Partit Conservador britànic amb dimissions massives i l’enviament de cartes per provocar una moció de censura contra la primera ministra, Theresa May. A l’hora del tancament d’aquesta edició ja havien dimitit fins a set membres del seu govern.
Es va iniciar una conspiració contra la primera ministra, que ahir es va adreçar al Parlament per donar explicacions sobre l’acord de 600 pàgines aprovat pel seu gabinet dimecres al vespre després de cinc hores de reunió. May va tornar a dir que la votació de la Cambra dels Comuns serà o el seu acord o el trencament total amb la Unió Europea (UE).
Se sap que fins a nou dels 22 ministres de May tancats ahir a Downing Street no estaven d’acord amb el text. Ahir al matí van començar les dimissions. El primer a fer-ho va ser un pes pesant, Dominic Raab, el ministre del Brexit, cap negociador britànic i un dels redactors del text.
En la seva carta de dimissió, Raab esgrimia que “el règim regulador proposat per a Irlanda del Nord presenta un perill real molt alt per a la integritat del Regne Unit”. I afegia: “No puc donar suport a un acord de contingència indefinit en el qual la Unió Europea tingui dret de veto sobre la sortida del Regne Unit [...] Cap país democràtic s’ha adherit mai a un règim tan extens, imposat externament, sense cap control sobre les lleis que s’aplicaran ni la capacitat d’abandonar l’acord”.
Irlanda del Nord
Raab, que el mes de juliol va substituir en el càrrec David Davis, es referia al punt més controvertit de l’acord i que és l’assegurança o garantia que donava May si no aconseguia arribar a un acord comercial amb la Unió Europea. Segons, Raab el Regne Unit es quedaria dins de la unió duanera de manera indefinida i parts de l’economia d’Irlanda del Nord dins del mercat únic, una garantia que el Partit Democràtic de l’Ulster (DUP), els unionistes nord-irlandesos, que mantenen en el poder May amb els seus deu diputats, consideren una traïció.
Després de Raab va dimitir la ministra de Treball i Pensions, Esther McVey, que va afirmar que l’acord “significa que donem 44.000 milions d’euros [la factura de sortida] sense obtenir res a canvi i ens atrapa la unió duanera”. També van dimitir dos secretaris d’estat i dos secretaris privats i el vicepresident del partit. En total, set dimissions. May va oferir el càrrec de ministre del Brexit a Michael Gove però, a l’hora del tancament d’aquesta edició, encara no l’havia acceptat i va posar com a condició poder canviar el text de l’acord.
Amb aquest clima incert, parlamentaris conservadors van començar ahir a entregar les cartes i signatures per convocar la moció de censura contra May. Encara no està confirmat però es creu que ja haurien aconseguit les 48 signatures que calen per forçar la votació, que es podria produir la setmana que ve.
“Aquest no és el Brexit que van votar els britànics”, va denunciar Jacob Rees-Mogg, líder del grup parlamentari antieuropeu del partit. Rees-Mogg va negar que estigués conspirant contra la primera ministra i va assegurar que tots els passos que està prenent son “constitucionals” i que no té cap intenció de liderar el partit. “El Partit Conservador està ple de talent: hi ha Boris Johnson i David Davis, Dominic Raab i Esther McVey”, va afirmar Rees-Mogg, que va esmentar tots els ministres de May que han dimitit en els últims quatre mesos.
“Decisions complicades”
A la tarda, May va convocar una roda de premsa a Downing Street en què va dir que, malgrat les mostres de rebuig, tirava endavant. Va dir: “A vegades s’han de prendre decisions complicades i controvertides però hem d’estar units al voltant d’aquest acord.” “Entenc que hi hagi gent descontenta però aquest és un acord fet en funció de l’interès nacional i dona a la gent el que va votar”, va afegir la primera ministra, que va advertir dels riscos que afronta el país. “Si no tirem endavant amb aquest acord, ningú no pot saber del cert quines conseqüències hi haurà”, va dir. La líder conservadora també va deixar entreveure que, tard o d’hora, haurà d’afrontar un vot de censura.
La caiguda més gran de la lliura des del 2016
La lliura esterlina va caure ahir un 1,9% respecte a l’euro i el dòlar després de les dimissions massives en el govern de Theresa May, i de la incertesa que hi ha ara mateix sobre el futur de la primera ministra, que ahir va perdre tot el que va guanyar dimecres quan va anunciar que s’havia arribat a un acord per portar a terme una sortida ordenada del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Es tracta de la caiguda més gran de la lliura des del juny de l’any 2016. L’ambient que hi ha ara mateix a la City de Londres és molt pessimista. Analistes del Deutsche Bank van advertir que si hi ha més de tres dimissions de ministres, May ho tindrà molt complicat per continuar al poder. També preocupa el fet que el Parlament pugui tombar l’acord de la primera ministra (ara mateix és el més probable), cosa que forçaria un Brexit dur i un trencament traumàtic amb la Unió Europea. Un analista d’IG Markets opinava que “el pacte amb la Unió Europea comença a semblar paper mullat” i que “qualsevol cosa pot passar a partir d’ara”. Els mercats estan molt atents al que passi els propers dies.