Política

ELS PROTAGONISTES

Sant Cugat veu en risc 32 anys d’alcaldia convergent

Les forces d’esquerra, amb ERC al capdavant, albiren per primer cop una possibilitat de canvi davant d’un equip de govern debilitat

El preu de l’habitatge, l’exclusió social que genera i un urbanisme insostenible, principals queixes i reptes

CARMELA FORTUNY
ALCALDESSA
Fa prop d’un any va substituir l’anterior alcaldessa Mercè Conesa. És llicenciada en Ciències de l’Educació, té un màster en Gestió Pública i com a càrrecs públics a més de tinent d’alcalde va exercir com a directora general al Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat en el govern de Artur Mas
NÚRIA GIBERT
REGIDORA DE LA CUP
Ha estat portaveu del secretariat nacional de la CUP i repeteix en la llista municipal de la CUP a Sant Cugat,on ha participat i militat a Maulets, a l’Assemblea Popular per l’Habitatge, l’Alternativa Estel, les Festes Alternatives, IPO, al Casal Popular La Guitza i, últimament, al projecte Cal Temerari
MIREIA INGLA
REGIDORA D’ERC
Llicenciada en Dret, especialitzada en Dret de l’Habitatge i en Dret de Família, s’ha dedicat sobretot a la mediació familiar. Col·laboro des de fa uns anys amb Càritas, al Servei de Mediació de l’Habitatge, com a mediadora entre entitats financeres i famílies que tenen dificultats per pagar les seves hipoteques.
ALDO CIPRIAN
REGIDOR DE C’S
Enginyer Industrial Superior per la UPC, especialitat Electricitat. Actualment té la seva pròpia empresa dedicada a la indústria de subministraments i tecnologia en la fabricació de components per al sector de l’automòbil. És regidor de l’Ajuntament de Sant Cugat des de les passades eleccions, el maig del 2015 amb que C’s va entrar amb tres regidors.
RAMON GUTIÉRREZ
REGIDOR D’ICV
Dissenyador gràfic, especialista en disseny multimèdia, és soci fundador d’una cooperativa de serveis de disseny i comunicació visual que forma part del programa de foment de l’Emprenedoria Social a Sant Cugat. Vinculat a l’associacionisme juvenil de caire polític i social ha estat coordinador Nacional de Joves d’Esquerra Verda.
PERE SOLER
REGIDOR DEL PSC
Llicenciat en Geografia, Història i Història de l’Art per la UB i amb estudis amb estudis en Administració i direcció d’empresa i Ciències polítiques i sociologia, ha estat molt vinculat al teixit associatiu de la ciutat, des de l’Associació Veïnal Centre-Estació i les AMPAS de l’escola Joan Maragall i de l’institut Angeleta Ferrer. Va arribar a formar part del govern de Conesa.
ÁLVARO BENEJAM
REGIDOR DEL PP
Llicenciat en Dret, en l’especialitat de Dret Mercantil i Concursal, ha participat com a ponent en diverses conferències i com a formador en cursos especialitzats. Exerceix com advocat des de l’any 2001, ara té despatx propi i és regidor de l’Ajuntament de Sant Cugat des del 22 de maig de 2011, va passar de 4 a 1 regidor.
L’oposició considera prioritari un canvi de govern per “higiene democràtica” i “l’esgotament” del model
Els resultats del 28-A han donat ales a ERC que vol liderar l’executiu mentre el PSC espera tenir-ne la clau

L’actual alcaldessa, Carmela Fortuny, va substituir fa un any Mercè Conesa que alhora havia agafat el relleu a Lluís Recoder. Aquest exdirigent tanca ara una llista, la de Junts per Sant Cugat, configurada sobre els fonaments de l’antiga Convergència i amb la incorporació d’independents que sempre han estat pròxims a l’òrbita del partit nacionalista. Fortuny es presenta perquè sigui la ciutadania la que li permeti ara revalidar el seu càrrec a l’Ajuntament de Sant Cugat, una tasca que no li serà fàcil en unes eleccions en què es presenten 13 candidatures i on la CUP, els anticapitalistes van ser segona força en els anteriors comicis, i ERC, a redós dels resultats obtinguts a nivell nacional, arriben en molt bona forma. En les passades eleccions al Congrés, els republicans es van imposar per primer cop en bona part del territori a excepció de tres punts determinats: una part dels barris del centre on va guanyar JxSantCugat, la perifèria de la zona benestant del golf on es va imposar Ciutadans, i el barri de la carretera Cerdanyola tenyit de vermell socialista. Tot i que el sentit de vot no és extrapolable a totes les eleccions, els partits les tenen en compte i de fet aquests resultats han donat ales als republicans per encarar una campanya des d’un lloc més dominant amb l’objectiu de marcar el lideratge de les esquerres. Unes esquerres, que segons fonts consultades, han estat treballant al llarg de l’últim any de manera molt propera i amb bona sintonia per aquest assalt.

En aquest lideratge de les esquerres, però, la CUP no ho posarà fàcil a ERC. La formació té molt a dir com a vot preferent entre els joves i els més crítics amb un model santcugatenc que consideren ha entrat en crisi. En els darrers dies de campanya, fins i tot Fortuny, albirant aquest front d’esquerres amb una CUP i una ERC fortes, apel·lava a la emoció de la por que li genera tenir un govern amb els anticapitalistes dins. I és que allà on Junts per Sant Cugat hi veu una ciutat amable, verda, saludable i inclusiva, els anticapitalistes hi veuen un municipi excloent, insostenible, elitista, tenyit de corrupció pel 3% i de moviments especulatius raó per la qual els anticapitalistes fan de les polítiques públiques d’habitatge i la remunicipalització dels serveis, versus la col·laboració publico -privada que defensa Fortuny, la seva bandera. L’actual alcaldessa també creu que l’actual model està en “risc ” , però per raons diferents. El motiu; perquè l’única alternativa al seu govern és un en què participi la CUP, amb qui diu que hi ha un xoc de models. L’actual alcaldessa també critica el “tots contra Carmela” i aquesta política de desgast que uneix els partits de l’oposició i es referma en l’actual model iniciat fa 32 anys al qual, a més a més, vol donar continuïtat.

Amb tot, reconeixen un mateix problema. L’habitatge continua sent el principal repte que afronta aquest municipi. Prova d’això és que, un cop més, tots els programes en parlen i ara més que mai és tema destacat en els debats que s’han organitzat al municipi. Des de JxSantCugat, Fortuny aposta per oferir línies d’ajudes per al lloguers mentre que els alcaldables de la CUP-PC, Núria Gibert i el candidat de Sant Cugat en Comú, Ramon Gutiérrez apunten directament a la política que ha portat a terme Convergència al llarg dels últims 32 anys basada en “l’especulació i la mercantilització de l’habitatge”, alerten. Des d’ERC-MES, l’alcaldable Mireia Ingla parla de “pla de xoc” per canviar la situació, Pere Soler del PSC vol afrontar la problemàtica dels desnonaments i Carles Toda, d’Units per Avançar vol fer créixer el parc de lloguer social, i finalment els alcaldables de C’s i el PP, Aldo Ciprian i Álvaro Benejam, són més partidaris de rebaixar els impostos i les taxes municipals relacionats amb l’habitatge. La seguretat, la mobilitat i el medi ambient també són els següents reptes que ha d’afrontar aquesta ciutat com a conseqüència precisament del model d’urbanisme que s’ha practicat des de fa molts anys.

Però a banda de les problemàtiques locals del municipi, Sant Cugat no resta al marge del conflicte que protagonitza la política catalana a nivell nacional. En aquest sentit, JxCat i ERC s’han referit a la situació de repressió i manca de drets que afronten els seus candidats Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Fortuny, com ha reiterat i reclamat el PDeCAT també en la campanya local ha fet bandera de la unitat independentista i ha estès la mà a la candidata d’ERC, Mireia Ingla, per formar govern, això sí, sense la CUP. L’oferta, si abans de les eleccions podia ser temptadora, ara, després dels resultats del 28-A, ja no ho és i els republicans no amaguen la intenció de poder liderar l’executiu. El front de les esquerres dependrà del paper que pugui tenir el PSC a Sant Cugat el pròxim diumenge. El candidat Pere Soler del PSC espera tenir la clau que permeti aquest canvi al capdavant de l’Ajuntament. Els resultats de Sant Cugat en Comú, però, es podria veure afectat per la presència de Podem a les eleccions amb els quals no va poder arribar a un acord i s’hi presenten separats en unes eleccions on concorren fins a dotze formacions, entre elles també Primàries representant per l’exregidor Joan Recasens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.