Enric Vilert

PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA I ALCALDE DE VILABLAREIX

«Endesa ha de promoure la Costa Brava»

Alcalde de Vilablareix, president de la Diputació i president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Enric Vilert parla de la viabilitat de Caixa Girona després del «no» del consell a la fusió, de les nevades i dels talls elèctrics, i de la promoció de les comarques gironines

CAIXA GIRONA
Jo no vaig pressionar cap conseller de Caixa Girona. Els membres del consell han pres la seva decisió en funció del que han vist. Un cop escollits actuen sota la seva responsabilitat i n'hi ha de tots els colors polítics
LES NEVADES
Cal fer un pla per millorar les infraestructures elèctriques i soterrar les línies de distribució
PATRONAT DE TURISME
Comença a anar bé. Hem fet canvis, un portal del segle XXI. Fem promoció tal com toca
L'AIGUA DEL TER
En 50 anys les necessitats han canviat, s'ha de revisar la llei del Ter ara, perquè no hi ha sequera

L'entre­vista al pre­si­dent de la Dipu­tació la fem al des­patx de l'alcal­dia de Vila­bla­reix. Abans d'enge­gar fa el cafè, fuma una cigar­reta –i li agra­da­ria dei­xar el tabac– i par­lem del Barça. Va al camp, però no n'és soci, ni hi fuma cigars. Hi sol anar amb David Mas­cort, també d'Esquerra, regi­dor de Vila­bla­reix i dele­gat d'Uni­ver­si­tats, Inno­vació i Empresa a Girona. Enric Vilert i Butc­hosa va néixer el 13 de desem­bre, per Santa Llúcia, del 1958. És alcalde de Vila­bla­reix des del 1999, arran de les elec­ci­ons del 13 de juny, en data poc habi­tual per fer-les coin­ci­dir amb les euro­pees.

–Heu pen­sat de ple­gar?
–«Des del pri­mer dia que vaig començar.»
–I teniu data de cadu­ci­tat?
–«No ho tinc pas deci­dit... En prin­cipi, si segueixo, serà l'última legis­la­tura. Ara farà dotze anys.»
–I, si seguiu, en farà setze.
–«Tot i que crec que el cor­recte serien dos períodes de cinc anys a les muni­ci­pals. Cinc anys són el temps que es neces­sita per desen­vo­lu­par bé un pro­grama. Quan entres, neces­si­tes un temps d'adap­tació per pren­dre el pols al muni­cipi, si és que no eres regi­dor. En el pit­jor dels casos, amb cinc anys pots desen­vo­lu­par bé un pro­grama, si no vols fer can­vis pro­funds. En qua­tre anys no tens temps de res, perquè els pro­ces­sos admi­nis­tra­tius són llargs: dos anys per pre­pa­rar-ho i dos per exe­cu­tar; la gràcia és tenir força pro­ces­sos enge­gats i molts pro­jec­tes. El que costa és aga­far el ritme.»
–Heu pen­sat a fer política més enllà de la Dipu­tació?
–«No m'ho he plan­te­jat. Política­ment, en el món muni­ci­pal m'hi sento còmode.»
–No us faria gràcia anar al Par­la­ment?
–«Ara mateix ser par­la­men­tari no passa per les meves pers­pec­ti­ves. Em sento més còmode on es ges­ti­ona el con­cret. El par­la­men­tari no ho fa. Una altra cosa és un con­se­ller. Ser par­la­men­tari és un canvi de xip per ser alcalde.»
–El Par­la­ment és ple d'alcal­des i regi­dors.
–«N'hi ha molts que fan d'alcal­des i dipu­tats i històrica­ment n'hi ha hagut moltíssims... El que és clar és que el món muni­ci­pal és una fàbrica de polítics. L'aposta que ha fet CiU a les qua­tre capi­tals.»
–I Esquerra amb Fran­cesc Canet, avui vice­al­calde de Figue­res.
–«És dipu­tat a Madrid, i això ja és més com­pli­cat.»
–Aspi­reu a repe­tir de pre­si­dent de la Dipu­tació?
–«M'agra­da­ria! El que deia del món local és vàlid per a la Dipu­tació, evi­dent­ment. Per fer can­vis a la ins­ti­tució neces­si­tes uns ter­mi­nis, hi ha pro­ces­sos lents i costa. Ja saps que la Dipu­tació no és un àmbit d'elecció directa.»
–Depèn dels pac­tes i els bes­can­vis de cro­mos entre par­tits... Com la llei de vegue­ries, que pre­veu can­vis.
–«La volun­tat política del país és cami­nar cap a un nou mapa. La llei de vegue­ries pre­veu que les dipu­ta­ci­ons han de des­a­parèixer. La implan­tació de la llei passa per una tran­sició. Estem al final.»
–Can­viem la deno­mi­nació. A les comar­ques giro­ni­nes quasi no can­viarà res amb el canvi de dipu­tació a vegue­ria, no hi ha pro­ble­mes com a altres llocs.
–«Però tin­drem una dis­tri­bució dife­rent... Tal com es pre­veu, les comar­ques han de ser sen­ce­res, ales­ho­res, com a pro­blema tenim la Cer­da­nya i tres muni­ci­pis d'Osona, Vila­drau, Espi­nel­ves i Vidrà. No seran de la vegue­ria de Girona. Fogars de la Selva, que és comarca de la Selva, però demar­cació de Bar­ce­lona, pas­sarà a Girona.»
–El pro­per pre­si­dent ja serà el veguer?
–«Crec que sí. El pri­mer pas del procés és fer qua­tre vegue­ries, d'acord amb les províncies; el segon, crear les ter­res de l'Ebre, i can­viar la llei espa­nyola i la llei elec­to­ral esta­tal. Si la nova orga­nit­zació ter­ri­to­rial no implica més repre­sen­tació a Madrid, t'ho accep­ta­ran. No hi haurà pro­blema man­te­nint el mateix nom­bre de dipu­tats i sena­dors que en l'actu­a­li­tat. La lluita nos­tra és com fer la dis­tri­bució ter­ri­to­rial elec­to­ral. És on ve la feina: uns vol­drien la llista única i altres, ato­mit­zada. Cer­ta­ment, costa més vots un dipu­tat a Bar­ce­lona que a Girona, però has de tenir en compte el ter­ri­tori, que té coses a dir. Les mino­ries tenen coses a dir.»
–Per ràdio safa­reig, es diu que vau qüesti­o­nar la fusió de Caixa Girona amb les cai­xes de Man­lleu, Saba­dell i Ter­rassa, perquè sou empleat de Caixa Cata­lu­nya. Que us va moure l'amor a uns colors?
–«M'ho han comen­tat. Jo, amb Caixa Cata­lu­nya, d'amor no sé si en tinc. Sóc empleat en excedència. Mai no he bar­re­jat les dues coses. Jo penso en Caixa Girona i en el ter­ri­tori. No penso ni en el Vallès ni en Osona. Són cir­cumstàncies dife­rents... Si mires els dos pro­to­cols de fusió, veus que en una hi havia hagut nego­ci­ació i en l'altra, no.»
–Com ara?
–«Si par­lem de repre­sen­ta­ti­vi­tat, calia fer una dis­tri­bució perquè fos accep­tada per tot­hom, amb presència dels ter­ri­to­ris. Una de les difi­cul­tats era la con­fi­gu­ració de les cai­xes: unes eren de fun­dació pública i les altres són mix­tes. Amb les públi­ques par­les el mateix idi­oma; amb les altres, no hi ha una veu comuna, ja que són mix­tes i hi ha enti­tats pri­va­des i públi­ques. Segons la meva opinió, no és una qüestió de colors. El que pre­te­nia era el debat: posem això a sobre la taula.»
–La per­cepció és tota una altra: lle­gint el vos­tre arti­cle publi­cat el 13 setem­bre sem­blava que hi estàveu en con­tra.
–«Si el Banc d'Espa­nya hagués actuat bé i a temps, la fusió ja s'hau­ria fet. I ho repe­teixo: no he estat mai en con­tra de la fusió, creia que es podia fer millor, que tal com es feia Girona no hi gua­nyava res... I tu que en pen­ses? Deus tenir opinió?»
–Per un cos­tat pot­ser és un acte finan­ce­ra­ment irres­pon­sa­ble; no hi entenc ni tinc tots els números. Però el que s'ha fet m'ha sem­blat un acte de sobi­ra­nia, com el dels països de la UE que no volen entrar a la zona euro. I des del ter­ri­tori s'ha vol­gut evi­tar el que sem­blava una absorció.
–«D'això que dius en diuen sen­ti­men­ta­lisme, però no tant... Entenc que hi ha d'haver via­bi­li­tat econòmica. Ep! I si, per cau­ses finan­ce­res, el Banc d'Espa­nya ha d'inter­ve­nir, que ho faci. Cal via­bi­li­tat. Però el pro­blema és que les cai­xes d'estal­vis són un tema nos­tre. En tenim deu, una quarta part de les que hi ha a tot l'Estat. Volen poli­tit­zar-les.»
–Pre­ci­sa­ment, d'això us acu­sen, de poli­tit­zar Caixa Girona.
–«Jo no he pres­si­o­nat cap con­se­ller de Caixa Girona. Els mem­bres del con­sell d'admi­nis­tració han pres la seva decisió en funció del que han vist. Un cop nome­nats, els con­se­llers actuen sota la seva res­pon­sa­bi­li­tat i, com saps, hi ha repre­sen­tants de tots els colors polítics. A més, la llei esta­bleix que la part política no pot ser majo­ritària a cap caixa: els impo­si­tors més els emple­ats han de sumar sem­pre el 51%.»
–Pot anar sola Caixa Girona?
–«Hi ha un acte de sobi­ra­nia, en efecte, però la decisió del con­sell és presa a consciència, perquè Caixa Girona pot anar sola i perquè hi ha tre­balls tècnics que així ho diuen. Una altra cosa és el ter­ri­tori, l'àmbit on actuarà. La tra­dició del país és la petita botiga. Per exis­tir no neces­si­tes més mag­ni­tud, neces­si­tes saber quin és el teu àmbit d'actu­ació màxim per tenir una màxima eficiència finan­cera. Un dels avan­tat­ges de les cai­xes és que no han de repar­tir bene­fi­cis.»
–Les cai­xes aca­ba­ran totes amb quo­tes par­ti­ci­pa­ti­ves?
–«El FROB con­du­eix a quo­tes par­ti­ci­pa­ti­ves, que només es dife­ren­cien de les acci­ons perquè no tenen drets polítics. És de sen­tit comú que no pots inver­tir en una empresa en què no pots deci­dir. Fa por que quan fas les quo­tes el pri­mer soci a entrar és el Banc d'Espa­nya.»
–I els bancs pres­si­o­nen.
–«Ho han fet sem­pre. No els agrada haver de com­pe­tir amb les cai­xes; no en volen.»
–Hi veieu una Loapa finan­cera?
–«El risc de que­dar-nos sense cai­xes hi és.»
–Com voldríeu que fos Caixa Girona?
–«No s'ha d'aspi­rar als models expan­sius de la Caixa de Pen­si­ons. Ho acabo de dir: ha de ser un model adap­tat al ter­ri­tori, capaç de donar un ser­vei al ter­ri­tori en el sen­tit ampli, el domèstic, al tei­xit empre­sa­rial i a l'econòmic. Ara cal espe­rar veure el pla de via­bi­li­tat i que agradi al Banc d'Espa­nya i a la con­se­lle­ria d'Eco­no­mia i Finan­ces de la Gene­ra­li­tat.»
–Volia par­lar de les neva­des...
–«A Vila­bla­reix, el dilluns vaig sus­pen­dre el ple i el vam fer el dimarts. A la Dipu­tació em pre­o­cu­pa­ven les car­re­te­res. I el dimarts ja se cir­cu­lava per­tot arreu. No hem tin­gut quei­xes de l'actu­ació de la Dipu­tació; al con­trari, hem tin­gut car­tes d'agraïment. Ens vam adhe­rir al mani­fest dels alcal­des... El món local va fun­ci­o­nar bé, com nor­mal­ment fun­ci­ona, i amb pocs recur­sos. Mol­tes coses, com ara nete­jar car­rers, ja són com­petència local. Però, de fet, el pro­blema va ser la llum.»
–Cal dema­nar com­pen­sa­ci­ons a Endesa?
–«El que són com­pen­sa­ci­ons pels danys es tra­mi­ta­ran i ani­ran enda­vant. Alguna de les coses que s'han de dema­nar a les elèctri­ques són inver­si­ons. A Vila­bla­reix on hem tin­gut pro­ble­mes és als dis­se­mi­nats. Per què? Perquè no tenim les línies soter­ra­des. Soter­rar t'alleuja pro­ble­mes. A Vila­bla­reix tenim soter­rada quasi tota la baixa. Vam soter­rar 3 quilòmetres d'alta tensió per 8,5 mili­ons d'euros a dos sec­tors.»
–És car.
–«Sí, però recordo que els pals no van ser can­vi­ats en 50 anys. Crec que en àrees de població s'hau­rien de soter­rar les línies elèctri­ques de dis­tri­bució: alta, mit­jana i baixa tensió. Cal fer un pla per millo­rar les infra­es­truc­tu­res elèctri­ques. Per algun lloc o altre ha d'arri­bar, però en un radi que hem de deter­mi­nar i, sobre­tot, en zona urbana s'ha de fer un pla d'inver­si­ons per garan­tir el sub­mi­nis­tra­ment elèctric soter­rat.»
–I a qui cor­res­pon fer-ho? Als muni­ci­pis?
–«Als muni­ci­pis cor­res­pon recla­mar-ho. Red Eléctrica és espa­nyola. Les dis­tribuïdores... ja no són ni esta­tals. Exi­gir-ho i legis­lar-ho cor­res­pon al govern.»
–Sí o no a la MAT?
–«...Uf! Penso que, com a alcalde, depèn de si et tre­pitja el terme muni­ci­pal o no. Sobre si s'ha de fer, pri­mer s'hau­ria d'estu­diar bé si és necessària i, després, quins ris­cos com­porta. I, si es fa, que sigui soter­rada!»
–Però exi­geix una inversió colos­sal!
–«En efecte, soter­rar-la és una qüestió de diners i prou. Exi­geix una inversió tan potent com soter­rar el TAV a Girona. Aquí el pro­blema és un altre. M'agra­da­ria que hi hagués coor­di­nació entre les admi­nis­tra­ci­ons a l'hora de fer grans infra­es­truc­tu­res. En pocs anys hem fet el TAV, des­do­blem l'N-II, fem el ter­cer car­ril a l'AP-7 i la MAT. Amb coor­di­nació hauríem pogut fer un cor­re­dor de ser­veis i un túnel per on pas­ses­sin tota l'ener­gia i les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons: gas, elec­tri­ci­tat i fibra òptica... S'opti­mit­za­rien recur­sos. Sé què vol dir fer una gale­ria, però també fer l'AP-7 o posar pals. Que es faci un pro­jecte glo­bal.»
–Això que pro­po­seu és quimèric.
–«És utòpic, en sóc cons­ci­ent, però sem­pre ens enca­llem en els traçats... Però per­met-me dei­xar clar un fet: no com­par­teixo que el pro­blema dels talls arran del tem­po­ral de neu sigui de no tenir la MAT.»
–Ni n'ha cai­gut cap torre.
–«No ha cai­gut el trans­port, ha cai­gut la xarxa de dis­tri­bució. Què hau­ria pas­sat amb tot el que hau­ria sor­tit de la subes­tació de la MAT. A veure, de res­pon­sa­bi­li­tat ningú no n'amaga, per la qual cosa hem de fer un pas enda­vant per evi­tar que aquesta situ­ació es repe­teixi. Cal revi­sar la nor­ma­tiva i exi­gir més inversió.»
–Us heu reu­nit aquesta set­mana mateix amb els màxims direc­tius d'Endesa a Cata­lu­nya. Què els heu dema­nat?
–«Els vaig dema­nar garan­ties de sub­mi­nis­tra­ment amb vista a la Set­mana Santa i l'estiu. I al marge de les neva­des, els vaig sug­ge­rir la seva impli­cació en la pro­moció de la Costa Brava. Crec que les grans com­pa­nyies elèctri­ques, Telefónica o Acesa, que tenen un paper fort en el nos­tre ter­ri­tori, una part del seu negoci el podrien rein­ver­tir en la pro­moció del ter­ri­tori. Això ja forma part dels plans del Patro­nat de Turisme: bus­car nous finançaments...»
–Quin any aca­barà el cen­te­nari de la Costa Brava?
–«Aquest any: el 12 de setem­bre del 2010.»
–Un cen­te­nari de dos anys?
–«Al prin­cipi va ser pen­sat per cele­brar-lo del setem­bre del 2008 al setem­bre del 2009. Quan dema­nem decla­ració de gran esde­ve­ni­ment per a la des­gra­vació fis­cal dels patro­ci­na­dors ens donen el 2009-2010. Ho fem bus­cant patro­ci­na­dors d'escala, però no hem tin­gut una bona època econòmica.»
–Del que va pas­sar amb les fotos, encara en sen­tiu mofes?
–«A mi ja no m'aco­llona ningú.»
–En fred i en la distància, què va pas­sar?
–«No sé si allò té mag­ni­tud sufi­ci­ent per la que va pren­dre des del punt de vista mediàtic. Al seu dia vam assu­mir l'error. Des del punt de vista publi­ci­tari l'impor­tant és la idea. Després d'allò en van venir més: Spa­nir i Al-Anda­lus. Totes dues van dema­nar dis­cul­pes.»
–El Patro­nat de Turisme Costa Brava Girona...
–«Comença a anar bé; es nota un canvi. Hem fet can­vis amb les noves tec­no­lo­gies; amb les xar­xes soci­als hem fet un por­tal del segle XXI. Fem pro­moció tal com toca.»
–Les moci­ons apro­va­des en els plens ser­vei­xen o són sim­ples mani­fes­ta­ci­ons polítiques de cara a la premsa?
–«N'hi ha que com a ter­ri­tori s'han de fer per defen­sar-lo: N-II, elèctri­ques... Si ens fixem en el traçat del TAV, hem acon­se­guit 25 actu­a­ci­ons de millora del traçat. N'hi ha d'altres que, en efecte, són foc d'ence­nalls. Recor­daràs que abans el govern votava ‘no' i l'opo­sició ‘sí'. Avui volem que siguin útils i tin­guin força; per això ara ens agrada con­sen­suar-les. Una d'aques­tes moci­ons va ser sobre el retorn del cabal del Ter, del juliol del 2009. Hem de fer-la sen­tir ara. La llei s'ha de revi­sar, perquè amb 50 anys de trans­va­sa­ment les neces­si­tats han can­viat, i ha de ser ara perquè hi ha unes con­di­ci­ons immi­llo­ra­bles, amb els pan­tans plens. Només es pot revi­sar ara i se'n pot par­lar bé quan hi ha aigua, en època de pau i sense sequera.»
–Hi haurà temps? Estem a punt de començar el cicle elec­to­ral.
–«La llei del parc natu­ral del Montgrí, les Medes i el Baix Ter és una bona ocasió. Llàstima del calen­dari! Hem de pro­te­gir, pro­moure i fer com­pa­ti­bles els usos del parc i amb les neces­si­tats d'aigua pota­ble. I som molt més habi­tants ara que el 1950, també han cres­cut les nos­tres neces­si­tats.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.