Política

Etna Estrems

Candidata d'ERC a l'Escala

“Volem potenciar la participació ciutadana”

“Creiem en el regidor de barri: hi ha massa distància entre la gent i l’administració”

“Guanyar no et legitima per a tot”

Etna Estrems (1985) és arquitecta i llicenciada en comunicació audiovisual. Es dedica laboralment al negoci familiar. És el tercer cop que és a les llistes d’ERC, després del 2011 (11) i el 2015 (2).
Coneix la gestió d’aquest darrer mandat des de l’oposició. Què hauria fet diferent?
Pensem que la proximitat a les persones és bàsic. El govern es dedica a plans directors i molta planificació que no es porta a terme. Però la planificació s’ha fet des d’un despatx i no preguntant a la gent. Hem trobat a faltar molta participació ciutadana. Cal potenciar-la.
Com veu les inversions?
Ens passem el dia fent els grans plans amb grans estudis i llavors fem un carril bici i ens trobem que passen els fanals pel mig i s’ha d’aixecar per canviar-los de lloc. Això és gastar el doble del que cal. No es poden fer grans plans que llavors no serveixin per a res perquè per fer-los no s’ha trepitjat el carrer.
Quines són les prioritats?
Les polítiques republicanes posen les persones al centre de qualsevol decisió. S’ha d’escoltar la gent i anar als barris. Nosaltres creiem en els regidors de barri. Ara hi ha massa distància entre l’administració i la gent. La gent ha de tenir un regidor de referència que promogui trobades continuades. Amb això dissenyarem les polítiques del dia a dia.
Insisteix molt que cal preguntar.
Quan es fa una reforma com la de la platja que canvia la morfologia urbanística i social d’ús d’un espai ha de passar per consulta ciutadana. Democràcia real. Guanyar unes eleccions no et legitima a fer el que vulguis durant quatre anys. Quan fas una cosa que transforma la vida de les persones l’has de consensuar.
Els pàrquings, sobretot al nucli antic, són motiu de queixa.
Nosaltres proposem fer un estudi de solars buits i d’edificis amb molta degradació per poder fer microaparcaments, i no només al nucli antic sinó també en altres zones comercials. Sabem que a Riells també es traurà l’aparcament amb la reforma per exemple.
Adquisició, lloguer, compensació?
Cada cas és diferent. S’ha d’estudiar la manera de poder utilitzar aquests petits espais per fer microaparcaments. La gent es queixa que no pot aparcar a la Riba. I només hi havia 20 places. Però era molt pròxim i útil. Cal trobar espais, que siguin a l’hivern de zona blanca o rotatius. S’ha d’ampliar l’aparcament.
Ja tenen la diagnosi del pla d’urbanitzacions. Quina opinió en tenen?
És un bon punt de partida i l’utilitzarem. Però es nota també que ha estat fet des d’un despatx. No s’ha preguntat a la gent quines són les necessitats. Nosaltres agafarem el pla d’urbanitzacions, el regidor de barri i organitzarem trobades. I preguntarem als veïns i trobarem l’equilibri entre el que demana la gent i el que diu el pla. No es pot executar des del despatx d’una tercera planta de l’ajuntament.
És moment de renovació de serveis bàsics, escombraries i aigua.
Acabem d’aprovar els dos plecs. En el cas de la recollida, nosaltres ens vam abstenir perquè és de sis anys i compromet un mandat i mig. En el cas de l’aigua no tenim clar si cal o no municipalitzar-la. Ens falta informació. El de l’aigua és un plec de transició (un any renovable a un mes) pendent de tenir la planta potabilitzadora.
Molta diversificació de llistes….
Ja ens hem enfrontat a eleccions amb moltes llistes. Nosaltres presentem un projecte que fa anys que camina, que té una base molt sòlida i que té experiència dins l’Ajuntament i que té gent de tots els rams a la llista. Em sorprèn que amb tres mesos puguis construir un projecte de ciutat.
Què més destaca del seu projecte?
Pel que fa a turisme considerem que l’Escala hauria de ser la capital del centre de l’Empordà. Estem en una situació estratègica molt bona, entremig de l’Alt i el Baix Empordà, entremig dels Aiguamolls, el cap de Creus i les Alberes. Hauríem d’exercir aquesta capitalitat en tots els sentits: en el turístic, de comerç. Pensem que s’ha de fer una estratègia que creï marca, que la gent conegui. Hem de poder ser el passeig marítim de Ventalló, Camallera o d’Albons i alhora la capital de compres de Bellcaire, de Verges i de la Tallada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.