Política

LA CRÒNICA

Quan Josep Pla guanya la guerra

L’article és el detonant d’un dilema moral per a Pla per la repressió lingüística del vencedor

De la lec­tura de les últi­mes rat­lles, amb la pers­pec­tiva del temps, s’intu­eix certa pre­mo­nició: “La car­re­tera és plena de vida. Al seu vol­tant el camp entra en una pau i en un silenci indi­fe­rents.” Avui fa 80 anys que La Van­guar­dia publi­cava un dels arti­cles de Josep Pla, “fona­men­tals per a la història de la cul­tura cata­lana, per a bé i per a mal”, remarca Xavier Pla, pro­fes­sor de lite­ra­tura cata­lana en la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG), en què ocupa la càtedra Josep Pla .

El 10 de febrer és la data ofi­cial de la fi de la Guerra Civil a Cata­lu­nya i Pla, que “ha estat uns dies a Bar­ce­lona, a finals de gener, torna per pri­mera vegada a l’Empordà”, recorda el pro­fes­sor. En la crònica periodística, titu­lada Retorn sen­ti­men­tal d’un català a Girona, Josep Pla des­criu el que veu en el trans­curs d’un viatge que trans­corre, entre altres pobla­ci­ons, per Vidre­res, Palamós, la Bis­bal d’Empordà, Tor­ro­e­lla de Montgrí i Girona. Xavier Pla asse­nyala aquest “valor tes­ti­mo­nial” d’obser­va­dor de la rea­li­tat, en el que con­si­dera un “arti­cle excep­ci­o­nal” des de molts punts de vista: “literària­ment, auto­bi­ogràfica­ment i històrica­ment”. L’arti­cle es publica en un moment deci­siu de la història de Cata­lu­nya, però també “de la bio­gra­fia de Pla” que es troba “en el mig del camí de la seva vida: té 42 anys”. Des­taca que, a banda del moment vital, l’escrip­tor sem­pre ha estat anti­re­pu­blicà: “Ha donat suport als fran­quis­tes sense dub­tar i, per tant, és un gua­nya­dor de la guerra.” Amb tot, matisa que, a diferència de la “retòrica tri­om­fa­lista i cruel” dels ven­ce­dors, en aquest arti­cle, “com a escrip­tor obser­va­dor” “no hi és ben bé”. Pla refle­xi­ona sobre la impli­cació política a pagès amb fra­ses com ara: “La des­con­fiança natu­ral dels page­sos davant les uto­pies social-comu­nis­tes.” L’arti­cle, curull de des­crip­ci­ons pla­ni­a­nes, pre­senta en certa manera un esce­nari postbèl·lic bucòlic. Com­para Palamós (“poble blanc i dau­rat, té sota el sol i la llum mera­ve­llosa del matí una pla­ci­desa estàtica”) amb les illes gre­gues. L’idil·li amb el pai­satge medi­ter­rani, però, topa amb la bui­dor del poble i les mol­tes cases des­truïdes. I quan a la car­re­tera es troba amb els veïns fugits arran els bom­bar­de­jos i el ter­ror, escriu: “La gent té la sen­sació d’haver estat alli­be­rada.” L’escrip­tor també evoca el 19 de juliol del 1939 i la crema de l’altar major de Pala­fru­gell. Quan arriba a Girona, des­crita com un cam­pa­ment, fa notar que al cafè Norat “no han dei­xat ni les culle­re­tes” i con­ti­nua el relat: “Els rojos han des­truït la Girona moderna, és a dir les fonts de vida.” Tot i haver gua­nyat la guerra, Pla entra en con­tra­dicció: “En el gui­ri­gall de cam­pa­ment [...] vam sen­tir una sen­sació de sole­dat i d’aban­do­na­ment indes­crip­ti­bles.”

El pro­fes­sor de la UdG recorda que Pla és un intel·lec­tual cata­la­nista con­ser­va­dor que ha for­mat part del bàndol ven­ce­dor i en l’arti­cle comença a cons­ta­tar els efec­tes col·late­rals de tot el que ha fet: “Aquest arra­sa­ment actual, qui­nes for­mes de vida crearà amb el temps?” Pel pro­fes­sor, aquí comença la reflexió moral del que pas­sarà: “Ell és cons­ci­ent que mai tor­narà a ser com abans. I que ell ha for­mat part dels que han des­truït.” Xavier Pla subrat­lla que “mes a mes de l’any 1939, l’escrip­tor anirà pre­nent consciència i farà autocrítica sobre la situ­ació cre­ada”, perquè en la repressió lingüística s’adona que ell no hi té espai. “Aquest arti­cle és el deto­nant d’una reflexió moral i Pla haurà de triar: o dona suport als fran­quis­tes i deixa de ser escrip­tor català, o s’ha d’allu­nyar del fran­quisme per ser el que vol ser, el gran escrip­tor català de post­guerra.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.