Política

El govern català estudiarà noves vies per restituir el municipi de Medinyà

L’alcalde de Sant Julià, el delegat del govern i el portaveu de Medinyà1972-E van tenir una reunió a Presidència

Es farà un informe que es presentarà als veïns

La Generalitat ha traslladat la seva voluntat d’estudiar noves vies per tal que Medinyà torni a esdevenir independent de Sant Julià de Ramis. Així es va acordar en una reunió que va tenir lloc dimarts passat al Departament de Presidència, a Barcelona. A la trobada van assistir l’alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió (ERC), el regidor i portaveu de Medinyà 1972-Entesa, Sixte Galià, el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i el secretari general d’administracions locals, Miquel Àngel Escobar. Puigtió explica que van demanar a Escobar quins passos podrien emprendre per fer efectiva, novament, la segregació dels dos pobles. Arran d’aquesta petició, van obtenir el compromís que l’equip jurídic de la Generalitat elaborarà un informe sobre aquesta qüestió. S’hi recollirà com van anar els esdeveniments que van dur a l’anul·lació del municipi de Medinyà per part del Tribunal Constitucional (TC), s’hi exposarà la situació actual i si hi ha possibles camins per tornar a engegar la segregació. I, una vegada estigui enllestit l’informe, es farà un acte a Medinyà adreçat als veïns, en què es presentarà el seu contingut.

Puigtió recorda que el propòsit és que, amb l’ajuda de la Generalitat, es miri si hi ha alguna manera de recórrer contra la sentència del Constitucional, que el 2017 va tombar la segregació dels dos pobles. Des de Sant Julià i Medinyà hi ha una voluntat ferma per tal de reactivar aquest anhel. Així va quedar palès, entre altres accions, mitjançant una moció que es va aprovar de manera unànime en el ple municipal de Sant Julià del 9 de juliol del 2018. La moció va ser presentada entre totes les formacions del consistori (ERC, Medinyà 1972-E, dues regidores no adscrites, CiU i Independents per Sant Julià de Ramis i Medinyà-CP). En el text s’instava els partits a proposar canvis legislatius per intentar restaurar el marc legal que havia permès a Medinyà recuperar la seva condició de localitat. El 4 de juny del 2015, el Parlament va aprovar la llei 8/2015, de creació del municipi de Medinyà (el 948è de Catalunya). El Constitucional, però, va anul·lar aquesta llei i va resoldre que Medinyà havia de tornar a dependre administrativament de Sant Julià.

LES DATES

19.02.19
El Departament de Presidència, a Barcelona, va acollir una reunió sobre com reactivar la segregació.

LA FRASE

Volem que l’informe de l’equip jurídic de la Generalitat sigui molt rigorós, que no estigui fet amb presses
Marc Puigtió
alcalde de sant julià de ramis
04.06.15
El Parlament
va aprovar la llei 8/2015, de creació del municipi de Medinyà (el 948è de Catalunya).

Fins al 1972

Puigtió posa de manifest que, en la reunió de dimarts, van demanar que l’informe de l’equip jurídic que durà a terme la Generalitat “sigui molt rigorós, que no estigui fet amb presses”. Medinyà havia estat municipi independent fins al 1972. Aquell any, el consistori franquista que presidia el terme va decidir l’annexió del poble a Sant Julià de Ramis, en contra de l’opinió majoritària dels veïns i veïnes. El Parlament va aprovar el 2015 la llei per què es restituïa la condició de municipi a Medinyà. L’any següent, el govern espanyol, presidit aleshores per Rajoy, va considerar que es va vulnerar la llei de bases de règim local, en què s’estableix que un nou municipi ha de tenir almenys 5.000 habitants. L’executiu de Rajoy va presentar recurs d’inconstitucionalitat al TC, que els va donar la raó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia