Política

La indignació dels “armilles grogues” incendia París

Els incidents violents marquen una nova jornada de protestes dels automobilistes indignats

El nombre de manifestants disminueix lleugerament respecte a les mobilitzacions anteriors

Els durs enfrontaments entre la policia francesa i els manifestants a París van marcar, ahir, el tercer dissabte de mobilitzacions a França del moviment dels “armilles grogues”. Dues setmanes després de l’inici d’aquesta mobilització, que el 17 de novembre va reunir prop de 300.000 manifestants en talls de carreteres arreu de França, el país va viure una nova jornada de protestes, que es va caracteritzar per una disminució del nombre de manifestants, segons les autoritats franceses, però també per forts disturbis als Camps Elisis de la capital francesa.

Des de primera hora del matí, es van produir incidents a la zona de la famosa avinguda parisenca, amb policies llançant gasos lacrimògens i manifestants responent-hi amb pots de pintura. També s’hi van veure cotxes incendiats, llançaments de pedres i vitrines de comerços trencades. Almenys 183 persones van ser interpel·lades per la policia i el balanç va ser d’uns 80 ferits.

El ministre de l’Interior, Christophe Castaner, va denunciar en un tuit la presència de “1.500 agitadors que havien vingut per enfrontar-se amb la policia”. En un desplegament policial excepcional, hi van participar 5.000 agents, amb l’objectiu inicial de controlar l’accés dels manifestants.

La situació es va mantenir una mica més calmada a la resta de regions franceses, on es van produir centenars d’accions de protesta com ara talls de carreteres (en bona part, parcials) i aixecaments de barreres, així com concentracions davant d’ajuntaments i delegacions del govern francès. També es van repetir els bloquejos al peatge del Pertús, a la frontera amb la Catalunya del Nord.

Segons les autoritats franceses, 75.000 persones es van mobilitzar en les accions que van tenir lloc arreu de França. És a dir, una lleugera disminució respecte als 106.000 manifestants de dissabte passat i els 282.000 de la setmana passada. La baixada del nombre de manifestants podria representar un respir per al president francès, Emmanuel Macron, en una setmana en què la pressió política no ha deixat d’augmentar. La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon i el Partit Comunista van anunciar abans-d’ahir que pretenen presentar una moció de censura contra el govern de Macron, tot i que no tindria gairebé cap possibilitat de prosperar.

Tampoc han resultat convincents les propostes fetes dimarts pel dirigent centrista per apaivagar la còlera dels automobilistes indignats, com ara establir un mecanisme que adapti la fiscalitat sobre el combustible en funció del preu del petroli, per calmar la indignació dels “armilles grogues”. Segons un sondeig elaborat per l’institut Odoxa, el 78% dels francesos consideren decebedora la resposta de Macron.

Tot i que aquest moviment es va iniciar amb el pretext de l’augment del preu del combustible, expressa un malestar més profund envers la pèrdua de poder adquisitiu i la injustícia social. En una llista de reivindicacions enviada aquesta setmana a la premsa francesa, proposen, entre altres mesures majoritàriament de caràcter social, augmentar el salari mínim fins als 1.300 euros nets, establir un salari màxim de 15.000 euros i la creació d’un referèndum popular que permeti votar un projecte de llei després d’haver recollit 700.000 signatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.