Política

El Ministeri de l’Interior assegura que el jutge i la fiscalia “tenien coneixement” de l’operatiu policial a Girona

Fonts del ministeri reconeixen que el jutge no va ordenar les detencions però al·leguen que coneixia tots els detalls

Fernando Grande-Marlaska, ha defensat els agents i ha criticat que es “qüestioni el funcionament de l’estat de dret”

El ministre, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat els agents i ha criticat que es “qüestioni el funcionament de l’estat de dret.” El Ministeri de l’Interior defensa que l’operatiu policial de dimecres a Girona pel tall de les vies de l’AVE en l’aniversari de l’1-O es va fer conforme a la legalitat. Fonts del ministeri reconeixen que les 16 detencions –entre els quals hi havia els alcaldes de Celrà i Verges- no es van fer per ordre judicial sinó que van ser detencions a iniciativa de la policia espanyola. Ara bé, asseguren que “en tot moment” es va comunicar l’operatiu tant al jutjat d’instrucció 4 de Girona com a la fiscalia. “La policia va actuar dins la legalitat i amb el coneixement del jutge i el fiscal”, apunten aquestes fonts, que remarquen que el jutge estava informat dels detalls de l’operatiu. El Govern ja ha anunciat que denunciarà els fets perquè poden ser constitutius d’un delicte de detenció il·legal.

Després del tall de les vies de l’AVE l’1 d’octubre de 2018, la brigada d’informació de Barcelona va iniciar les investigacions per tal d’identificar els responsables que havien “participat activament” en l’acció. Segons Interior, es tracta d’una “infraestructura crítica” de l’Estat i va estar tallada durant dues hores. Uns fets que van acabar amb una denúncia per part d’Adif.

La policia espanyola va detenir dimecres 16 persones (11 al matí i 5 a la tarda) relacionades suposadament amb els fets. Entre els detinguts, hi havia l’alcalde de Verges, Ignasi Sabaté, i el de Celrà, Dani Cornella (ambdós de la CUP), membres de CDR i activistes independentistes (entre ells el nebot del president Quim Torra, militant de la CUP) o el fotoperiodista Carles Palacio, que anava identificat amb armilla i braçalet durant el tall de les vies.

Reaccions de protesta

Tots ells han quedat en llibertat a l’espera que els citi el jutge i estan investigats per un suposat delicte de desordres públics. Les detencions, que es van produir sense ordre judicial, van tenir com a reacció concentracions de protesta a diferents punts del territori. A més, aquest matí el Govern ha anunciat que denunciarà l’operatiu perquè considera que poden existir elements per parlar de detencions il·legals.

Així mateix, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el vicepresident, Pere Aragonès, demanaran explicacions avui al govern espanyol en la reunió que tindran a Madrid amb la vicepresidenta, Carmen Calvo.

El ministeri defensa l’actuació policial

A tot això, des del Ministeri de l’Interior defensen l’operatiu i apunten que es va fer en compliment estricte de la legalitat. Afegeixen, a més, que en tot moment es va informar tant el jutge com la fiscalia de les detencions que s’anaven a produir. Tanmateix, reconeixen que es van fer sense autorització del jutge, sinó a iniciativa de la policia espanyola arran de les investigacions que havia practicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.