Política

El Regne Unit entra en mode campanya abans del vot crucial del ‘Brexit’

La primera ministra desafia Corbyn a un debat televisiu cara a cara i la resta de partits demanen participar-hi

Crítica demolidora de Trump a l’acord de May

No hi ha comicis convocats, però la primera ministra britànica, Theresa May, ha convertit la defensa del seu acord del Brexit en una veritable campanya electoral abans que comenci, al Parlament, el debat i la transcendental votació del text, el dia 11 de desembre.

May es va desplaçar, ahir, al País de Gal·les i a Irlanda del Nord per reunir-se amb grangers, empresaris i polítics i convèncer-los de les bondats del seu acord, i es va fotografiar amb ells com si estigués en època d’eleccions. Dilluns al vespre va rebre un centenar d’empresaris a Downing Street.

D’alguna manera, May s’hi juga, en aquesta votació, més que en unes eleccions, ja que una derrota –que el Parlament rebutgés l’acord que ja està segellat per la Unió Europea (UE)– la posaria contra les cordes. De moment, no li surten els comptes. Tots els partits de l’oposició han dit hi votarien en contra, a més dels seus socis de govern del Partit Democràtic Unionista (DUP) i de 90 diputats del seu partit, tant europeistes com euroescèptics.

Fins i tot ha desafiat el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, a un debat televisat, que se celebrarà el 9 de desembre, en plena discussió a la Cambra dels Comuns.

Pacte “abocat al fracàs”

No deixa de sorprendre la decisió de May, perquè, en les eleccions del juny de l’any passat, quan tots els sondejos la donaven guanyadora, es va negar a participar en un debat amb els seus rivals. Nacionalistes escocesos i gal·lesos, i demòcrates liberals, han demanat poder participar també en aquest debat, i Boris Johnson, en representació dels brexiters.

La premier ha enviat els seus ministres a promoure el seu acord. També els seus opositors han entrat en aquesta minicampanya extraoficial. El seu exministre de Defensa Michael Fallon li va llançar un cop dur quan va assegurar que el pacte de May “està condemnat al fracàs” i “conté el pitjor dels dos mons”. Segons Fallon, Londres cedeix el seu poder d’influir sobre les regulacions europees i queda impossibilitat per fer pactes amb tercers països, tot i que May ho nega.

Fallon, com la resta de brexiters, critica també que May deixi el futur del Regne Unit en mans de Brussel·les i suggereix endarrerir el Brexit uns dos o tres mesos per poder aconseguir un pacte millor. “Aquesta gira [territorial per vendre l’acord] és una pèrdua de temps”, va etzibar pel seu cantó Arlene Foster, líder del DUP, que va acusar May d’haver cedit en la defensa dels interessos d’Irlanda del Nord, que quedarà sota regulació europea si no hi ha un acord abans del 31 de desembre del 2020.

Contracció de l’economia

També Trump va dir que li semblava que el de May és un bon pacte per a la UE i que, per contra, dificultaria futurs acords entre els EUA i el Regne Unit. Un cop dur per a May, que havia venut la idea que, marxant de la UE, Londres aconseguiria un bon acord amb Washington.

A tot això, s’hi afegeix l’estudi conjunt difós ahir per la London School of Economics, el King’s College i l’Institute for Fiscal Studies –tres de les institucions més prestigioses del país–, que concloïa que l’economia britànica es contraurà un 5,5% més els propers deu anys que si es quedés dins de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.