Frustrats i irritats pel ‘Brexit’
DUAL
Els ‘brexiters’ acusen de traïció el govern per haver descartat marxar de la UE sense acord i els proeuropeus insisteixen en un segon referèndum
May estudia tornar a votar el seu pla i amenaça de convocar eleccions
El dia que hauria hagut de ser el primer fora de la Unió Europea (UE), el Regne Unit va despertar sumit en la frustració. Les empreses estan furioses per la incertesa, els ciutadans que van votar a favor del Brexit acusen de traïció el govern per no atrevir-se a sortir sense acord, mentre que els que van votar a favor de la UE continuen demanant un altre referèndum.
La premsa carregava durament contra tota la classe política per no haver estat capaç de trobar una solució en gairebé tres anys. Ningú no estava content ahir. El procés del Brexit ha transformat el Regne Unit en un país que costa reconèixer.
“Espero que el 12 d’abril sortim de la UE sense acord. És el que vam votar”, exclama Nigel James, un ciutadà gal·lès de 60 anys que, divendres, va venir a Londres per participar en la marxa per exigir el Brexit, quan el Parlament estava votant l’acord de Theresa May per tercer cop. “No m’agrada l’acord de May, en especial la salvaguarda irlandesa, perquè ens converteix en esclaus de la UE”, confessa. I hi afegeix: “Hem de recuperar el control de les nostres lleis.”
Per James, la immigració no és un problema, tot i que creu que hi ha d’haver alguna mena de limitació. Explica també que “May ha de dimitir”: “És proeuropea; no és la persona adequada per a la següent fase.” Diu que ell era partidari de Boris Johnson o Dominic Raab, defensors de la sortida sense acord, com a nou líder, però aquests també l’han decebut per haver cedit davant May en l’últim minut. Ara, donarà suport a la nova formació de Nigel Farage, el Partit del Brexit, creat el mes passat i que ja té més de 100.000 membres.
A l’altre extrem, Julian Dunkerton, fundador de l’empresa de roba Surperdry, deia: “Crec sincerament que hi haurà un segon referèndum.” I destacava el fet que, fa vuit dies, es congreguessin a Londres un milió de persones per demanar una nova votació, una xifra que contrasta amb els 10.000 brexiters de divendres passat davant del Parlament. Els europeistes creuen que són majoria. Bona part del vot antieuropeu ve de fora de Londres.
Incertesa total
Ningú no sap què passarà en les properes dues setmanes, abans del 12 d’abril, quan està fixada la nova data del Brexit. La primera ministra està valorant la possibilitat de sotmetre el seu acord a votació un altre cop la setmana vinent. Intenta convèncer el president del Parlament, John Bercow, que s’oposa que se segueixi votant el pacte una i altra vegada. Per poder votar divendres, se les van enginyar per seleccionar només una part de l’acord. Ara, busca un gir legal per intentar-ho un altre cop. Podria incloure l’acord dins d’una altra llei.
En qualsevol cas, May insisteix en el seu pacte com l’única manera per poder desbloquejar el Brexit. La diferència entre la primera i la tercera votació s’ha reduït de 230 vots a 58. La intenció és pressionar encara més els 34 diputats del seu partit, tant euroescèptics com europeistes, que mantenen el vet al seu pla. Amenaça de convocar eleccions, una opció que no agrada al seu partit.
Ahir, es va saber que els ministres partidaris del Brexit li han exigit, per carta, una sortida sense acord i que dimiteixi. May va oferir el seu cap aquesta setmana, però només si s’aprova el seu acord. Avui, mantindrà una videoconferència amb el seu gabinet per decidir què fer i demà, hi haurà noves votacions de plans alternatius. S’espera que s’aprovi l’opció de quedar-se a la unió duanera. Només cal el suport de quatre diputats més per aprovar-la. Amb tot, May ha dit que no l’aplicarà. Seria un problema per al seu partit acceptar un Brexit suau. De fet, bona part de la premsa pro-Brexit carregava, ahir, contra els laboristes i tories proeuropeus, acusant-los de no respectar el resultat del referèndum del 2016.
Corbyn denuncia assetjament
Daniel PosticoEl líder laborista, Jeremy Corbyn, va acusar, ahir, el govern d’assetjar diputats per forçar-los a votar l’acord de May. “La nostra prioritat és acabar amb aquest caos en què ens han ficat mitjançant amenaces i assetjament contrarellotge.” “L’assetjament no ha funcionat, les amenaces no han funcionat”, hi va afegir. Durant dos anys, May va amenaçar amb un Brexit sense acord com a única alternativa al seu pla. També va destinar una partida extra de 100 milions d’euros als districtes electorals dels laboristes euroescèptics, en un intent d’atraure el seu vot. Es calcula que només 5 dels 25 laboristes euroescèptics li van donar suport divendres. Els va frenar l’oferta de dimissió a canvi d’aprovar el seu acord. No volien afavorir els tories.