Política

Catalunya marca el 28-A

Les eleccions espanyoles més catalanes tornaran a servir per comptar vots independentistes i mesurar forces dins del sobiranisme

Gairebé 5,6 milions de catalans estan cridats a votar, amb la incorporació d’electors amb discapacitat intel·lectual

Barcelona guanya un diputat per qüestions demogràfiques

Les elec­ci­ons espa­nyo­les més cata­la­nes, amb Cata­lu­nya com a arma llancívola, tor­na­ran a ser­vir, al cap­da­vall, per comp­tar inde­pen­den­tis­tes, però també perquè ERC i Junts per Cata­lu­nya, socis de govern, mesu­rin for­ces amb la mirada posada en la pròxima con­tesa al Par­la­ment. Amb el permís del vot dual, Oriol Jun­que­ras es podria treure l’espina del 21-D, en què va veure com una llista d’excon­ver­gents, antics mili­tants d’ICV, el PSC, ERC i inde­pen­dents, la llista de Car­les Puig­de­mont, que­dava en pri­mera posició dins el món sobi­ra­nista. El PSC pug­narà amb els repu­bli­cans per la pri­mera posició, en subs­ti­tució d’En Comú Podem, men­tre que Ciu­ta­dans i el PP llui­ta­ran per les escor­ri­a­lles a la cua, amb la incògnita del Front Repu­blicà. Tot ple­gat, amb el focus posat en les sumes: tri­par­tit de dre­tes pel 155, PSOE-Ciu­ta­dans o opor­tu­ni­tat per al diàleg entre Pedro Sánchez i l’inde­pen­den­tisme.

Els can­di­dats van dedi­car la jor­nada de reflexió a la família. El cap de llista dels comuns, Jaume Asens, va apro­fi­tar per sor­tir a pas­se­jar amb bici­cleta per “alli­be­rar ten­si­ons” i a la tarda va visi­tar l’àvia paterna, de 102 anys i d’ori­gen argentí, un refe­rent per a ell pel seu pas­sat repu­blicà. Avui l’acom­pa­nyarà a votar.

Jun­que­ras afron­tarà els seus segons comi­cis des de la presó, a Soto del Real. El seu número dos, Gabriel Rufián, hi va par­lar per telèfon per comen­tar el tram final de la cam­pa­nya. La repressió espa­nyola també reté el número u de JxCat, Jordi Sànchez, empre­so­nat jun­ta­ment amb els can­di­dats de Lleida i Tar­ra­gona, Jordi Turull i Josep Rull, res­pec­ti­va­ment. La número dos de JxCat a Bar­ce­lona, Laura Borràs, va par­ti­ci­par en una “ruta literària” per Sant Cugat del Vallès que ja tenia pre­vista abans de ser can­di­data.

La minis­tra i cap de car­tell del PSC, Merit­xell Batet, va dinar amb la família i va dedi­car la tarda a una de les seves grans afi­ci­ons, la dansa, al Liceu, per veure el Ballet de Lyon.

La cap de llista de Ciu­ta­dans, Inés Arri­ma­das, d’ori­gen andalús, va visi­tar la Feria de Abril, al parc del Fòrum de Bar­ce­lona. “Rebu­ji­tos, ballar i des­con­nec­tar”, resu­mei­xen fonts de la for­mació. I l’aposta del PP a Bar­ce­lona, Caye­tana Álva­rez de Toledo, va tor­nar de Madrid –on diven­dres va par­ti­ci­par en el tan­ca­ment de cam­pa­nya al cos­tat de Pablo Casado– per pas­sar el dia amb les seves dues filles. Álva­rez de Toledo ja ha votat per cor­reu.

S’espera que els pri­mers resul­tats es cone­guin cap a les onze de la nit. Són les sego­nes elec­ci­ons amb més vot per cor­reu. En con­cret, al con­junt de l’Estat s’han accep­tat 1,2 mili­ons de sol·lici­tuds, un 92% de les pre­sen­ta­des (3,5% del cens d’elec­tors resi­dents absents, CERA). En les últi­mes espa­nyo­les, l’índex va ser de l’1,3%.

Un total de 5.588.095 cata­lans podran votar avui en més de 8.000 meses elec­to­rals repar­ti­des per 2.700 col·legis. Es tracta de 68.000 elec­tors més que en les dar­re­res espa­nyo­les, cele­bra­des el 26 de juny del 2016. Fins a 239.700 cor­res­po­nen al CERA, és a dir, viuen a l’estran­ger.

Per al Congrés, es pre­sen­ten 14 can­di­da­tu­res a Bar­ce­lona, 13 a Lleida, 15 a Tar­ra­gona i 13 a Girona. Per al Senat, 14 a Bar­ce­lona i 13 a les altres tres demar­ca­ci­ons. Les urnes obri­ran, com és habi­tual, des de les nou del matí fins a les vuit del ves­pre.

A Cata­lu­nya s’escu­llen 48 dipu­tats, un més que el 2016 –ja que Bar­ce­lona n’ha gua­nyat un per qüesti­ons demogràfiques–, dels 350 del Congrés (32 a Bar­ce­lona, 6 a Girona, 6 més a Tar­ra­gona i 4 a Lleida), i 16 sena­dors (4 per demar­cació).

D’altra banda, 100.000 per­so­nes a l’Estat amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual, malal­tia men­tal o dete­ri­o­ra­ment cog­ni­tiu vota­ran avui per pri­mera vegada sense neces­si­tat d’auto­rit­zació judi­cial.

Més de 6.000 poli­cies s’impli­ca­ran en la segu­re­tat de les elec­ci­ons al Prin­ci­pat. Segons dades de la dele­gació del govern espa­nyol a Cata­lu­nya, el gros del dis­po­si­tiu estarà for­mat per 4.000 agents dels Mos­sos d’Esqua­dra, als quals s’afe­gi­ran 946 efec­tius de la poli­cia espa­nyola i 988 de la Guàrdia Civil. També s’hi afe­gi­ran els agents que incor­po­rin les res­pec­ti­ves poli­cies locals.

El País Valencià deci­deix

Avui també se cele­bren elec­ci­ons a les Corts Valen­ci­a­nes. Hi voten 3,6 mili­ons de valen­ci­ans. Els comi­cis coin­ci­dei­xen per pri­mera vegada amb els espa­nyols i també són per pri­mer cop anti­ci­pats, d’acord amb una prer­ro­ga­tiva inclosa en l’Esta­tut no apli­cada fins ara. El pre­si­dent soci­a­lista, Ximo Puig, es pre­senta a la ree­lecció i Mónica Oltra repe­teix per Com­promís, men­tre que pel PP debuta Isa­bel Bonig i Ciu­ta­dans aposta per Toni Cantó. Podem, que con­corre en coa­lició amb Esquerra Unida, pre­senta Rubén Martínez Dal­mau. No s’espe­ren majo­ries abso­lu­tes, l’esquerra aspira a obte­nir uns resul­tats que per­me­tin reva­li­dar l’ano­me­nat “govern del Botànic” i el bloc con­ser­va­dor cer­carà un exe­cu­tiu a l’anda­lusa, ja que es tem que Vox obtin­gui repre­sen­tació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.