Miquel Puig
Candidat d'En Comú Podem Palafrugell
“Tenim un perfil més d’esquerres que Entesa”
Confia a millorar els resultats del 2015
Critica el model de serveis externalitzats i aposta per una gestió pública
Miquel Puig té 61 anys i actualment treballa de guàrdia de seguretat en un càmping. Tot i ser la seva primera experiència al capdavant d’una candidatura, Puig fa molts anys que participa activament en temes socials i polítics. L’any 2011 va estar implicat en el moviment del 15-M a Palafrugell, ha format part de l’organisme intern d’Entesa i, ara, d’En Comú Podem al municipi.
En Comú Podem prové, a Palafrugell, d’Entesa, que actualment té un regidor a l’Ajuntament. L’actual regidor, Guillem Genover, acaba de fitxar pel PSC.
Com els afecta la marxa de Genover?
En Guillem té un perfil més centrista, com el que representava l’Entesa. Nosaltres tenim un perfil més social i més d’esquerres, per això la seva marxa entrava dins el comprensible. No hi va haver cap problema amb ell, vam tenir col·laboració fins al final. No crec que hagi afectat gaire la seva marxa, ni que s’emporti el nostre vot, són espais polítics diferents.
Quin objectiu electoral es marquen?
No ens volem posar xifres concretes però la sensació, quan parlem amb la gent, és que el partit té una bona acollida. Ara l’Entesa té un regidor, jo espero superar-ho. A més, fa falta. És necessari un plantejament com el nostre, que tenim clar que estem per la gent i les qüestions socials a Palafrugell.
Què els aporta anar sota la marca dels comuns?
Ha estat un gir més cap a l’esquerra, més cap al tema social. Pel que fa a l’equip, s’ha inclòs més gent de l’entorn de Podem i hi ha hagut gent que ha marxat. Hi ha hagut un canvi en positiu.
Fins a la moció de censura Entesa era a l’equip de govern. Com valoren la moció?
La moció va ser una qüestió purament personalista, perquè els problemes s’han mantingut igual. Pràcticament no s’ha resolt res, s’han anat arrossegant els problemes bàsics del municipi. No hi ha hagut cap canvi de funcionament.
Passant als problemes del municipi, Palafrugell té un problema amb la brutícia...
És un problema que no s’ha resolt. Hi ha els mateixos contenidors que abans però els han ajuntat i els han posat més lluny. A més, són contenidors d’una qualitat molt baixa i hi ha problemes amb la recollida. El problema s’accentua a l’estiu però hi és tot l’any. Nosaltres tenim solucions per a això.
Quines?
Remunicipalitzar els serveis. És més efectiu que la gestió privada. Una empresa externa va a guanyar diners i tenen objectius que potser no coincideixen plenament amb els del municipi. Hi ha una cosa clara, a part del percentatge d’IVA, el guany empresarial sol estar entre el 5 i el 10%. Si t’estalvies això, es pot fer molt més bona gestió amb menys diners.
També hi ha un problema d’urbanisme...
Hi ha sobretot un problema amb Cap Roig. És un espai amb totes les proteccions ambientals i paisatgístiques possibles i s’aprova i es parla de fer-hi un edifici subterrani, residències, cases per guardar eines... Nosaltres no diem que no es pugui fer absolutament res, però sí coses més adients al que és un espai dedicat a la natura com són uns jardins. Ara pel que fa a tot el que són urbanitzacions i habitatge s’hauria de pensar en el rerepaís. A primera línia ja no podem fer aquestes coses. A la Costa Brava s’hi han fet moltes bestieses i és el moment de fer un pacte tots plegats i dir que sí, que es poden fer noves residències, però en el rerepaís.
I amb l’habitatge?
A Palafrugell hi ha, oficialment, uns 140 habitatges ocupats, i més de 200 extraoficialment. El Palafrugell idíl·lic de Calella, de cala d’Aigua Xelida, etc. no existeix. Hi ha gent que creu que amb el dit toquem el cel i no toquem el cel, tenim un problema molt gran amb l’habitatge. Cal crear habitatge social i posar impostos municipals als bancs que tinguin habitatges buits i no els posin en lloguer social. Però també hi ha altres grans problemes al municipi.
Digui.
Palafrugell és un dels municipis amb un PIB més baix de la província de Girona, hi ha una temporalització amb la feina molt gran, molt de sector de serveis i molta gent jove ha de marxar d’aquí perquè no hi ha feina.
Com s’ha de fer perquè els joves no hagin de marxar de Palafrugell?
Es poden fer moltes coses. D’entrada, remunicipalitzar serveis que estan duent a terme grans empreses de fora; es poden donar a cooperatives, a petites empreses que treballin pel municipi, etc. També es pot ajudar a planificar i posar mitjans per fomentar l’emprenedoria. Cal insistir més en formació i amb empreses de cerca de feina, i ajudar les persones amb una posició de més vulnerabilitat.
Quines mesures creu que s’haurien d’adoptar respecte al model turístic?
El model turístic de Palafrugell té problemes d’estacionalitat. Hem d’aprofitar el territori per impulsar el senderisme i l’ecoturisme, promoure més residències ecològiques, treballar més amb el rerepaís i no en el turisme de sol i platja... Ha arribat un moment en què s’ha de prendre molt seriosament el malbaratament del territori i el turisme centrat en la primera línia de mar.
Vostès parlen molt, també, de transparència.
Hauria de ser més accessible saber en què ens gastem els diners. Però no només en els grans contractes sinó en tot. Quan una regidoria compra material d’oficina, el ciutadà ha de poder saber què s’ha gastat, on ho ha comprat... Els diners són dels ciutadans i tenen dret a saber en què se’ls gasten. Hi ha d’haver voluntat de fer un ajuntament obert.
Quines són les principals propostes del seu programa electoral?
Volem fer més places d’aparcament, tant en els aparcaments ja existents com fer-ne de nous prop dels terrenys on hi ha la fira. També volem implementar un sistema de microbusos elèctrics sense parades concretes ni un horari, sinó que vagin donant voltes i els paris on vulguis del trajecte. Això s’està fent ja a França i els està funcionant molt bé. També un parc d’habitatge social, mesures de suport al comerç tradicional i fer més participatiu l’Institut de Participació Econòmica de Palafrugell.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.