Política

La JEC veta Puigdemont, Comín i Ponsatí

La Junta Electoral accepta el recurs del PP i Cs i exclou Puigdemont, Ponsatí i Comín de la llista per a les europees

La resolució obté quatre vots particulars que consideren que no s’hauria d’haver admès ni a tràmit

Trias, Talegón i Boye, que assenyala que impugnarà les eleccions, els substituiran provisionalment

La Junta Electoral Central va decidir ahir excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la candidatura europea Lliures per Europa (Junts), a petició del PP i Ciutadans, que els consideren “no elegibles” i denuncien, a més, que no estan inscrits en el cens electoral. La resolució de la JEC, però, no s’ha acordat per unanimitat. El president, el vicepresident i dos vocals han emès un vot particular amb què qüestionen fins i tot que s’hagi admès a tràmit el recurs. Per Puigdemont, es tracta “d’un cop a la democràcia en fons i forma”, asseverava en una piulada.

L’òrgan electoral donava de termini fins a les vuit del vespre d’ahir perquè els tres dirigents que ocupen els primers números de la llista fossin substituïts, ja que, també ahir, acabava el termini per proclamar les candidatures del 26-M. En cas de no fer-ho, la marca política de Puigdemont podria quedar sense llista europea. Paral·lelament, també atorga dos dies per presentar al·legacions contra la decisió de la JEC. L’advocat Gonzalo Boye, tan bon punt es va conèixer la notícia, assenyalava a través de la xarxa Twitter que amb aquesta decisió “la JEC intenta frenar una altra victòria de l’independentisme [...] i posa en risc la viabilitat de les eleccions europees”. És a dir, Boye anunciava que, si finalment Puigdemont és exclòs de la llista, es plantejarien impugnar les eleccions europees.

Advocat i eurodiputat?

A la mateixa hora que acaba el termini per presentar substituts, JxCat qualificava la resolució d’“arbitrària, incomprensible, grotesca, confusa i kafkiana”. “Encara avui, la JEC ens sorprèn per decisions vergonyoses i antidemocràtiques”, reblava el vicepresident del Parlament, Josep Costa, diputat de JxCat. L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas explicava que, per fer front al primer termini, s’han proposat tres persones que s’han presentat voluntàries en espera que els candidats siguin restituïts. Gonzalo Boye, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Beatriz Talegón seran els substituts de manera temporal.

Quant a les impugnacions, s’adreçaran al Tribunal Suprem, al Constitucional i a Luxemburg, que actua d’administració electoral un cop s’esgotin les vies internes de la justícia espanyola. “Tenim equip jurídic treballant-hi per defensar no només els drets polítics de Puigdemont, sinó també els drets dels catalans a votar aquestes tres persones”, explicava Costa.

D’aquesta manera, ahir s’iniciava, abans del que s’esperava, la batalla legal per la presència de Puigdemont en les eleccions europees. Recordem que fins ara la discussió estava centrada a esclarir si el president a l’exili gaudiria d’immunitat parlamentària tan bon punt sortís escollit el 26 de maig. La decisió estava en dubte arran d’un informe dels serveis jurídics del Parlament Europeu, encarregat pel president europeu, Antonio Tajani, que advertien que, sense l’acta, que calia recollir presencialment a Madrid, no es podia ser proclamat eurodiputat. En aquell moment, i en plena campanya electoral, la formació de JxCat i els advocats de Puigdemont ja van avançar que hi hauria batalla jurídica.

Ara, però, la Junta Electoral ha fet un pas més enllà i ha doblat els obstacles acceptant el recurs del PP i Cs i impedint fins i tot la presència del president en la llista. Així, la JEC talla de soca-rel la polèmica sobre la immunitat parlamentària que la formació de JxCat volia garantir per a Puigdemont com a principal objectiu.

El 25 d’abril passat, Cs i el PP van presentar un recurs a la Junta Electoral Central, ja que consideraven que Puigdemont, Comín i Ponsatí no podien formar part de la llista al·legant que “no estaven en ple ús dels seus drets polítics” com, per exemple, la lliure circulació, per la qual cosa reclamaven a la JEC que els exclogués de la llista. També assenyalaven que no estaven inscrits en el cens electoral.

La JEC, dividida

La resolució, tot just lliurada ahir al vespre, l’ha pres una JEC dividida en què, significativament, el president, Segundo Menéndez; el vicepresident, Eduardo Calvo, i les vocals Ángela Figueruelo i Inés Olaizola, han emès vots particulars. Tots quatre són del parer que el recurs del PP i de Cs no s’hauria d’haver admès ni a tràmit, ja que consideren que “la situació de rebel·lió penal no és causa d’inelegibilitat”. També assenyalen que les formacions polítiques no poden impugnar el cens electoral llevat que hi hagi un increment significatiu del nombre de residents. Per Costa, “la JEC s’ha inventat els motius i fins i tot n’apel·len de nous que no inclouen ni el PP ni Cs en la seva reclamació”, hi va afegir.

LES FRASES

Han convertit aquestes eleccions en un referèndum entre democràcia o autoritarisme
Jaume Alonso-Cuevillas
advocat de puigdemont
És vergonyós. Ho combatrem al Suprem, al Constitucional i a Luxemburg
Josep Costa
diputat jxcat

Ningú va impugnar Puig

Tot i trobar-se en la mateixa situació jurídica que l’exconseller Toni Comín, Lluís Maria Puig sí que ha pogut ser escollit senador en les eleccions del 28-A. La raó és que la presència de Puig en les llistes al Senat no va ser impugnada per ningú i, per tant, ha pogut formar part de la candidatura electoral de JxCat. Es dona el cas també que Ponsatí tanca la llista de Jordi Graupera a Barcelona i que Marta Rovira, també a l’exili, fa el mateix en les llistes de Vic. Les dues llistes no han estat impugnades i, per tant, la Junta Electoral no hi ha actuat, contràriament al cas de Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.