Política

SHERIN KHANKAN

PRIMERA DONA IMAM A DINAMARCA

“Deixar que una dona faci el sermó és apoderar-la”

“Totes les religions es practiquen d’una manera patriarcal, no només l’islam; el sexisme és una plaga universal”

“La figura de les imams s’estén a tot el món”

“La identitat musulmana no ve definida per l’ús del vel”

“És molt perillós com s’ha normalitzat la retòrica antiislàmica en la política”

PERFIL
Amb poc més de 40 anys, Sherin Khankan es va convertir, el 2015, en la primera dona imam a Dinamarca. De pare sirià i mare danesa, ha desafiat el patriarcat imperant en l’islam obrint la mesquita Mariam, al centre de Copenhaguen, liderada per dones. Explica una narrativa religiosa alternativa en el seu llibre ‘Les dones són el futur de l’islam’
A la nostra mesquita tenim un enfocament centrat en la igualtat de gènere

Va ser la primera dona imam a Dinamarca quan, el 2015, va obrir una mesquita al cor de Copenhaguen. Sherin Khankan no només ha trencat els esquemes de la segona religió més gran del món, sinó de la gran majoria de creences que releguen les dones a un paper secundari en les institucions.

Per què es va fer imam?
La idea em va venir el 1999 a Síria. A la mesquita, observava des del lloc reservat a les dones la sala principal, on milers d’homes escolten l’imam, i em vaig preguntar com seria una mesquita liderada per una dona.
Com ho va portar a la pràctica?
El 2015, vaig reclutar especialistes en estudis islàmics i vam tenir la sort que un famós fotògraf danès ens oferís un gran edifici al centre de Copenhaguen, l’antiga seu del consolat espanyol.
Com els va?
Fa dos anys i mig que existim i fem casaments, divorcis, cures espirituals i conversions. Tenim una acadèmia i una escola per a nens. Estem progressant.
No és una mesquita tradicional?
Les nostres pregàries són molt diferents perquè tenim un enfocament centrat en la igualtat de gènere. Som sufís i els nostres sermons ho han de reflectir.
Només hi poden entrar dones?
A les pregàries dels divendres, sí. Però, després, els homes poden venir a l’acadèmia islàmica del vespre. Fem sessions espirituals per a parelles amb problemes que necessiten reflexionar.
Per què volia un espai així?
Deixar a les dones fer el sermó és apoderar-les, donar-los els mateixos drets que els homes, principi essencial de l’Alcorà.
Són pioneres en això?
En l’època del profeta Mahoma, les dones podien dur l’oració a la mesquita, però durant el segon califat d’Omar se’ls va prohibir cridar a l’oració.
Hi ha més dones com vostè al món, avui en dia?
N’hi ha a la Xina des del 1820, a Sud-àfrica des del 1994 i als EUA i el Canadà des del 2005. La figura de la dona imam s’estén al món.
Què hi va dir la seva família?
El meu pare no em va parlar durant un mes. Ell és feminista i sempre deia que l’home perfecte és una dona. Estava més preocupat per les reaccions socials que pel fet en si. Al final, em va acceptar perquè feia tot el que se suposa que ha de fer un imam.
L’islam és més sexista que altres religions?
No, és un mite. Totes les religions es practiquen de manera patriarcal. Hi ha una diferència entre la pràctica i la teologia. Hi ha visions masclistes en totes les religions, cultures i països. El sexisme és una plaga universal.
Què n’opina, de les polèmiques a Europa per l’ús del vel?
Sempre lluitaré pel dret a dur-lo o no. El dret a escollir i practicar la teva religió en l’esfera pública i privada està reconegut en la declaració universal dels drets humans.
El porta?
La identitat musulmana no la defineix el vel. El porto a vegades. A la nostra mesquita, respectem la realitat i la pluralitat.
Què defineix aquesta identitat?
Per mi, ser musulmà és ser activista. Musulmà és una persona de pau, que serveix els altres.
L’amoïna l’ascens ultradretà?
Hi ha un problema de propaganda xenòfoba. Volem combatre el patriarcat en l’islam i la islamofòbia impulsant noves narratives religioses basades en la igualtat de gènere.
Els governs fan prou per prevenir aquest discurs de l’odi?
No, al contrari. És molt perillós com s’ha normalitzat la retòrica antiislàmica en la política.
Falten musulmanes en política?
Hi estan mal representades, però és qüestió de temps que entrin en l’escena política, incloent-hi les d’origen musulmà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.