JxCat situa 1-O, llengua, escola i CCMA com a línies vermelles
Borràs presenta el programa electoral, que posa l’accent en la situació d’excepcionalitat per la repressió
La JNC aposta perquè Ponsatí i Comín s’afegeixin a la llista de Puigdemont per a Europa
La llengua, l’escola i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) seran línies vermelles a l’hora de negociar una eventual investidura de Pedro Sánchez com a president per a Junts per Catalunya (JxCat), juntament amb el mandat de l’1-O, segons va traçar la número 2 de la candidatura de Jordi Sànchez, Laura Borràs, ahir a Bellaterra en la presentació en societat del programa electoral. “Establim una sèrie de línies vermelles que per a nosaltres són consensos de país que no poden continuar sent posats en risc: la llengua és una d’aquestes línies, no es toca; l’escola tampoc no es toca; els nostres mitjans públics, tampoc. Per a nosaltres el que no es toca és la voluntat sorgida de l’1-O”, va remarcar l’exconsellera de Cultura. Borràs va recordar que el 155 va venir per mitjà del PP i Ciutadans, però també del PSOE. “Denunciem el conjunt d’incompliments sistemàtics, mesures recentralitzadores i retallades pressupostàries per limitar el creixement i el benestar que Catalunya necessita”, va exposar la candidata.
El programa conté un bloc sobre la situació d’excepcionalitat democràtica per l’onada de repressió que denuncia la limitació de drets fonamentals, l’ofegament econòmic i financer, la judicialització de la política, els efectes del 155 i un memorial de greuges amb l’Estat que es va ampliant. Al llarg de més de 100 pàgines i 500 propostes electorals, l’espai postconvergent aposta per incrementar el salari mínim interprofessional, el desmantellament de la Lomqe, la rebaixa de l’IVA cultural, el retorn dels Papers de Salamanca i les obres de Sixena, el corredor mediterrani i una llei contra la morositat. “L’Estat espanyol ha estat incapaç de presentar cap projecte viable per a Catalunya. Ignorar Catalunya passa factura a Espanya, i fa Espanya encara més ingovernable”, va advertir la número 3 de la llista i vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras.
En relació amb qüestions d’actualitat com ara l’eutanàsia, Borràs va assegurar que Catalunya ja tindria una legislació en aquesta matèria si no fos per l’Estat espanyol. Sergi Miquel, que fa tàndem amb Jaume Alonso-Cuevillas a Girona, va recordar que al Congrés l’eutanàsia no ha tirat endavant pel bloqueig de Ciutadans i el PP a la mesa. I, sobre gestació subrogada, que lidera Ciutadans, Miquel va apostar per debatre-ho en un context postelectoral, “sense lemes i amb propostes concretes”, i va criticar que ho instrumentalitzin “partits que es consideren liberals per desmarcar-se de partits conservadors amb què comparteixen fotografies”, com en la manifestació de la plaça de Colón de Madrid.
D’altra banda, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) defensa que l’exconsellera de Cultura Clara Ponsatí i l’excap del Departament de Salut Toni Comín s’afegeixin a la llista de JxCat en les eleccions europees del 26 de maig. En declaracions a l’ACN, la nova secretària general de l’organització juvenil vinculada al PDeCAT, Judith Toronjo, va subratllar que “seria una bona fórmula” que figuressin en la candidatura que encapçala Carles Puigdemont.