Política

Un acord de mínims tanca una tensa cimera del G-20

El document final des taca la importància del lliure comerç

Trump no firma el punt del canvi climàtic

La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units va entrar per la porta gran de la cimera de presidents del G-20 que va clausurar-se, ahir, a Buenos Aires. El president nord-americà, Donald Trump, i el xinès, Xi Jinping, van acaparar l’atenció amb intercanvis poc velats sobre l’escalada aranzelària que els enfronta. Però el document final tot just ha assolit un punt de consens basat en generalitats. Els països firmants s’han limitat a reconèixer que el comerç és un “motor important de creixement, productivitat, innovació, creació d’ocupació i desenvolupament”. El text reconeix, això sí, que “en l’actualitat, aquest sistema és insuficient i hi ha espai per millorar-lo”. Per aquest motiu, es demana una reforma de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) “per millorar-ne el funcionament”.

La cimera ha deixat satisfeta l’Argentina, el país amfitrió. Contra els pronòstics, es va arribar a un text de consens de sis pàgines, no hi ha haver incidents de cap mena i les discussions entre els presidents es van mantenir dins de les regles de la diplomàcia. És cert, però, que l’atenció es va traslladar de seguida al sopar que, ahir a la nit, havien de mantenir Trump i Xi, en què s’esperava que hi hagués resultats concrets respecte dels xocs comercials. El proper 1 de gener serà un dia clau, perquè els Estats Units han advertit que pujaran del 10% al 25% l’aranzel de productes xinesos per 222.000 milions d’euros.

La resta de la cimera va avançar en temes que també eren en l’agenda, com ara la lluita global contra el canvi climàtic. Els països més industrialitzats del planeta van subscriure que complir amb l’acord de París és ja una tasca irreversible. Però aquest punt no va aconseguir el consens. Els Estats Units van votar en dissidència, tal com van fer en la cimera del G-20 celebrada l’any passat a Hamburg, en què van recordar la seva decisió de retirar-se de l’acord i el seu fort compromís amb el creixement econòmic, l’accés i la seguretat energètica, utilitzant totes les tecnologies i fonts energètiques, mentre protegeix l’ambient.

Un altre punt medul·lar va ser el tema migratori. El president espanyol, Pedro Sánchez, va dir en roda de premsa que s’havia aconseguit incloure en l’agenda el tema dels refugiats. L’agenda migratòria passarà al Japó, pròxim organitzador de la cimera del 2020. Aquest serà un nou camp de batalla, tan dur com el comercial.

LA XIFRA

10a
edició
de la cimera del G-20, la primera que se celebra en un país rescatat per l’FMI, l’Argentina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.