Un inspector del CNP afirma que l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat els va increpar
El policia afirma que Núria Marín els va recriminar l’ús de “violència” en la intervenció a l’Institut Vilumara
Defensa que els agents van fer una “gran actuació” i que no va veure l’ús de les porres
Un inspector d’informació de la Policía Nacional espanyola (CNP) que va participar en l’actuació a l’Institut Can Viladumat de l’Hospitalet de Llobregat l’1-O ha acusat l’alcaldessa Núria Marín d’haver-los increpat. L’agent ha defensat aquest dimecres al Tribunal Suprem que les unitats van actuar sense fer ús de la “violència”.
En la seva declaració com a testimoni al judici de l’1-O, el policia espanyol ha relatat que l’alcaldessa del municipi, la socialista Núria Marín, els va “increpar” preguntant-los “per quin motiu havien entrat” al col·legi i que “va qualificar els fets de violents en cert sentit ”.
"Iros", le espeta la alcaldesa de #LHospitalet @nuriamarinlh a la Policía Nacional. #1Oct pic.twitter.com/fxzN9ZuGBC
— Jose Polo (@JosePol0) October 1, 2017
L’inspector (67.093), responsable dels agents que actuen en funció de policia judicial al districte barceloní de Gràcia i a l’Hospitalet de Llobregat, ha explicat que ell directament no va parlar amb l’alcaldessa, tot i que sí ha dit que li va explicar un company. A preguntes de l’advocat de l’equip de defensa de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha justificat que en la segona ciutat de Catalunya només entressin a un centre al fet que el seu equip no tenia assignada una unitat d’ordre públic.
El comandament ha relatat l’actuació policial al centre Can Vilumara de la segons ciutat de Catalunya, on ha assegurat que hi havia entre 200 i 250 persones amb una actitud “violenta”. L’inspector ha explicat el moment en què a un dels seus agents d’informació li va quedar “atrapat” un peu a una porta, que van enderrocar amb un martell, provocant el trencament del vidre.
L’inspector també ha explicat que dins del col·legi es van topar amb “una barricada” feta amb “elements escolars” i que van rebre “insults” i també agressions amb un “paraigua” per part d’un ciutadà.
Segons ell, les unitats d’ordre públic van fer una “gran actuació”. Ha afirmat que “no van haver de fer ús de violència” i tampoc va veure “que haguessin d’exhibir” les porres . L’inspector ha dit que no es van poder endur material del centre i que a la sortida hi va haver ciutadans que es van posar a l’entorn dels vehicles, que van “colpejar” i “perseguir”.
Sobre els Mossos d’Esquadra, ha assegurat que n’hi havia a la porta del col·legi però, segons ell, van tenir una actitud passiva. “Vaig veure que estaven entre la massa de la gent, observant, i allí estaven, d’espectadors”. Ha afegit que l’actitud que van observar al llarg del dia de dispositius de la policia catalana va ser de “total passivitat”. Segons ell, estaven “sempre a la vorera contrària a la que es feia el lloc de la votació” i amb “relleus” entre el matí i la tarda. “En cap centre vam rebre ajuda”, ha dit.
Pel que fa al districte de Gràcia, l’inspector ha explicat que no van actuar a cap col·legi perquè no tenien assignada cap unitat d’ordre públic. Preguntat per si en van veure cap dels Mossos, ha dit que només van veure circular una furgoneta “una vegada”.
Un segon inspector (número 64.915) ha explicat com li va quedar atrapat el peu quan intentaven superar una porta. Segons ell, els concentrats la van tancar “violentament” i li van enganxar el peu esquerre.
El fiscal Fidel Cadena ha preguntat si creia que la gent continuava empenyent perquè sabia que tenia el peu atrapat, però l’inspector ha dit que creia que “la majoria” ho feia per impedir que entrés la policia però que no ho feien “conscientment” perquè tingués el peu allà. El policia ha explicat que uns companys van utilitzar una cisalla per “alliberar” el seu peu. L’inspector ha assegurat que va tenir “dolor” unes hores però que no va anar al metge perquè l’endemà ja es va recuperar.