Política

Jordi Turull

Cap de llista de JuntsxCat per Lleida per al 28-A

“Cap xec en blanc: s’ha acabat pagar per avançat”

“En un repte democràtic i gegantí com aquest, tenim el més important, el compromís actiu de milions de catalans”

“L’Estat no convenç i ha de recórrer a togues i presons”

“Si aprofitem cada cop que hi ha urnes, al final culminarem allò que vam començar”

Si algú es pensava que amb la presó renunciaríem al nostre compromís i conviccions, vull deixar clar que no és així
El nostre objectiu de república catalana continua intacte: en aquest context i objectiu cal aprofitar tots els espais de decisió

Jordi Turull respon aquesta entrevista, feta mitjançant un qüestionari per escrit enviat als seus col·laboradors, des de la cel·la, a la nit, quan arriba del judici. “Amb el soroll a baix volum de la televisió, que ajuda a trencar el sonor silenci i la solitud” regnant. Explica que la de Soto del Real és la presó “més ronyosa i vella” de les tres on han fet “estada llarga” però la millor per escriure, ja que té el taulell més ample i està de cara a la finestra.

Per què es presenta com a candidat al Congrés?
Està en joc el nivell i el llegat de democràcia i de drets i de llibertats que volem avui, i que deixarem per a tothom i per als ciutadans de Catalunya. El moment és transcendent i, si algú es pensava que amb la presó renunciaríem al nostre compromís i conviccions, vull deixar clar que no és així. Sempre he dit que estic a disposició a les verdes i a les madures per ajudar i no per fer nosa. Se m’ha demanat i soc aquí.
No ha estat possible una candidatura unitària de les forces independentistes per les tensions i la diferència de criteris existents entre ERC i Junts per Catalunya sobre els pròxims passos a seguir?
No és moment de retrets, no ajudaria i seria contradictori amb l’íntim i intens desig i compromís per la unitat que sempre he defensat. Tinc molt clar qui són els meus adversaris en aquestes eleccions: tots aquells que han atiat la repressió i la retallada de drets i llibertats que es viu a Catalunya, o han mirat cap a un altre cantó. Altrament dits els del 155.
Les forces independentistes continuen parlant de la implementació de la República tot i haver-se constatat la dificultat per fer-la efectiva. Què diria a la gent que està desencantada amb aquests partits perquè no es va aconseguir anar més enllà?
El que veig és molta gent compromesa i activa que és conscient de les dificultats però que sap que serà a còpia d’anar a l’una, de ser persistents i perseverants, ferms i determinats, actius i pacífics com sempre, que, tot i que costarà, al final ho aconseguirem. Si hi som, si aprofitem cada cop que hi ha urnes, al final culminarem allò que vam començar. És inevitable i imparable. Em quedo amb el que em diuen milers i milers de persones amb les seves cartes tan plenes de sentiment i compromís actiu. Són aquesta actitud i aquesta gent les que faran possible assolir l’objectiu.
Hi ha gent, però, que no acaba d’entendre quina és la solució que ara proposen les forces independentistes. En el seu cas, per què lluitarà Junts per Catalunya al Congrés, en l’àmbit nacional?
Anem al Congrés a fer política, en majúscules. El moment i l’objectiu s’ho valen com mai. El moment és el de la confrontació dels que volen guanyar a base de togues i presons i els que tot ho volem assolir a base d’urnes. El nostre objectiu de república catalana continua intacte. En aquest context i objectiu cal aprofitar tots els espais de decisió.
Per què candidat per Lleida?
M’ho va demanar molta gent de Lleida que sap la meva vinculació des de ben petit amb aquesta terra, i és tot un honor. Treballarem de manera insistent temes com ara el de les comunicacions, en què és especialment greu la deixadesa de l’Estat. També insistirem en la millora de la xarxa ferroviària, amb un exemple escandalós: una línia Lleida-Manresa que tarda gairebé quatre hores a unir Lleida i Barcelona. I, naturalment, l’aposta que s’ha de fer per part de l’Estat per la territorialització de la PAC per adaptar-la a les diferents realitats tant ramaderes com agrícoles.
Si els independentistes tenen la clau de la governabilitat, en aquestes eleccions, com la faran servir?
Primer ha de parlar la gent a les urnes i, a partir del seu veredicte, la situació serà una o una altra i actuarem. Com més plenes estiguin les urnes de vot independentista més força i legitimitat tindrem. Concentrem-nos doncs ara en el 28-A i no tant en l’endemà, no fos que hi arribéssim sense la força necessària i clau pel moment que vivim.
Donaria suport el seu partit a Pedro Sánchez? A canvi de què?
Ell sap perfectament què volem per a Catalunya. Ho hem dit i repetit. I sap com proposem solucionar-ho. Diàleg efectiu i urnes. Fins ara ell, en canvi, al matí es vesteix de persona dialogant i a la tarda, de 155, mai fins ara s’ha vestit i ha actuat encara d’estadista. A partir d’aquí ell sap què ha de fer per guanyar-se el suport. De xec en blanc, cap, i l’època de pagar per avançat per part nostra s’ha acabat. Han enredat i han embolicat la troca massa cops.
De tota manera, hi ha veus dins el PSOE, com ara la del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que ja han dit que prefereixen un pacte amb Ciutadans abans que amb els independentistes. Tem un Sánchez endurit?
No vull gastar energies sobre la base d’especulacions de resultats que no s’han produït. Més que pensar què farà Sánchez i amb qui, pensem i gastem tot el temps i les energies a ser nosaltres el màxim de forts a les urnes, perquè això sí que és determinant de cara al que podrem o no fer de manera efectiva. Dit això, ell sabrà si vol actuar i passar per un gestor o per un estadista, si vol ajudar a resoldre democràticament la qüestió catalana o a complicar-la més.
Que s’hagin hagut de retirar els llaços grocs tot i assegurar que no es faria pot fer la sensació que actualment els independentistes no tenen cap marge de maniobra?
Tenim el més important que es pot tenir en un repte democràtic i gegantí com és el que volem culminar, que és el compromís actiu de milions de catalans. L’Estat no convenç i ha de recórrer a togues i presons. És clar que sabem que el camí és ple de dificultats, i més ara que hem tastat com les gasta l’Estat, capaç de tot. Per això, i perquè l’objectiu s’ho val cada dia més, concentrem-nos a superar les dificultats i no pas a recrear-nos-hi.
En el judici, c
om viuen el fet que les proves aportades fins al moment de violència siguin impressions personals de por, policies parlant de suposades cares d’odi i el Fairy del senyor Millo? 
Amb estupefacció, lògicament, i més quan cada dia tornes cap a la presó, que és la nostra realitat diària per culpa d’aquests relats que en algun episodi voregen el ridícul.
Pensava abans del judici que la sentència estava escrita?
Moltes coses ho indicaven abans del judici, sobretot el fet de mantenir-nos la presó provisional tant temps i pels motius que al·legaven. Tot i això no hi hem anat ni hi anem amb l’actitud dels vençuts, tot al contrari. Malgrat tantes adversitats i mal que els pesi, a alguns, ni resignació, ni renúncia, ni rendició.
I ara? Què pensa de la sentència? Està escrita?
Ara no hi penso. Estic concentrat a posar-ho molt difícil perquè es pugui mantenir una sentència d’acord amb un relat forçat que és l’oficial de l’Estat i no el real del que vam fer, vam defensar i com ho vam defensar.

Més d’un any de presó preventiva

A ningú se li escapa que la foto d’aquesta entrevista té, com a mínim, més d’un any, ja que Jordi Turull (Parets del Vallès, 1966) està empresonat de manera ininterrompuda des del 23 de març del 2018. Concretament, aquesta instantània va ser feta quan era conseller de la Presidència, càrrec que, juntament amb el de portaveu del govern de Carles Puigdemont, va perdre quan va ser cessat pel 155. La presó li va impedir participar, després del 21-D, en la segona fase per ser investit president de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.