Política

“Si s’impedeix el meu dret a vot no deixaré l’escó buit”

L’exconseller i candidat de JxCat per Tarragona, Josep Rull, diu a El Punt Avui TV que JxCat no perdrà cap vot per imposició de la “pretesa justícia espanyola”

Revela que escriu un llibre de “cocció lenta”

Avui farà 432 dies que l’exconseller de Territori i Sostenibilitat i candidat a les eleccions de JxCat per Tarragona, Josep Rull, està en presó preventiva mentre assisteix al judici al Tribunal Suprem. Ahir va concedir per videoconferència des de la presó madrilenya de Soto del Real una entrevista a El Punt Avui Televisió en què va explicar que, si els tarragonins li fan confiança, espera poder exercir de diputat fora de la presó, però que si veu que hi ha una limitació del seus drets polítics, fet que assegura que seria “una autèntica vergonya”, no pensa deixar l’escó buit i l’ocuparà el número dos de la llista.

Rull va assegurar que “no perdrem cap vot per imposició de la pretesa justícia espanyola”, reconeixent que això ja ho havien viscut al Parlament de Catalunya per ingerència del jutge Llarena; però, a diferència d’aquella ocasió, ara es mostra disposat a delegar el vot al Congrés dels Diputats. I ho justificava perquè la naturalesa de les dues cambres és diferent i, en el cas del Parlament, es tractava “de la meva nació” i per aquest motiu “no vaig acceptar de cap de les maneres que Llarena potinegés el mandat democràtic dels ciutadans de Catalunya”.

Davant les crítiques de les formacions unionistes, que consideren una provocació que a les llistes independentistes s’hi presentin candidats en presó preventiva, i que a més ho facin en demarcacions que no són les seves –Josep Rull és de Terrassa–, el candidat de JxCat és contundent en afirmar que “existeix una cosa que es diu presumpció d’innocència i que és inaudit i una vergonya que ens donin per condemnats” amb tot el debat sobre els indults. Reitera, a més, que en un estat de dret normal té intactes tots els drets com a ciutadà i els drets polítics i, per tant, “em puc votar i puc presentar-me a unes eleccions”. I com que la situació com a “pres polític” i la que viu el país és una anomalia, això explica precisament el sentit i el plantejament de la seva candidatura –i la de Jordi Turull per Lleida–: “És subratllar aquesta no normalitat.” Malgrat tot, assegura a la ciutadania que representarà, que amb la seva experiència com a conseller: “He trepitjat i conec bé el territori.”

I precisament d’aquesta anormalitat en campanya, amb entrevistes i actes des de les presons permeses per la Junta Electoral Central (JEC), Rull també considera que són decisions que volen “maquillar una situació injusta de base” perquè no haurien d’estar entre barrots, ja que “posar urnes i complir el mandat democràtic de la ciutadania no és delicte”. Pel candidat, l’Estat espanyol, a través de les decisions de la JEC, “intenta blanquejar” i dissimular que amb la voluntat de “protegir la seva integritat territorial està sacrificant el seu sistema de drets i llibertats”. En aquest sentit, hi afegeix que l’Estat “fa por i la majoria dels espanyols encara no en són conscients”, però considera que tapant la boca a la ciutadania per protegir-se demostra debilitat. “Els forts pacten, els dèbils imposen”, va reblar per destacar la seva incapacitat per dialogar.

Per aquest motiu considera que en els comicis del 28-A JxCat ha de ser determinant per “forçar contextos i situacions concretes” i tenir la força per “obrir escenaris de diàleg” amb el dret a l’autodeterminació i el referèndum com a “element determinant i fonamental”. Rull reiterava que no donaran un xec en blanc i que “reforçant la llista del president Puigdemont reforcem el mandat democràtic de l’1-O” amb el doble objectiu d’“impedir el tripartit de dretes i conjurar-nos per evitar un altre 155 a través del PSOE i Cs”. Sobre els millors resultats que donen les enquestes a ERC i el PSC i les crides al vot útil, va assegurar que, si s’haguessin de creure els sondejos, “Quim Torra no seria president de la Generalitat, ni JxCat la segona força al Parlament i la primera dins l’espai del sobiranisme”.

Presó i judici

Rull també va parlar de les jornades esgotadores del judici, de les “mentides” dels testimonis de l’acusació, de l’arbitrarietat de les decisions del jutge Marchena, de la dificultat de relacionar-se amb els fills i l’escalf que signifiquen les cartes que reben, a més de censurar “l’abús de la presó preventiva” a l’Estat espanyol. Amb tot, també va revelar que està escrivint un llibre, però que serà de “cocció lenta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.